Bevásárló közösség bújik meg az esztergomi templomkertben

Esztergom belvárosában minden héten egyszer egy templomkertjében kispiac várja a minőségre vágyókat. Ez a Kiskosár Bevásárló Közösség termelői piaca, ahol a slow life életmód és a tudatosság érvényesül.
A kistermelők életben maradása nem csak a vásárlóiktól függ, hanem az őket felkaroló, segítő szerveződésektől is. Ezzel a céllal jött létre a Kiskosár Bevásárló Közösség, amely sokkal több, mint egy termelői piac! Az elmúlt években már nem csak esztergomi, hanem közelebbi és távolabbi települések termelői is csatlakoztak a kezdeményezéshez.
A Kiskosár Bevásárló Közösség a Belvárosi Plébánia kertjében
Fotó: Mitter Balazs
Idilli környezetben tudatos vásárlás - ez a bevásárló közösség
A Belvárosi Plébánia kertjének kapuja minden csütörtök délután kinyílik és megtelik élettel: nyüzsgő forgataggá alakul át az egyébként csendes kis zug. Babakocsis anyukák-apukák, idősebbek, családok sétálnak terményekkel megrakott kosarakkal, szatyrokkal. A kertbe lépve e bájos miliő kellős közepébe csöppenünk, ahol körbe vesznek az ínycsiklandó különböző finomságok: friss kenyér és paprika illata száll a nyári levegőben.
Amíg szüleik várnak sorukra, a gyerekek addig szaladgálnak, önfeleden játszanak. A gondtalanság a felnőttekre is hatással van: egy apuka kergetőzik kisfiával.
A Kiskosár története egyik ékes példája az összefogásnak, amely tartós eredményt érhet el. Hiszen a közösség immár 13 éve, azaz 2012 óta hozza össze a kistermelőket és a vevőket. A terelők köre pedig mind választékban, mind földrajzilag is igen széles területet fed le: a felvidékről, a szomszédos településekről, de még a Börzsönyből és Budapest-környékéről is hoznak ide árut.
A vásárlás elsősorban előrendelés alapján működik, de a spontán betérőkre is gondolnak. A termelők mindig készülnek plusz áruval a helyszínen, így akkor is tudunk vásárolni, ha nem rendeltünk előre. A termelők számára kiszámítható ez a rendszer, hiszen kicsi az esélye annak, hogy a nyakunkon marad a terményük.
GALÉRIA: Kiskosár bevásárló közösség Esztergomban (Fotók: F.M.)
Tésztamanufaktúrában készülnek a finom levesbetétek
A Kiskosár Közösség honlapján, vagy a kapcsolattartókon keresztül péntektől-szerdáig adható le a rendelés, amelyet csütörtökönként tudunk átvenni. Hogy kényelmes-e? Aki így vásárol, az már megszokta. – árulta el a táti kézműves tésztákat készítő Káposznyák Mihályné Ági. Persze, Ági is úgy készül, hogy a betévedő vásárlónak is jusson a különböző tésztákból.
– 2021-ben kezdtem otthon a tésztakészítés, amihez saját tyúkjaim tojását használom fel.
– Úgy gondolom, hogy a mai felgyorsult világban, amikor a termékek egy egész világot bejárnak, mire az asztalunkra kerülnek, felbecsülhetetlen pluszt ad az érzés, hogy a vásárló találkozhat személyesen az áru készítőjével, hiszen szinte minden pult mögött az van, aki termelte. – mondta Ági.
Mi az a bevásárló közösség?
A bevásárló közösség a helyi termékekhez való hozzájutás olyan módja, szaknyelven a rövid élelmiszer ellátási lánc egyik formája. Egyfajta összekötése a a tudatos vásárlói igényeknek a környékbeli termelők kapacitásával. Egy ilyen közösség megszervezi a termékek átadását 1-2 órás alkalomra, kétheti rendszerességgel
A vásárlási igény összekapcsolódik a személyes tapasztalattal is, amikor a vevő és a termék eredete, termelője találkozik egymással. A Kiskosár Bevásárlóközösséget az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület működteti.
A felvidéki Kézműves Sajtosház pultja mögött olyan családias hangulat fogad minket, ami ritka kincs. Az eladó hölgy kedvesen bevallja, hogy egy pillanatra meglepődött, hiszen a vásárlók többségével már régi ismerősként köszöntik egymást. Nem is csoda, hiszen 12 éve hűséges tagjai a Kiskosár közösségének, és büszkén mesélnek a finomabbnál finomabb, tehéntejből készült sajtjaikról.
Tudatosság vezérli a fiatal párt
A "slow-life", vagyis a ráérős, tudatos életmód egyre többeknek fontos. Így van ezzel Balázs és Anita is, akik Szobról érkeznek a piacra. A közösséghez pár éve csatlakoztak, és a itt vásárolt termékeken kívül a Börzsönyi Organikus Kertből szerzik be a további szükséges alapanyagokat.
– A különlegességekért kezdtünk ide járni, aztán szokásunkká vált. A most 8 hónapos babánk miatt pedig még fontosabb lett az egészségtudatos vásárlás, hiszen a hozzátáplálás során szeretnénk a legjobb alapanyagokból készíteni neki az ételt. A kistermelőkben bízunk, itt azt kapjuk, amit szeretnénk – fogalmazott Anita.
Sokan azt hiszik, a kistermelői áru megfizethetetlen. Valóban van egy kis különbség, de ez messze nem a duplája: a legtöbb termény csupán 10-15%-kal drágább a hipermarketek áraihoz képest. A Kiskosár 13 éves sikere is bizonyítja, hogy a vásárlók nem csupán az árat nézik. Számukra fontosabb a megbízható forrás és a tudatosság, ezért bevásárlásaik jelentős részét itt intézik, míg a többiért ők is beugranak a közeli boltokba.
Forrás, képforrás: kemma.hu