A tervek szerint a pályázatból megvalósuló projekt hozzájárul majd a munkaerőpiacra visszatérni szándékozó szülők foglalkoztatási esélyeinek, a gyermeket nevelő nők esélyegyenlőségének növeléséhez. Továbbá a tervezett bővítéssel az intézményben új munkahelyeket teremtenek, amely szintén kedvezően fog hatni a városunkban élő, munkát kereső lakosok számára.

Uitz-Lovasi Edina intézményvezető a dorog.hu-nak elmondta, hogy 2005-ben nyitotta meg kapuit, 2 csoporttal összesen 20 férőhellyel a Dr. Magyar Károly Városi Bölcsőde. Az egyre növekvő kereslet miatt 2011-ben Európai Uniós támogatással lehetőség nyílt a bővítésre, melynek eredményeként jelenleg 4 csoportban, 52 férőhelyen tudják fogadni a gyermekeket. Az újabb bővítésre a megnövekedett igények miatt nagy szükség van – jegyezte meg.

A jelenlegi 52 fős férőhelyszám csaknem 10 évig kiszolgálta a Dorog és vonzáskörzetében élőket, azonban 2020-tól fokozatosan megnőtt a kereslet a bölcsődei ellátás iránt, így az intézmény kihasználtsága 100%-os lett. Az intézményvezető elmondta azt is, hogy az utóbbi nevelési években egyre több családot kellett visszautasítaniuk férőhelyhiány miatt. Ez a szám pedig a jelenlegi nevelési évben ugrásszerűen megnőtt, a mai napig az írásban elutasított kérelmek száma meghaladja a 20-at. Ezek többségében más településről érkezett felvételi kérelmek, azonban sajnos dorogi családot is kellett már elutasítaniuk.

A 2023 szeptemberében induló nevelési évre is már érkeznek a felvételi kérelmek, az eddigi összesítés alapján már most meghaladják a beadott kérelmek a felvehető létszámot. Várhatóan 30 férőhely fog megürülni az intézményben, a nagycsoportosok óvodába történő átadása miatt, a dorogi lakcímmel rendelkező családok által beadott kérelmek száma pedig közelít a 40-hez.

„Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondhatom, hogy ez a szám növekedni fog, a felvételi kérelmeket javarészt tavasszal és kora nyáron, a Bölcsőde Kóstolgató nyílt nap után adják be a szülők. Ez a szám (40) nem tartalmazza a más településen élők által beadott kérelmet. Így jól látszik, hogy már a nevelési év kezdetén intézményünk nem fogja tudni ellátni a Dorog városában élő kisgyermekes családokat.” – tette hozzá az intézményvezető.

A bölcsődei ellátás iránti fokozott érdeklődés egyik fő oka, hogy 2022 márciusában Dorogon végleg bezárta kapuit egy évek óta működő családi bölcsőde, melynek elszívó ereje így megszűnt, továbbá Dorog egyetlen megmaradó családi bölcsődéjének kihasználtsága ugyancsak 100%-os. Továbbá Dorog 20 km-es körzetében (Esztergom város kivételével) önálló szervezeti egységként működő, önkormányzati tulajdonban lévő bölcsőde nem üzemel. A környék településein főleg egységes óvoda-bölcsődék üzemelnek, ahol a bölcsődei csoportok száma 1, maximum 2. Ezek az intézmények is teltházzal működnek, többségében más településen élőket nem fogadnak, így a Dorogon élő szülők más városokban, falvakban sem tudják elhelyezni gyermeküket.

Borítókép, forrás: dorog.hu

Megosztás

Cikk ajánló

Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek sokat profitált eddig is a kétoldalú együttműködésből,...

A világ eddig fellelt legősibb mélytengeri hajóján, Palesztina északi partjaitól kilencven...

Julian Nagelsmann szövetségi kapitány csapata "nagyon éretten" futballozott és egy "nehéz...

Hirdetés

ELÉRHETŐSÉGEINK

GRAN TV
Székhely: 2500 Esztergom, Perc u. 3.
Stúdió: 2500 Esztergom, Kossuth L. u. 64.
+36 (30) 140-06-03, +36 (36) 898-000
 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.