Csak júliusban 269 alkalommal keresztezte a Dunát a hajó és a nagy népszerűség miatt hétvégente gyakoriak az extra járatok. Hétvégén naponta oda-vissza átlagosan 100 autót, 300 gyalogost és 130 kerékpárost szállít a hajó.

 

Jól startolt a Neszmély-Dunaradvány komp, júliusban már több mint 114 üzemórát tudhat maga mögött az országokat összekötő hajó. Sokan, ahogy a nyári időszak miatt várható volt kifejezetten kirándulás céllal is igénybe veszik a járatot és a kerékpárosok körében is népszerű az új átkelési lehetőség. Júliusban 4364 utasa volt a kompnak, 1684 gépjárművet és 1942 kerékpárost vitt át a túlpartra a hajó. Hétköznapokon naponta átlagosan 30 autót, 80 gyalogost és 25 kerékpárost szállít a komp oda-vissza, hétvégi napokon ez a szám legalább a háromszorosára nő az első időszak tapasztalatai alapján. A legforgalmasabb nap mostanáig július 22-e, egy szombati nap volt, ezen a napon az autósokat, gyalogosokat és kerékpárosokat összeadva, összesen 587-en vették igénybe a kompos átkelést és a július eleji neszmélyi Hídverő Napok rendezvényre is számos résztvevő érkezett kompjárattal.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. üzemeltetésében lévő komp belsejét és működését korábban a társaság videóban mutatta be, mely elérhető a Magyar Közút hivatalos YouTube csatornáján, ezen a linken: https://www.youtube.com/watch?v=EDZJy_WhWR4

NESZMÉLY-DUNARADVÁNY KOMP PROJEKTADATOK

A projekt az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Projekt megnevezése: SKHU/1601/2.2.1/362 Határon átnyúló kompkapcsolat és a szükséges infrastruktúra kiépítése Neszmély és Radvaň nad Dunajom között

Projekt költségvetése: 5.890.913,60 EUR ERFA támogatás: 5.007.276,55 EUR

 

Projekt partnerek: Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., Magyar Közút Nonprofit Zrt., Ister-Granum Korlátolt Felelősségű Területi Együttműködési Csoportosulás

A projekt célja: A Magyarország és Szlovákia közötti átkelési kapcsolatok bővítése a Neszmély-Dunaradvány (Radvaň nad Dunajom) között építendő komp átkelési lehetőség megépítésével. A projekt tartalma magyar és szlovák oldalon a kompkikötőhöz vezető közúti kapcsolat kiépítése, 6 parkoló hely a szlovák oldalon, 28 parkoló hely a magyar oldalon, 1-1 kompkikötő épület és 1-1 komprámpa építése, valamint a komp beszerzése és üzembe helyezése, mely utóbbiakat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. teljesítette.

Stratégiai cél a teljes szlovák-magyar határszakaszon a jelenleg egymástól elvágott települések és határvidékek gazdasági-társadalmi integrációjának elősegítése, az együttműködési potenciál kiaknázása, és különösen a leszakadó határ menti területek felzárkózása. A határátkelő fejlesztése a rokoni, baráti illetve kulturális kapcsolatok ápolását segítheti leginkább. Ugyanakkor Duna mentén a sűrűbb határátmenetek a szlovákiai magyarok itthoni munkavállalásának bővülését is eredményezhetik a munkaerő-piaci integrációval, a munkavállalói mobilitás javulásával.

 

Forrás: Magyar Közút Nonprofit Zrt.

 

Megosztás

Cikk ajánló

A Fidesz és a KDNP privatizálná Magyarország történelmi kastélyainak jelentős...

Ilyenek a tipikus fesztiválozók – Te is közéjük tartozol? Fejből tudod a fesztivál teljes...

– Két vármegye kivételével az ország egész területén nőtt az álláshirdetésekre beérkezett...

Hirdetés

ELÉRHETŐSÉGEINK

GRAN TV
Székhely: 2500 Esztergom, Perc u. 3.
Stúdió: 2500 Esztergom, Kossuth L. u. 64.
+36 (30) 140-06-03, +36 (36) 898-000
 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.