A Török Köztársaság megalakulásának és a magyar-török diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulóját ünnepli a két ország a december 18-án kezdődő, egy teljes éven át tartó és mindkét országban zajló magyar-török kulturális évaddal - jelentette be Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, a Müpában tartott sajtótájékoztatón. Az MTI hírében az is olvasható, hogy az ünnepségsor része lesz Esztergom is.

A Művészetek Palotájában tartott sajtótájékoztatón felszólalt Gülsen Karanis, Törökország budapesti nagykövete is, aki elmondta, hogy az évad ötletét a két ország képviselői közösen dolgozták ki. Ennek jegyében kulturális évadban a művészeti ágakon, a tudományon és az innovációkon keresztül rámutatnak azokra a pontokra, amelyek az egyéni szinteken és az évfordulón túl is összekapcsolják a két országot. 

Esztergom számos ponton érintett a török kultúrával, művészettel, tudománnyal összefüggésben, ami elsősorban annak a 150 éves kényszerű kapcsolatnak köszönhető elsősorban, amely a 16. század első felétől indult és Sobieski csapatainak 1683-as felszabadító ütközetéig tartott. A török hódoltság után nem is kellett sok idő, hogy a magyarok újra barátságba kerüljenek a honfoglalás előtti, alatti időkben már bizonyos együttműködésben élő törökökkel, hiszen a Habsburg, illetve labanc hadak elleni szabadságharc bukása után II. Rákóczi Ferenc a törökországi Rodostóban talált menedékre. Esztergom már az első komolyabb, 19. századi régészeti feltárásoktól fogva őrzi török-korból származó leletkincseit, melyek a Balassa Bálint Múzeumban találhatók.

Esztergom kiemelt fontosságú a magyarországi török hódoltság idejéből származó régészeti és építészeti emlékeknek. A Vízivárosban látható az a muszlim imaház, mely az egykori Oszmán birodalom legészakibb pontján lévő vallási építménye. Az Özicseli Hadzsi Ibrahim-dzsámiban az elmúlt időszakában számos kiállítás, koncert, történelmi rendezvény, foglalkozás várta a közönséget. A Duna partján, a vár alatti területen álló, páratlan adottságokkal rendelkező létesítmény első számú példája Észak-Magyarország török-kori emlékhelyei között, mely kivételes épségben maradt, illetve a rekonstrukció alatt megszépült állapota miatt bizonyára szerepet kap az idén induló magyar-török kulturális évadban.

 

Forrás és kép: Kemma.hu

 

Megosztás

Cikk ajánló

 Magyarország az orosz-ukrán háború kapcsán garanciát kapott arra, hogy az ország területén...

A NATO elfogadja Magyarország álláspontját, miszerint nem kíván részt venni az Ukrajnának...

2024. június 14. és július 14. között 40 négyzetméteres LED falon közvetítik a...

Hirdetés

ELÉRHETŐSÉGEINK

GRAN TV
Székhely: 2500 Esztergom, Perc u. 3.
Stúdió: 2500 Esztergom, Kossuth L. u. 64.
+36 (30) 140-06-03, +36 (36) 898-000
 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.