A növény gasztronómiai népszerűsége vitathatatlan, gyógyhatásai és íze miatt sokan szedik a szabadban. A medvehagyma óvatlan gyűjtése viszont fatális következményekkel is járhat.

A medvehagyma, amit már őseink is gyógy- és fűszernövényként használtak, mára a modern konyha egyik sztárja lett. Amellett, hogy ízletes, számos gyógyhatással is rendelkezik, például méregtelenítő tulajdonságokkal. Viszont a szedés során könnyen rosszul járhatunk, ha nem figyelünk eléggé. Az gyűjtött növény akár halálos is lehet. 

Nem minden medvehagyma, ami annak néz ki

Bár a medvehagyma önmagában nem mérgező, mégis könnyen összetéveszthető a gyöngyvirággal vagy a foltos kontyvirággal – ezek közül az utóbbi gyomorrontást okozhat, míg a gyöngyvirág fogyasztása akár halálos is lehet. Ahogy a VEOL cikke is figyelmeztet, a medvehagyma szedése során különösen fontos az alapos megfigyelés és a növények pontos azonosítása. 

A medvehagyma szezonja általában kora tavasszal kezdődik. Ilyenkor a zsenge hajtásait már szedhetjük. A Bakonyban például Zirc környékén találhatunk bőségesen belőle. Érdemes azonban figyelni arra, hogy csak naponta fejenként két kilogrammot szabad gyűjteni állami területen, és mindig csak a talaj feletti részt vágjuk le – ehhez a legjobb eszköz egy recés kés. Így biztosíthatjuk, hogy a növény hagymája megmaradjon, és jövőre is kihajthasson. 

A foltos kontyvirágot (elágazó erezet) a medvehagymától (párhuzamos erezet) a levelének erezete alapján lehet könnyen megkülönböztetni.

Hogyan kerülhető el a medvehagyma általi halál?

A medvehagyma és gyöngyvirág különbségei könnyen felismerhetők: 

  • A medvehagyma leveleinek megdörzsölésekor erős fokhagymaillatot érzünk, míg a gyöngyvirág levelei szagtalanok. 
  • A medvehagyma levelei fényesek és élénkzöldek, fonákjuk matt árnyalatú; ezzel szemben a gyöngyvirág levelei fordított színeloszlást mutatnak. 
  • A medvehagymának hagymája van a föld alatt, míg a gyöngyvirágnak nincs. 
  • A levelek formája is eltér: a medvehagyma hosszúkás és kihegyesedő, míg a gyöngyvirág levelei szélesebbek. 

Fontos figyelni arra is, hogy minél fiatalabb hajtásokat gyűjtsünk – ezek tovább is elállnak, valamint zsengébbek és ízletesebbek is. Május környékén pedig érdemes ellátogatni a zirci arborétumba, ahol megcsodálhatjuk a medvehagyma mezőt. 

Forrás: Kemma.hu

Megosztás

Cikk ajánló

Villanyoszlopnak ütközött egy gépkocsi Vértesszőlősön, az 1-es főút Valusek Dezső utcai szakaszán,...

Az Esztergomi Járásbíróság kapcsolati erőszak bűntette, testi sértés bűntettének kísérlete és 2...

Azonnali ellenőrzéseket indít a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) az...

Hirdetés

netfone 2024 11

ELÉRHETŐSÉGEINK

GRAN TV
Székhely: 2500 Esztergom, Perc u. 3.
Stúdió: 2500 Esztergom, Kossuth L. u. 64.
+36 (30) 140-06-03, +36 (36) 898-000
 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.