Dr. Lengyel Árpádról – a Titanic túlélőinek mentésében szerepet játszó RMS Carpathia hajóorvosáról – közterületet neveztek el és emlékművet avattak Pilismaróton, a Rév átkelővel szemben, augusztus 18-án, pénteken. Az emlékművet a pilismaróti önkormányzat a Relabor Kft-vel közösen készíttette el. Mindemellett dr. Lengyel Árpád a település posztumusz díszpolgára lett!

Az óceán magyar hőséről készült emlékmű leleplezésén részt vett Hunyadi Balázs, Pilismarót polgármestere, Erős Gábor, a térség országgyűlési képviselője, Romanek Etelka, a vármegyei közgyűlés alelnöke, Tasnádi Sándor, a Relabor Kft. ügyvezetője, Ákos György, a TIT Hajózástörténeti, -Modellező és Hagyományőrző Egyesület Hajózástörténeti Tagozatának vezetője, Völgyi Péterné dr. Reich Márta, dr. Lengyel Árpád unokája és a Magyar Tengerészek Egyesületének képviselői.

A résztvevőket Hunyadi Balázs köszöntötte, majd Ákos György mondta el a laudációt, melyet beszédek követtek. Ezt követően Bauer József, nyugalmazott tengerészkapitány elmondta a Tengerész imát, majd Hunyadi Balázs és Erős Gábor a posztumusz díszpolgári címről szóló oklevelet átadta a hajóorvos unokájának. Végül a résztvevők közösen tekintették meg a helyszínen szervezett „Dr. Lengyel Árpád – egy magyar orvos küzdelmes élete a TITANIC katasztrófa árnyékában” című kiállítást.

 

Forrás: dorogimedence.hu

Fotók: Komárom-Esztergom Vármegyei Önkormányzat / Éberhardt György

Megosztás

Tetszenek műsoraink? Vagy kérdése van?

Keressen minket bizalommal elérhetőségeinken!

Kapcsolat

ELÉRHETŐSÉGEINK

GRAN TV
Székhely: 2500 Esztergom, Perc u. 3.
Stúdió: 2500 Esztergom, Kossuth L. u. 64.
+36 (30) 140-06-03, +36 (36) 898-000
 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.