Adománygyűjtés, gitáros hálaadó szentmise, nyári táborok, közösségépítő kirándulások és persze további programok, tevékenységek köthetők a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dorogi Csoportjához, mely ősszel felavatta a Szent Borbála-templom egykori plébánosáról, Rozsályi Zoltánról elnevezett közösségi házát. A sikeres kezdeményezésekről és a tervekről ifj. Fritz István csoportvezetővel beszélgettünk.

1995 februárjában azzal a szándékkal alakult meg a helyi csoport, hogy a városban és a vonzáskörzetében élő, nehéz helyzetben lévő személyeknek valamilyen formában segítséget nyújthassanak. Ennek értelmében nemcsak dorogiak, de például csolnokiak, kesztölciek, alkalmanként akár tokodiak is megkeresik őket. A csoport tagjai szűk harminc éve a szabadidejükben végzik a karitatív tevékenységet, az önkéntesség az életük szerves részévé vált. 

Bár az alapítástól kezdve már eltelt csaknem három évtized, a csoport ma is ugyanolyan becsülettel végzi a munkáját: az idősebb tagok mellett létrejött egy fiatalokból álló mag is, akik igyekeznek egyre több feladatot magukra vállalni. 
– A dorogi csoportot még édesapám, id. Fritz István hozta létre, tavaly nyáron vettem át tőle a vezetését. A fő tevékenységünk az adománygyűjtés, a rászorulók számára igyekszünk kisebb háztartási eszközökkel, ruhaneműkkel és tartós élelmiszerekkel is segíteni – árulta el ifj. Fritz István. 

Az önkéntesek a felajánlások fogadása és továbbadása mellett gyermekeknek és az idősebb korosztálynak is egyaránt szerveznek programokat. A fiatalokkal nemrégiben ellátogattak a Pilismarót Basaharc nevű településrészén működő idősek otthonába, kellemes perceket okozva ezzel az ott élő szépkorúaknak. Minden decemberben az egyik nagy áruházlánccal közösen gyűjtik az adományokat, az így összegyűlt felajánlásokból, támogatásokból pedig hosszú hónapokig tudnak gazdálkodni. Ez az egyik pillére annak, hogy az érintetteknek mindig tudjanak némi tartós élelmiszerrel vagy egyéb adománnyal szolgálni. 

– A közösségépítő programokra is nagy figyelmet fordítunk. A kirándulások alkalmával a résztvevők megismerhetik a környék természeti kincseit, a közös túrázás összekovácsolja a csapatot, és másoknak is lehetőséget nyújtunk arra, hogy megismerkedjenek a karitatív tevékenységekkel – mondta a csoportvezető. 
Vannak saját kezdeményezéseik is, melyekről a „Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dorogi Csoportja” nevű Face­book-csoportjukban rendszeres tájékoztatást is adnak.

Az online jelenlét manapság egyre fontosabb, így a fiatal tagok segítségével saját Instagram-profilt és //www.youtube.com/@legyjo-ifjuonkenteskozosseg YouTube-csatornát is létrehoztak már, de nem zárkóznak el attól sem, hogy a TikTok-on is megjelenjenek. 

– Minden hónap utolsó vasárnapján hálaadó gitáros szentmisét szervezünk a dorogi Szent Borbála-templomban. December 2-án kézműves adventi foglalkozást, 9-én lelki napot tartunk majd, 10-én pedig jótékonysági vásárunk lesz, melynek keretében rászorulóknak gyűjtünk adományokat a téli tüzelőre. Várjuk programjainkra az érdeklődőket, az önkénteseket és a támogatókat is egyaránt – tette hozzá. 

A csoport nagy reményekkel várja a jubileumi esztendőt, hiszen 2025-ben ünneplik majd az alapítás harmincadik évfordulóját. A ráhangolódás jegyében jövőre is lesznek lelki jellegű, sport és szabadidős, valamint kulturális rendezvényeik, illetve közösségépítő és az önkéntességet népszerűsítő programjaik is.

Forrás és kép: Kemma.hu

 

Megosztás

Cikk ajánló

A ritka betegségek magyarországi betegszervezete, a RIROSZ, a ritka betegséggel élő emberek...

2024. március 1-től péntekenként 8:00-14:00 onkológiai szakrendelés indul. A rendelést végzi: Dr....

Csütörtök délután motoros baleset történt Esztergom, Kossuth Lajos u. 57. szám előtt. A...

Hirdetés

ELÉRHETŐSÉGEINK

GRAN TV
Székhely: 2500 Esztergom, Perc u. 3.
Stúdió: 2500 Esztergom, Kossuth L. u. 64.
+36 (30) 140-06-03, +36 (36) 898-000
 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.