A Fidesz és a KDNP privatizálná Magyarország történelmi kastélyainak jelentős részét.

 Keresztes László Lóránt, az LMP országgyűlési képviselője kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban közölte ezt, és azt mondta, hogy a törvény alapján - amelyet Lázár János építési és közlekedési miniszter kezdeményezésére fogadott el a parlament június közepén a Fidesz és a KDNP szavazataival - ingyen privatizálnák Magyarország történelmi kastélyainak jelentős részét.
    "Negyvenhét műemléki védettségű kastélyt épületekkel, lovardákkal, melléképületekkel, parkokkal együtt kíván Lázár János magánosítani, odaadni adott esetben cégeknek, különböző más magánszereplőknek, úgy, hogy ezeket a döntéseket egymaga hozhatja meg, és augusztustól már el is indíthatja ezt a privatizációs folyamatot" - fogalmazott Keresztes László Lóránt.
    Hozzátette: olyan épületek kerültek a privatizációs listára, mint a történelmi szempontból is rendkívül jelentős műemlék épületet jelentő sárvári Nádasdy-vár, a sümegi Püspöki Palota vagy a dégi Festetics-kastély.
    A képviselő hangsúlyozta: a nemzet vagyonát óvni kell és gyarapítani, nem pedig elosztogatni, és "aki a hatalmával visszaélve" ilyen tervet akar végrehajtani, "az a nemzetet lopja meg, ezért mi minden eszközzel megpróbálunk fellépni a nemzet kirablása ellen".
    Keresztes László Lóránt elfogadhatatlannak nevezte, hogy különböző cégeknek vagy magánszemélyeknek a tulajdonába kerüljenek történelmi léptékkel is jelentős műemlék épületek, amelyek jelenleg a magyar emberek, a magyar állam birtokában vannak.
    Úgy értékelt: hiába volt már egy változtatás a törvény szövegében, az jelenleg is sérti az alaptörvényt. Ezért az Alkotmánybírósághoz fordulnak normakontrollért a jogszabály ügyében - közölte.
    Keresztes László Lóránt elmondta azt is, megkeresi az érintett önkormányzatokat, tegyék lehetővé, hogy a helyi közösségek a privatizációról véleményt mondhassanak.

Forrás: MTI.hu

A harmadfokú hőségriasztás ideje alatt július 7-től 12-ig, péntekig a MÁV-START naponta 10 és 17 óra között palackozott vizet oszt a budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki vasútállomásokon.

A Volánbusz munkanapokon 12 és 14 óra között a Népliget autóbusz-állomáson és a megyeszékhelyek nagyobb forgalmú buszállomásain oszt ásványvizet az utasoknak. A MÁV-VOLÁN-csoport a vizet a készlet erejéig tudja biztosítani. Kérjük utasainkat, elegendő mennyiségű ivóvízzel vagy szomjoltó folyadékkal induljanak útra.

Budapesten a Nyugati, a Keleti és a Déli pályaudvaron, továbbá vidéken a miskolci, debreceni, nyíregyházi, békéscsabai, szegedi, kecskeméti, szolnoki, győri, veszprémi, pécsi, nagykanizsai, siófoki, fonyódi, tapolcai, zalaegerszegi és a celldömölki állomáson kaphatnak díjmentesen vizet a vonatokra várakozók. Az ásványvizet a vasúttársaság naponta 10 és 17 óra között osztja a készlet erejéig és mindaddig, amíg a hőségriasztás ezt szükségessé teszi. A vízosztáshoz csatlakozott a FloeWater márka is, amely több mint 100 ezer darab alumíniumdobozos kristálytiszta szűrt vizet ajánlott fel, amit egész júliusban Budapesten hétfőnként a Nyugati, keddenként a Keleti és szerdánként a Déli pályaudvaron osztanak szét.

A Volánbusz a jövő héten munkanapokon 12 és 14 óra között a megyeszékhelyeken a nagyobb forgalmat lebonyolító autóbusz-állomásokon oszt ásványvizet: Békéscsabán, Budapesten a Népliget autóbusz-állomáson, Debrecenben, Egerben, Győrben, Kaposváron, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsen, Salgótarjánban, Szegeden, Székesfehérváron, Szekszárdon, Szolnokon, Szombathelyen, Tatabányán, Veszprémben és Zalaegerszegen.

 

Forrás: MÁV Zrt.

 

 A „Richter TETT: Te és a természettudományok – mesés történetek” mese- és történetíró pályázat harmadik antológiájának ünnepélyes könyvbemutatóját ismét a Magyar Természettudományi Múzeumban rendezték meg. A kötet a TETT harmadik évadának legjobbnak ítélt pályaműveit tartalmazza – általános és középiskolás szerzők által írt olyan különleges alkotásokat, amik lenyűgöző eredetiséggel ötvözik a természettudományokat a történetszövéssel.

A Richter Gedeon Nyrt. által A Természettudományos Oktatásért Szabó Szabolcs Emlékére Közhasznú Alapítvány (Sz2A) szakmai együttműködő partnerségével évente általános iskolások (3. osztálytól) és középiskolások számára kiírt természettudományos tartalmú mese- és történetíró pályázat legutóbbi fordulójára 618 érvényes pályázat érkezett az ország egész területéről. 48 alkotás érkezett a határon túlról, Romániából, Szerbiából és Szlovákiából.

A zsűri 76 alkotást válogatott be az antológiába, ezáltal csodálatos formában megörökítve és széles körben megismertetve a fiatal szerzők alkotásait. A legújabb TETT-könyvnek vannak visszatérő szerzői is: a fiatal alkotók közül hárman tripláztak, nyolcan pedig dupláztak, azaz vagy már a tavalyi, vagy a 2021-es első fordulót feldolgozó gyűjteményes kötetben is jelent meg alkotásuk.

„Az idei TETT-könyv minden olvasó számára lehetőséget teremt, hogy a mesék segítségével rálépjen a tudományos gondolkodáshoz vezető mesei útra!” – mondta Bajzáth Mária Év Gyerekkönyve Díjas, Nők Lapja Irodalmi Díjas író, neveléstudományi bölcsész, mesepedagógus, a Népmesekincstár Mesepedagógia Műhely szakmai vezetője, a zsűri tagja. Szerinte a mesealkotó képzelet, a természet törvényeinek-működésének megismerésére, megértésére és leírására való törekvés fontos szakasza a tudományos gondolkodáshoz vezető útnak.

Hasonló álláspontot képviselt a szintén zsűritag Prof. Dr. Szántay Csaba, a Richter tudományos főtanácsadója, egészségügy- és oktatástámogatási vezetője: „A Richter TETT-mesepályázat nemcsak innovatív módon kapcsolja össze a fiatalokat a természettudományokkal, hanem általában is segíti őket alkotói énjük felfedezésében és fejlesztésében, az elmélyült, kitartó, ugyanakkor kreatív írói gondolatformálás elsajátításában, az írói blokkok leküzdésében, az önmagukba vetett hit erejének megtalálásában és megtapasztalásában”.

A kötet diákszerzőinek sokrétű tudásáról, szárnyaló fantáziájáról, bátor etikai állásfoglalásáról, gazdag szókincséről, humoráról, egyéni szó- és mondatfűzéséről emlékezett meg Döbrentey Ildikó. A Magyar Örökség- és Prima díjas író, a zsűri tagja úgy vélte: a mese vagy történet megírása során a pályázók felfedezik és felvállalják addig talán rejtett, saját alkotóerejüket, ezáltal nő az önbizalmuk, a kezdeményezőképességük.

Holtzer Péter, az Sz2A elnöke a kezdeményezés példaértékét emelte ki. Szerinte az, hogy ismét számos ifjú alkotó műve kerülhet sokak kezébe, megmutatja az olvasóknak, milyen nagyszerű dolog idáig eljutni, ez pedig még több diákot motiválhat arra, hogy megírja a saját történetét az ősszel újra kiírásra kerülő pályázatra.

A most megjelent köteteket a szerzők és mentoraik tiszteletpéldányain túl iskolákba juttattjuk el, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy még több diáknak lehetősége legyen közelebb kerülni a természettudományokhoz a meséken keresztül.  Az első két TETT-antológiához hasonlóan a harmadik kötet is elérhető a mesepályázat honlapján: www.tettmesepalyazat.hu.

A Richter GedEon Nyrt.-ről

A régió vezető gyógyszercége magyarországi központú, magyar irányítású, magas hozzáadott értékre és nagyfokú innovativitásra épülő, specializált multinacionális vállalat. A minőségi szaktudás és az innovációs potenciál meglétére építő nagyfoglalkoztatóként a Richter a legjelentősebb hazai koncentrált tudáscentrum, amely – szinte egyedülálló módon – az innovációs lánc teljes spektrumában folyamatosan aktív és igen eredményes. A vállalat vertikálisan integrált módon gyógyszergyártással, kutatás-fejlesztéssel, kereskedelemmel, valamint marketinggel foglalkozik. A Richter az egészségügy és az oktatás elkötelezett támogatója. További információk a www.gedeonrichter.com weboldalon.

Az Sz2A-ról

A Természettudományos Oktatásért Szabó Szabolcs Emlékére Közhasznú Alapítvány a természettudományos oktatás fényes múltjához méltó platformként kívánja szolgálni pedagógusok, pedagógushallgatók, diákok, szülők, tanárképző egyetemek, és a szakembereket munkaadóként foglalkoztató szervezetek építő együttműködését a nehézségekkel küzdő oktatási rendszer támogatásában, s ennek jegyében kezdeményez és szervez programokat. Az Sz2A ösztönzi a tanárok, tanári pályára készülő hallgatók és diákok mentorálását; névadója, a fiatalon elhunyt kitűnő kémiatanár, Szabó Szabolcs kezdeményezését folytatva diákokat von be a kísérletezésbe a vidéki iskolákra fókuszáló Kémia MobilLabor, valamint a 2024-ben induló Fizika MobilLabor keretében; komplex természettudományos országos csapatversenyt, Vándorkupát szervez általános iskolák tanulói számára; segíti a természettudományokat oktatók napi munkáját a tanmenethez kapcsolódó, lektorált (videót, feladatlapot, animációt és más gyűjteményt tartalmazó) honlapcsaláddal; illetve a kémiatanárokat kéthetente kiküldött hírlevelével informálja.

 

Forrás: Richter Gedeon Zrt.

 

Idén zajlik a 8. nemzetközi és egyben 15. országos fehérgólya-felmérés, melyben bárki részt vehet, sőt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) kéri is a lakosságot, hogy aki gólyafészket lát, küldje el a szervezetnek az adatokat! A következő két hét, tehát július első fele a legfontosabb időszak, hiszen a fiókák már nagyobbak, de még a fészekben állnak, így könnyű a számlálás.

Mire kíváncsi az MME?

Hol van lakott vagy lakatlan gólyafészek, de akár üres fészektartó; volt-e költés idén; ha igen, hány fióka repült ki; volt-e gyűrűs gólya?

Hogyan lehet az adatot beküldeni?  

A legegyszerűbb az MME által fejlesztett, ingyenes Turdus okostelefonos alkalmazás letöltése, amely Android és iOS rendszeren is elérhető. Az app TermészetLesen ikonján belül található a Gólyales adatrögzítő felület, amelyben térkép nézetben is kereshetők a fészkek és fotókat is lehet feltölteni, de az adatok beküldésére az adatbázis számtógépen használható felülete is használható.

További részletek és információk a felmérésről az MME honlapján itt érhetők el >>

 

 

Forrás: MME

 

Országos szinten a magyar munkavállalók háromnegyede támogatja a home office-t, attól függetlenül, hogy ez saját munkájukat tekintve egyáltalán kivitelezhető-e. Azonban az otthoni munkavégzés lehetősége sokaknak nem adatik meg: 57%-nak minden alkalommal be kell járni dolgozni az erre kijelölt helyre. Ennek oka sokszor vezetői korlátozás, hiszen saját megítélésük szerint a munkájukat részben vagy teljes egészben otthonról is el tudnák végezni, mégsem engedélyezik ezt számukra. A jövőre való kilátások kapcsán a dolgozók negyede borúlátó: a home office lehetőségének szűkülésére számít.

Bár a magyar dolgozók túlnyomó többsége (76%) támogatja a távoli/otthoni munkavégzést és mindössze 15% azok aránya, akik kifejezetten ellenzik azt, az erre vonatkozó munkahelyi szabályok többnyire nem a munkavállalók döntésén múlnak. Jelenleg tízből hat embernek csak a kijelölt munkahelyéről van lehetősége dolgozni, pedig közülük sokan saját megítélésük szerint többnyire (29%), vagy akár teljesen (27%) el tudnák végezni a munkájukat otthonról is – mutat rá a Profession.hu 1000 fő megkérdezésével készített országosan reprezentatív kutatása.

Ahol nincsen home office lehetőség

Sok esetben a munka természete miatt nem is lehet távoli munkavégzésről beszélni, hiszen a mindennapi feladatok egy konkrét helyhez kötik az illetőt, többségük például olyan fizikai munkát végez (58%) mint az áruszállítás, vagy a bolti értékesítés, de szellemi munkakörben is sok olyan alkalmazott van (27%), akiknek minden alkalommal be kell járniuk egy adott helyre, hogy el tudják látni a feladataikat. Ez utóbbi az országos átlagnál gyakoribb az államigazgatásban (74%) és az állami oktatásban dolgozók (77%) körében.

Velük ellentétben azonban vannak, akiknél elvileg kivitelezhető lenne a távoli munkavégzés: 56%-uk legalábbis úgy gondolja, hogy részben vagy teljesen el tudná látni a munkáját otthonról is, mégsincs rá lehetősége.

Ahol elérhető a home office

Ahol alapvetően számolhatnak a munkavállalók az otthoni munkavégzéssel, ott a legtöbb esetben (21%) ez heti 5 munkanapra vonatkozik (amely arány tavaly óta 11%-ot csökkent).

A home office-ból is dolgozó emberek körében a legelterjedtebb (45%) megoldás az, hogy váltogatják munkavégzésük helyét: bizonyos napokon otthonról, míg másokon az erre kijelölt helyről dolgoznak (2023-ban ez 51% volt). Közel ilyen gyakori (44%), hogy a kollégák egy része kizárólag távolról dolgozik, míg a többiek minden nap bejárnak (2023-ban 35% volt). Ebből kirajzolódik, hogy több munkaadónál is áttértek a személyekre szabott távmunkalehetőségről a cég egészét értintő, de előre kijelölt munkanapokat meghatározó hibrid rendszerre.

Milyen munkarendet szeretnének a munkavállalók?

Egy év alatt csökkent azoknak az aránya, akik a mindennapi kötelező bejárást üdvözölnék, a többség (46%) pedig időszakosan rendelné el a home office és a munkahelyre való bejárás váltakozását, de vannak (14%) akik arra vágynak, hogy a kollégák közül senkinek se kelljen bejárni munkavégzés miatt egy adott helyre.

Felmértük a jelenleg home office-ban is dolgozó munkavállalók várakozásait is, akik többsége (58%) arra számít, hogy a közeljövőben változatlan marad a home office-ra vonatkozó szabályozás a munkahelyén. Negyedük (26%) azonban borúlátóbb, és arra készül, hogy hamarosan csökkenni fog azon munkanapok száma, amit most otthonról is ledolgozhat, míg 15% optimistán áll a kérdéshez és úgy kalkulál, hogy nagyobb szabadsága lesz a munkavégzés helyszínének megválasztásában” – mondta Dencső Blanka, a Profession.hu piackutatási és üzletfejlesztési szakértője.

A munkavállalók közel harmada szeretne legalább 1-2 napot, 44%-uk pedig inkább 3-5 napot távmunkában tölteni. Velük ellentétben 27% maradna a hagyományos, munkahelyen történő munkavégzésnél egész héten.

***

Kutatásról: 1000 fős, a 18-65 éves magyar online lakosság körében végzett, nemre, korra, végzettségre és lakhóhelyre reprezentatív minta alapján készült, 2024.04.26-05.08. között.

Tetszenek műsoraink? Vagy kérdése van?

Keressen minket bizalommal elérhetőségeinken!

Kapcsolat

ELÉRHETŐSÉGEINK

GRAN TV
Székhely: 2500 Esztergom, Perc u. 3.
Stúdió: 2500 Esztergom, Kossuth L. u. 64.
+36 (30) 140-06-03, +36 (36) 898-000
 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.