A pénzmosás bűntette miatt indult ügyben a Esztergomi Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be a nővel szemben, aki egy afrikai elkövető rábírására kötött folyószámlaszerződést, amelyet arra használtak fel, hogy a csalásból származó pénzt megszerezzék.

A vádirat szerint az esztergomi nő internetes közösségi oldalon olvasott olyan hirdetésre jelentkezett, amely szerint hitelfelvételhez lehet jutni bizonyos összegű készpénz előzetes befizetése ellenében. A nő az ismeretlen személynek jelezte, hogy nem tud előre fizetni.

A nő az ismeretlen személy rábírására 2021. július 12-én egy hazai bank online felületén kizárólagos rendelkezési jogosultság kikötése mellett, lakossági folyószámlaszerződést kötött. Ezután a nő a folyószámlájához tartozó bankkártyát és annak PIN-kódját futárszolgálattal elküldte az afrikai Benin Köztársaságban lévő Cotonou városba.

Az Afrikában tartózkodó ismeretlen elkövető a nő folyószámláját arra használta fel, hogy további személyeket hitel folyósításának ígéretével tévedésbe ejtve különböző pénzösszegeknek a számlára történő átutalására bírja rá, majd a sértettek által átutalt összegeket a bankkártya segítségével felvette, számukra hitelt nem intézett és nem folyósított. Magyarországról 2021. augusztus 30-án és szeptember 03-án három sértett utalt különböző összegeket a számlára.

A bankkal szerződő nő a mobiltelefonjára érkező szöveges üzenetekből értesült a folyószámláján történő pénzmozgásokról, belenyugodott abba, hogy a számlájára érkező pénz bűncselekményből származik, amelynek hollétét az ismeretlen elkövető a nő segítségével elfedte.

Az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy az Esztergomi Járásbíróság a nővel szemben tárgyalás nélkül végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki.

Forrás: KOMÁROM-ESZTERGOM VÁRMEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG

Kiskorú veszélyeztetése bűntette  miatt indult ügyben alapján az Esztergomi Járásbíróság elsőfokú ítéletet hozott a férfi elkövetővel szemben.

A nő elkövetővel szemben a bíróság 2023. évben hozott jogerős ítéletet, őt  2 év börtönbüntetésre, 2 év közügyektől eltiltásra, és 2 év kiskorú személyekkel kapcsolatos foglalkozástól eltiltásra ítélte.

A bíróság a a mai napon meghozott határozatában a férfit 2 év börtönbüntetésre, 3 év közügyektől eltiltásra, 3 év kiskorú személyekkel kapcsolatos foglalkozástól eltiltásra ítélte.

 Az elsőfokú ítélettel szemben az ügyész a vádlott terhére, a szabadságvesztés súlyosításáért, az elkövető és védő felmentésért, illetve enyhítésért jelentett be fellebbezést.

 A vádirat szerint a férfi és nő élettársi kapcsolatából hat gyermek született. Az elkövetők  2014. évtől Esztergomban éltek, rendszeres, bejelentett munkahellyel és jövedelemmel nem rendelkeztek, adományokból és a gyermekek után járó állami juttatásokból tartották fenn magukat, a használatra kapott ingatlan állagát teljesen lelakták. A család 2011. májusa óta kapcsolatban állt a gyermekvédelmi rendszerrel a védőnő, a gyermekorvos, illetőleg az óvoda és az iskola jelzései alapján, majd 2013. évtől a gyermekek védelembe vételére is sor került.

Az elkövetők nem gondoskodtak megfelelően a kiskorú gyermekek évszaknak és méretnek megfelelő ruházatáról, a rendszeres tisztálkodásukról, a ruházatuk tisztántartásáról és megfelelő élelmezésükről sem, a gyermekek rendre piszkosan és ápolatlanul jártak óvodába, iskolába, felszerelésük rendszeresen hiányos volt.

Az elkövetők két iskolás gyermek tanulmányait nem kísérték figyelemmel, nem jártak iskolai szülői értekezletekre és fogadóórákra. A gyermekek magas számú igazolatlan iskolai és óvodai hiányzást halmoztak fel. Az apa és anya nem gondoskodott arról sem, hogy egyik gyermeküket időben beírassák az általános iskolába.

Két gyermek esetében az életkorhoz kötött védőoltásokat csak többszöri felszólítást követően, késve adatták be, az egyik gyermek fertőzöttségét nem kezelték megfelelően.

Az elkövetők súlyos fokú elhanyagoló szülői magatartása és a higiéniás problémák miatt a gyermekjóléti központ kezdeményezte a kiskorúak családból való kiemelését.

A család ezután Esztergomból Pilismarótra, majd Dömösre költözött. Az elkövetők itt is folytatták a korábbi életmódjukat, állandó, bejelentett munkahely és rendszeres jövedelem nélkül élve lelakták az ingatlant, nem gondoskodtak a gyermekek számára a megfelelő higiéniai viszonyokról, továbbra is elhanyagolták a kiskorú gyermekek óvodai és iskolai részvételi kötelezettségét, három gyermek magas számú igazolatlan hiányzást halmozott fel. Ezután  a család Rigácsra költözött, továbbra is a kapott ingatlan berendezéséről és higiéniájáról itt sem gondoskodtak, továbbra is az ingyenes adományokra tartottak igényt.

Az elkövetők 2020. november 11-én az egyik 12 éves gyermekre bízták a kisebb testvérei felügyeletét, neki kellett felelősséget vállalnia a testvéreiért, ami a kislány számára rendkívüli pszichés és fizikai megterhelést jelentett.

Ezen a napon családsegítők látogatást tartottak, amikoris a gyermekeket elhanyagoltan, felnőtt felügyelet nélkül, balesetveszélyes, lakhatatlan házban, veszélyes eszközök és berendezések között találták.

Az illetékes kormányhivatal ezután a gyermekeket ideiglenes hatállyal nevelőszülőknél helyezte el.

A két elkövető éveken keresztül folyamatosan súlyos mértékben elhanyagolták a gyermekeikről való gondoskodási kötelezettségüket, ami a gyermeket testi épségét veszélyeztette, a testi és értelmi fejlődésüket, szocializációjukat jelentősen hátráltatta.

A  lopás bűntette miatt  indult ügyben a Tatabányai Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be három férfival szemben, akik a temető lélekharangjának rézborítását lopták el.

A vádirat szerint az egyik férfi 2023. április 26. napját megelőzően a vértessomlói temetőben segédmunkásként dolgozott, amikor a lélekharang tetőszerkezetén lévő réz borításra figyelt fel. Szólt barátjának, akivel a lebontott harangtorony tetőszerkezetről a szegecseket kézzel felfeszítették, a a vörösréz lemezeket összehajtogatták.

A két férfi ismerősüket, a harmadik elkövetőt kérte meg arra, hogy vigye el a temetőből a lemezeket, és segítsen azokat a fémhulladék átvevő helyen értékesíteni.

A három férfi ezután közösen bepakolta a lemezeket a személygépkocsiba, majd azzal másnap, 2023. április 27-én a tatai fémhulladékátvevő telephelyen a sofőr nevén a lemezeket leadták, az érte kapott  73.720,-Ft –ot elosztották .

A bűncselekmény elkövetési értéke: 541.347,-Ft. A lopással okozott kár nem térült meg, mivel a nyomozó hatóság által lefoglalt 73.720,-Ft összegű rézlemez használhatatlan.

A https://youtu.be/OjDTu-p4-f4 oldalon lévő felvételen a lopott lemez  fémhulladékátvevő telephelyen történő leadása látható.

Az ügyészség a vádiratban mindhárom férfival szemben végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztést, továbbá két férfival szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség

A Tatabányai Törvényszék nyilvános, folytatólagos tárgyaláson hozott ítéletet azzal a férfivel szemben, aki kábítószer hatása alatt állva egy késsel, több alkalommal megszúrta az édesapját.

A bíróság a vádlottat emberölés bűntettének kísérlete miatt öt év börtönbüntetésre és öt év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, míg a vádlott és védője minősítés megváltoztatását kérte életveszélyt okozó testi sértésre, illetve enyhítés miatt jelentett be fellebbezést.

A megállapított tényállás szerint a húszéves férfi 2023. október 1-jén, a nem sokkal korábban elfogyasztott kábítószertől tatabányai otthonában zavart állapotba került, és nyolc napon belül gyógyuló sérülést okozva egy alkalommal megütötte a húga arcát. A vádlottat az édesapja, a sértett próbálta megnyugtatni, mire a vádlott elővett a konyhaszekrényből egy kést, és hétszer megszúrta, megvágta az édesapját a fején, a karján és a mellkasán. A cselekmény következtében az apának életveszélyes sérülései keletkeztek, melyek orvosi segítség hiányában a halálához is vezethettek volna.

Forrás: Tatabányai Törvényszék

A Tatai Járási Ügyészség folytatólagosan elkövetett lopás bűntette miatt nyújtott be vádiratot, amelyben pénzbüntetésre és 1.377,-FT. összegben meghatározott vagyonelkobzásra tett indítványt.

A vádirat szerint az ukrán állampolgárságú nő 2023. január 22-én a tatai áruházban 1.377,- Ft értékű csokoládét lopott úgy, hogy három terméket az áruház ruházati osztályán az egyik próbafülkében táskájába rejtette, majd – fizetés nélkül – kivitte az üzletből.

Az elkövető 2023. január 25-én  ugyanebben az áruházban eltulajdonítási célzattal a bevásárló kosarába helyezett különféle termékeket (kozmetikai, ruházati, élelmiszeripari terméket) összesen 53.565,-Ft értékben, majd az áruház ruházati részlegén bement az egyik próbafülkébe, ahol a nála lévő táskába rejtette a  termékeket. Egy kockás felső ruhaneműről eltávolította az áruvédelmi eszközt, azt felvette a kabátja alá. Ezután a nála lévő, elrejtett termékekkel elhagyta az áruház bevásárló terét, azonban a biztonsági szolgálat elfogta őt. Az elkövető a  termékek egy részét kifizette – összesen 32.582,- forintot -, s azokat elvihette, a többi, általa eltulajdonított terméket a sértett visszavette, a vásárlótérbe ismét kihelyezte, így kára teljes egészében megtérült. 

Az elkövetési érték összesen 54.940,- forint, a meg nem térült kár összege 1.377,- forint.

A cselekményről a felvétel a https://youtu.be/A9qbPwYUK3Y  oldalon tekinthető meg.

 

Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség

 

Tetszenek műsoraink? Vagy kérdése van?

Keressen minket bizalommal elérhetőségeinken!

Kapcsolat

ELÉRHETŐSÉGEINK

GRAN TV
Székhely: 2500 Esztergom, Perc u. 3.
Stúdió: 2500 Esztergom, Kossuth L. u. 64.
+36 (30) 140-06-03, +36 (36) 898-000
 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.