Esztergomban zárult az Országos Engesztelő Mindszenty-zarándoklat május 4-én, szombaton délelőtt, ahol Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be ünnepi szentmisét a hercegprímás földi maradványait őrző bazilikában. Vele koncelebráltak a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) jelen lévő tagjai és paptársak, a szentbeszédet Martos Levente Balázs esztergom-budapesti segédpüspök mondta – írja a Magyar Kurír.

A szentmise elején Erdő Péter bíboros, prímás köszöntötte a megjelent zarándokokat, külön is kiemelve Udvardy György veszprémi érseket és főegyházmegyéje népes jubileumi zarándokcsoportját, a megjelent közjogi méltóságokat és a társadalmi élet prominens személyiségeit, köztük Varga Zs. Andrást, a Kúria elnökét; Nagy István agrárminisztert; Kozma Ákost, az alapvető jogok biztosát; Péterfalvi Attilát, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökét; Habsburg-Lotharingiai Eduárdot, hazánk szentszéki nagykövetét és Hernádi Ádámot, Esztergom polgármesterét. Üdvözölte továbbá a Magyar Máltai Lovagrend és a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend delegációját, valamint az esztergomi Prímási Iskolaközpont, a budapesti Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola és a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium, a zalaegerszegi Mindszenty József Általános Iskola és Gimnázium közösségeit, a Váci Kolping Család kerékpárral érkezett tagjait, valamint az ország számos egyházmegyéjéből és településéről érkezett valamennyi zarándokcsoportot.

A szentlecke az Apostolok cselekedeteiből (ApCsel 16,1–10), az evangélium Szent János könyvéből (Jn 15,18–21) hangzott el.

Erdő Péterrel az oltár mellett szolgált Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, Ternyák Csaba egri érsek, Udvardy György veszprémi érsek, Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita, Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, Varga Lajos váci segédpüspök és Martos Levente Balázs esztergom-budapesti segédpüspök.

Martos Levente Balázs homíliáját teljes terjedelemben ide kattintva olvashatják el.

Borítókép: Lambert Attila
Videó: Kardinális
Forrás: Horogszegi-Lenhardt Erika/Magyar Kurír / dorogimedence.hu

 

Megosztás

Cikk ajánló

Csalás bűntette miatt indult ügyben az Esztergomi Járási Ügyészség vádirata alapján az...

A héten 11 vármegyében, csaknem 32 ezer hektáron lesz szúnyoggyérítés. Komárom-Esztergom,...

A motorcsónak típusából arra lehet következtetni, hogy nagy sebességre volt képes a hobbihajó, a...

Hirdetés

ELÉRHETŐSÉGEINK

GRAN TV
Székhely: 2500 Esztergom, Perc u. 3.
Stúdió: 2500 Esztergom, Kossuth L. u. 64.
+36 (30) 140-06-03, +36 (36) 898-000
 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.