Itt volna az ideje, hogy józanul, ideológiai tehertételektől mentesen, az európai emberek oldaláról közelítsük meg az illegális bevándorlást - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szombaton az M1 aktuális csatornán.

Bakondi György leszögezte, korábban elképzelhetetlennek látszott, de már a német sajtóban is megjelennek olyan vélemények, hogy Orbán Viktor illegális migránsokkal szembeni keménysége kifizetődött, a határon kellene megállítani az illegális bevándorlást.

A főtanácsadó elmondta, Németországban az év első kilenc hónapjában 170 ezren kértek menedékjogot, miközben Magyarországon ez idő alatt mindössze 21-en.

A magyar kormány a magyar emberek érdekeiből indult ki és a belső biztonság garantálása érdekében hozta meg a döntéseit, amiért politikai támadásoknak van kitéve - tette hozzá.

Elmondta, a nemzetállamokat vezető politikusok szemmel láthatóan keresik a megoldást, hogy az európai uniós szinten elhibázott migrációs politikát nemzeti szinten valahogy korrigálni lehessen, mert a politikai véleménynyilvánításban, a választási eredményekben is megjelent, hogy az emberek elutasítják a bevándorlók nagy tömegeit.

Emlékeztetett arra, amikor az illegális migránsok Hegyeshalom felé gyalogoltak az M1-es autópályán, abban az időszakban 400 ezer ember haladt át Magyarországon.

Bakondi György hozzátette, minden olyan politikai erő, amelyik Magyarországon támogatja az illegális migránsok beengedését, szembe megy a magyar emberek érdekeivel.

"Remélem, hogy ezekre a lépésekre nem fog sor kerülni, legalábbis addig biztosan nem, amíg a jelenlegi nemzeti kormány van hatalmon" - fogalmazott.

 

Forrás: mti.hu

Borítókép: Budapest, 2024. június 19. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója sajtótájékoztatót tart Az illegális bevándorlás aktualitásai címmel a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. június 19-én. MTI/Soós Lajos

Magyarországon a kémiával szorosan összefüggő iparágak – vegyipar, gyógyszeripar, környezetvédelmi ipar – az elmúlt évben a feldolgozóipar GDP-jének 11% feletti részét adták. A nemzetgazdasági jelentőség mellett mégis átlag feletti a munkaerőhiány ezekben az iparágakban, ráadásul az utánpótlással is gondok vannak: folyamatosan csökken a hazai egyetemek kémiához kapcsolódó szakjain a jelentkező és a felvett hallgatók száma. A negatív trendek elleni fellépést, illetve a kémioktatás általános megbecsültségének javítását tűzte ki célul az az iparágakon átívelő, a Magyar Kémikusok Egyesülete (MKE) kezdeményezésére létrejött, vállalatokat, érdekvédelmi szervezeteket, szövetségeket, egyetemeket és az MTA-t egyaránt soraiban tudó összefogás, melynek részleteit a mai napon ismertették a kezdeményezés szervezői.

A kémia jelenléte a gazdaságban több területen is meghatározó, ugyanakkor munkaerőhiány sújtja a vegyipart, a gyógyszeripart, a környezetvédelmi ipar pedig biztosan érdemben bővülne, ha lenne elegendő hazai szakember. A munkaerőhiány átlag feletti, ezen ágazatok nemzetgazdasági súlya pedig meghatározó: az elmúlt évben a feldolgozóipar GDP-jének 11% feletti részét tette ki (vegyipar 4,5%; gyógyszeripar 6,9%), ezért a legkisebb változás is komolyan éreztetné a hatását nemzetgazdasági szinten. A munkaerőhiányt vizsgálva a feldolgozóipar komoly problémákkal küzd, idén 13 ezer feletti a betöltetlen állások száma.

A jelenség egyébként nem csak Magyarországot sújtja: a ManpowerGroup korábbi felmérése szerint 21 európai országban a munkáltatók mintegy 75%-a nem talált megfelelő készségekkel rendelkező munkavállalókat 2023-ban, ami 33 százalékpontos növekedést jelent a 2018-as 42%-hoz képest, és semmi jele annak, hogy a szakképzett munkaerő iránti kereslet hamarosan lassulna. Emellett beszédes a kémia alapszakra első helyen jelentkezők számának alakulása is: összességében 2011 óta az első helyes jelentkezések száma kétharmadával csökkent. A felvettek száma idén 164 fő volt, míg 2011-ben ez a szám még 500 felett volt. A kémiához szorosan kötődő egyetemi szakok másik fontos csoportja a tanárképzés: itt a nappali tagozatos, osztatlan (10 féléves) képzési forma mára gyakorlatilag a megszűnés szélére sodródott, hiszen az elmúlt években tartósan 20 fő körül alakult a jelentkezők száma, igaz idén minimális javulás volt tapasztalható.

Magyar Kémikusok Egyesülte (MKE), mint a kémiában és vegyiparban dolgozó egyének civil szervezete felvállalta egy összefogás megszervezését, amelyben számít az összes, kémiához és vegyiparhoz kapcsolódó magyarországi képzőhely, kutatóhely és vállalat, illetve ezek szövetségeinek részvételére. A tevékenységet egy munkacsoport fogja össze melynek tagjai az MKE, a Magyar Vegyipari Szövetség (MAVESZ), a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ), a BORSODCHEM, az Egis Gyógyszergyár, az EUROAPI, a MOL Nyrt., a MOL Petrolkémia Zrt. és a Richter Gedeon Nyrt. szakemberei.

A kezdeményezés fő céljai, hogy a következő 3-5 évben 20%-kal növekedjen a szakirányú közép- és felsőfokú oktatásban résztvevők száma a kulcsszakmák területén, a kormányzat figyelmének felhívása a témára, a kémiával kapcsolatos tévhitek eloszlatása, inspiráció a tanulóknak, tanároknak és a kémiához kapcsolódó programok-események összegyűjtése, bemutatása.

A kezdeményezés nyitó eseményére a Richter Gedeon Nyrt. új székházában került sor, ahol a magyar kormány részérőlNagy-Vargha Zsófia, fiatalokért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy „ahhoz, hogy valaki a természettudományos pályát válassza, a kellő kíváncsiság mellett megfelelő minőségű és mennyiségű információra is szükség van, amiben segíthet a most elindított összefogás, mindez pedig a Kormány szándékaival is összhangban van. A Magyar Kormány célja, hogy 2030-ra a természettudományos képzés 50%-os arányban legyen jelen a felsőoktatásban, hiszen látszanak a globális tendenciák: csak akkor lehet sikeres egy ország, ha ezekre a területekre kiemelt figyelmet fordít. A kormány számára tehát egyértelmű, hogy a természettudományos területekre egyre nagyobb súlyt kell fektetnünk: legyen szó akár a vállalatok és az egyetemek közötti kooperáció koordinálásáról, a tehetséggondozásról például a kooperatív doktori programunkkal vagy az évtizedek óta sikeres tudományos diákkör eseményekről, illetve a felkészítő tanárok számára indított ösztöndíjprogramról. Kérdés persze, hogy hogyan szólítsuk meg a fiatalokat: jó alkalmat ad erre az idén éppen pár napja megrendezett „Kutatók Éjszakája”, de elkezdtük az együttműködést már természettudományos influenszerekkel is, és a most elindított „Összefogás a kémiáért” is ebbe a sorba illeszkedik. Ezúton is szeretném a minisztérium részéről felajánlani a segítségünket a sikeres együttműködés érdekében.”

A rendezvényen a felszólalók más-más aspektusból mutatták be a kémia és a ráépülő iparágak társadalmi jelentőségét és megfelelő adatokkal vázolták fel az egyre csökkenő érdeklődésből származó problémákat és annak következményeit.

Dr. Greskovits Dávid, a MAGYOSZ elnöke beszédében kifejtette, hogy a gyógyszeripar tudásalapú, K+F vezérelt, ahol a munkavállaló az iparág sikerének a kulcsa. A gyógyszeripar ezért is nyújt kimagasló eredményeket az egy munkavállalóra jutó K+F ráfordítás terén, melynek értéke közel tízszerese a feldolgozóipari átlagnak, míg az egy foglalkoztatottra jutó hozzáadott értékben a feldolgozóipar átlagát jelentősen meghaladjuk. Tudásintenzív iparágunkban sajnos jelenleg is jelentős a betöltetlen állások száma, és egy foglalkoztatottra vetítve a jól képzett szakemberek hiányának száma egyre inkább emelkedik, ám ez nem magyar sajátosság, európai tendencia. A munkaerőhiány megfelelő színvonalú oktatással jelentősen mérsékelhető lenne, a tudományos szakképesítések megszerzésének népszerűsítése segíthet a magas termelékenységű munkahelyek kialakításában és megtartásában – a gyógyszeriparban és egyéb területeken egyaránt. Ezt a folyamatot segítheti elő a most elindított összefogás a kémiáért.

Varga Tamás, MAVESZ alelnök, a Dunastyr Zrt. elnök-ügyvezető igazgatója előadásában hangsúlyozta, hogy „megpróbáljuk integrálni az összes hazai vegyipari vállalatot, elsősorban nagy és közepes cégek a tagjaink. A vegyipar közel 9000 milliárdos árbevételt termel évente, ezzel a feldolgozóipar egyik legfontosabb területe, ám sajnálatos módon mi is egyre komolyabb munkaerőhiánnyal nézünk szembe, akárcsak a gyógyszeripar. A tudományos, technológiai, matematika képzésekkel kapcsolatos attitűdöket mi is ismerjük, melyek valljuk be, nem mindig pozitívak, ezen pedig változtatnunk kell. Ugyanakkor, ha nem lenne kémia, ha nem lenne vegyipar, most is egy hideg, sötét szobában ülnénk, vagyis mindennapi életünk szerves, aktív része ez a tudományág, és ha nem foglalkozunk vele, szinte nincs olyan terület, ahol ne szenvednénk hatalmas károkat. Ezt kell megértetnünk a diákokkal, a tanári pálya vagy az ipari területek iránt érdeklődőkkel, erről szólhat az összefogás a kémiáért.”

Prof. Dr. Szalay Péter, az MKE elnöke, az ELTE egyetemi tanára elsősorban arra hívta fel a figyelmet, hogy „sajnos létezik egyfajta „kemofóbia”, vagyis rendkívül sok félreértés, valótlanság kering a köztudatban a kémiával kapcsolatban. Növelnünk kell a kémikus-vegyész szakma ismertségét, és azt is ki kell mondanunk, hogy vannak könnyebben elvégezhető szakok is az egyetemeken. Súlyos probléma továbbá a kémia súlyának csökkenése a középiskolákban, illetve a kísérletek egyre nehezebb megvalósíthatósága és a tanárhiány. Jelenleg a kémiát oktatók korfája egyre inkább jobbra tolódik az idősebb kollégák felé, a fiatal generációk körében pedig sajnos kevés tanárt találunk. Sokkal több kémiatanárra van szükségünk, erről is szól ez az összefogás.”

Az eseményen bemutatásra került a Kémia Mindenkinek névre keresztelt új honlap is, mely a kémia világával foglalkozó legfrissebb híreket, rendezvényeket és oktatási programokat gyűjti össze, legyen szó kémia táborról, kémia versenyekről, workshopokról, laborlátogatásokról vagy interaktív kiállításokról. A szervezők ezzel az új eszközzel azt szeretnék elérni, hogy minden érdeklődő egy helyen megtalálhassa az összefogásban részt vevő szervezetek programjait, híreit, ezzel segítve a tájékozódást.

Az összefogás szervezői rendszeres értékelő konferenciával tervezik fenntartani a program lendületét, a csatlakozás pedig folyamatos és nyitott minden szervezet számára.

 

Forrás: Richter Gedeon Nyrt.

 

A kötelező visszaváltási rendszerhez fejlesztett REpont alkalmazás jelentős mérföldkőhöz érkezett: a regisztrált felhasználók száma elérte az egymilliót. Az alkalmazásnak köszönhetően a visszaváltók, akár egyből a bankszámlára utalhatják a visszaváltásért járó díjat. Ez a magyar innováció Európában egyedülálló lehetőség, máshol nincs ilyen.

A MOHU által fejlesztett REpont applikáció elérte az egymilliós felhasználói számot, vagyis a visszaváltó automatáknál egyre többen választják a bankszámlára történő azonnali visszatérítési lehetőséget is, ami egy új, Európában egyedülálló innováció. A visszaváltások kb 10-15%-nál alkalmazzák ezt a megoldást a vásárlók a boltokban beváltható papírutalványok helyett, emellett jótékony célra is felajánlhatják az összeget a fogyasztók. 

Az elmúlt hónapokban több, mint 400 millió palackot, üveget, dobozt váltottak vissza, ebből az applikáció felhasználói eddig összesen több mint 65 millió palackot váltottak vissza az automatákkal, így közel 3 milliárd forintot forintot kaptak vissza így a felhasználók a bankszámlájukra. Az alkalmazás népszerűsége különösen a nyári hónapokban nőtt meg, a regisztrált felhasználók közel 67 százaléka júliusban és augusztusban csatlakozott a rendszerhez.

Az applikáció a közeljövőben további funkciókkal bővül: a REpontok térképes keresését hamarosan egy új, navigációs funkcióval bővítik, valamint megkülönböztetést kapnak a kézi és gépi visszaváltó pontok, még kényelmesebbé téve a felhasználók számára a rendszer használatát. 

Az azonnali banki visszautalás mellett az alkalmazás további funkciókat is kínál: tartalmaz egy térképes keresőt, amely segíti a fogyasztókat a legideálisabb visszaváltási helyszín kiválasztásában. Emellett a vonalkód-leolvasóval ellenőrizhető, hogy az üres palackok valóban visszaválthatóak-e. A MOHU a fogyasztói visszajelzések alapján folyamatosan vizsgálja az alkalmazás jövőbeli funkcióinak lehetőségét, és több fejlesztés is előkészítés alatt áll.

A REpont applikáció az elmúlt hetekben az AppStore-ban és a Play Áruházban is toplistás helyezést ért el az ingyenesen letölthető alkalmazások között hazánkban.

Eddig több, mint 400 millió palackot, dobozt és üveget váltottak vissza Magyarországon, vagyis ezek hulladéka immár megfelelő helyre kerül, és újra lesz hasznosítva.  Az automatáknál három lehetőség van a visszatérítésre - boltban levásárolható papírutalvány, azonnali bankszámlára utalás, illetve jótékonysági adományozás, mely során gyermekkórházaknak lehet utalni az összeget. Összesen 3700 helyen lehet visszaváltani, amiből 1300 kézi visszaváltóhely. A visszaváltóhelyek száma tovább nő, a cél, hogy 3 éven belül az italcsomagolások minimum 90%-át váltsák vissza Magyarországon.

 

Forrás: Lounge

 

Csütörtökön a NAV több mint háromezer vállalkozásnak küld tájékoztatást: azoknak, akiknek a számlaadat-szolgáltatásában vagy az áfabevallásában hiba van.  A hibát nem javító cégek további hatósági eljárásra számíthatnak. Ha az adatszolgáltatás hibája felveti az áfabevallás adót, vagy adóalapot érintő módosítását, érdemes mielőbb elvégezni az önellenőrzést is, amellyel megelőzhető a revízió és annak jogkövetkezménye, így például az adóbírság, vagy a késedelmi pótlék.  Célszerű az elírásokat is mielőbb javítani, mert a pontatlan adatok miatt akár egymillió forintos mulasztási bírság is kiszabható.  

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) figyelemfelhívó akciójában az érintett vállalkozások lehetőséget kapnak, hogy tisztázzák, és saját maguk javítsák hibáikat. A csütörtöki, számlaadatokra fókuszáló tájékoztató levélküldés a figyelemfelhívó akció első állomása. A helyes és pontos adózói adatszolgáltatás rendkívül fontos, ez az a pillér, amelyre a különféle hivatali szolgáltatások is épülhetnek. A pontos adatok nemcsak a NAV, hanem a vállalkozások működését is egyszerűbbé és költséghatékonyabbá teszik.

A NAV pontos adatokért indított akciója hármas célt szolgál. Az ügyfélcentrikus szemlélet erősítése, az adózói tudatosság növelése mellett ez a tisztességes adófizetők érdeke is. A tiszta adatok összességében több tízmilliárd forintot hozhatnak az államkasszának. Könnyebben kiszűrhetők például a fiktív számlázók. Ha zavarosak az adatok, akkor lehet, hogy „csak” a számlaszám elírásáról van szó, de az is lehet, hogy egy csalárd vállalkozás fiktív számla alapján igényelte vissza azt az adót, ami a költségvetésbe soha nem folyt be.

A NAV kockázatelemzési modulja összefuttatja az Online Számla rendszer és az áfabevallások adatait. Az Online Számla rendszerbe az eladó által kiállított számla adatai kerülnek be, és lényegében ugyanezt kell, hogy tartalmazza a vevő áfabevallásának úgynevezett M-lapja is, ha levonási jogot gyakorol ezen számlák tekintetében. Az M-lap értékhatártól függetlenül minden olyan, bejövő, belföldi adóalany által kiállított, áthárított adót tartalmazó számlát tartalmaz, amelynek áfáját levonásba helyezik. Csütörtökön több mint háromezer vállalkozás azért kap levelet, mert ezekben az adatokban eltérést talált a hivatal.

Érdemes a 2024. január 1-jén bevezetett eÁFA-rendszert választani, amelynek használatával minimalizálhatóak az adateltérések és a hibázási lehetőségek, továbbá amely támogatja adózási folyamatokat és csökkenti az adminisztrációt. Az adóhivatali adatokra épülő eÁFA minden vállalkozás számára előnyös megoldást kínál az adókötelezettség gyors és pontos teljesítésére.

 

Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal Komárom-Esztergom Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága

A Duna tetőzése elhagyta Magyarországot, azonban a készültségi fokozatokat szombat délutánig fenntartják – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az árvízvédelmi operatív törzs szerda reggeli ülése után tartott budapesti sajtótájékoztatón.

Rétvári Bence közölte: Magyarország teljes szakaszán apad a Duna vízszintje, azonban 29 állami és 41 önkormányzati helyszínen zajlik még árvízi védekezés.

Ismertetése szerint elsőfokú készültség 73 kilométeren, másodfokú 47 kilométeren, harmadfokú készültség 180 kilométeren van.

A katasztrófavédelem még három vármegyében – Bács-Kiskun, Tolna és Baranya – van jelen, és ellátják a szükséges feladatokat.

Rétvári Bence hozzátette: a segítő katonák száma 80 főre, a katasztrófavédőké 347-re, a rendőröké pedig 63-ra csökkent.

Az államtitkár közölte: a vis maior alap tartalmazza az árvízvédelemmel összefüggő – a felkészüléstől a fertőtlenítésig – költségeket. A települések adóerőképességük arányában kapnak támogatást a vis maior alapból – tette hozzá Rétvári Bence.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója, Láng István közölte: a Duna teljes magyarországi szakaszán apadás figyelhető meg, de Baja és Mohács térségben a védművek rendkívül nagy terhelés alatt állnak, így itt a figyelőszolgálatot még két napig fenntartják a vízügy szakemberei. Elmondta: Bajánál és Mohácsnál jelenleg az átlagos vízhozam négyszeres folyik át.

Hozzátette: Bajánál várhatóan szombat délelőtt, Mohácsnál szombat délután szűnik meg a készültség.

Közölte azt is, hogy a Lajta megnyitott szükségtározója várhatóan szerdán leürül, ezért este 18 órakor kezdeményezik a miniszterelnöknél a rendkívüli készültség megszüntetését. Láng István tájékoztatása szerint mivel csak egy tározórészt kellett megnyitni, úgy számítanak, hogy a 160 millió forintos kár felénél kevesebb keletkezett a szükségtározó megnyitása miatt a mezőgazdasági területeken.

Elmondta: megkezdték a helyreállítási munkákat, és az árvízi tapasztalatok alapján felmérik és meghatározzák, hol és milyen fejlesztések szükségesek a biztonság növelése érdekében.

Erről a felmérésről kérdésre válaszolva elmondta: jelenleg a vízügyesek felmérik az ideiglenes védműveket, megnézik, mekkora védekezési költséget jelentett az árhullám a kivédése, mérlegelik, hány főt véd a védvonal, figyelembe veszik a kockázati térképeket is, majd ezek összevetése alapján döntést hoznak.

A főigazgató egy kérdésre elmondta: nagyon fontos stratégiai kérdés a víztöbblet országban tartása és jelezte: változtatni szeretnének a Kvassay Jenő-terven, amely a vízgazdálkodási stratégia dokumentuma. Mint mondta, megkezdték a munkát, elindult a Vizet a tájba-program, és olyan területeket akarnak kijelölni, ahol a vizet vissza lehet tartani. Felhívta a figyelmet arra: a vízügy hiába szeretné visszatartani a vizet, ha a terület ehhez nem áll mindenhol rendelkezésre, például, mert mezőgazdasági munka folyik rajta.

Kiemelte: az apadó árból jelenleg is töltik fel a mentett oldali mellékágakat vízzel, ahol erre lehetőségük van.

Vitályos Eszter kormányszóvivő, aki a Pest vármegye 3-as számú, szentendrei székhelyű országgyűlési egyéni választókerület képviselője, a sajtótájékoztatón elmonda: kedden 13 óra 30 perckor megnyitották az utat Kisoroszi irányába, így ismét megközelíthető Tahitótfalu felől közúton a falu.

Jelezte: a napokban minden komp el fog indulni, de kérte a lakosságot, hogy figyeljék az önkormányzat és a kompvállalkozások híradásait a témában.

Cikkünk frissült.

Forrás: MTI

Képforrás: MTi

Tetszenek műsoraink? Vagy kérdése van?

Keressen minket bizalommal elérhetőségeinken!

Kapcsolat

ELÉRHETŐSÉGEINK

GRAN TV
Székhely: 2500 Esztergom, Perc u. 3.
Stúdió: 2500 Esztergom, Kossuth L. u. 64.
+36 (30) 140-06-03, +36 (36) 898-000
 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.