Sport

Balogh Gábor rövid távon a sikeres párizsi olimpiai szereplést, közép- és hosszú távon pedig a sportág hazai szervezeti és szakmai megújítását tűzte ki célul.

Tavaly decemberben Balogh Gábor személyében új elnök került a Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ) élére. A sportág korábbi jeles képviselője megújulást és átfogó reformokat vetített előre, amelyet 2024. első versenyére készülve immár konkretizálni is tudott. Az Olimpia évében egyrészt az eredményes szereplés, emellett a sportág megújítása és a Szövetség munkájának új alapokra helyezése egyaránt kiemelt feladat.

 

A hazai öttusa élsport idei legfontosabb feladata az eredményes párizsi olimpiai szereplés.” – jelentette ki az új elnök. Az ötkarikás verseny azért is különleges a sportág életében, mert ez lesz az utolsó olyan olimpia, amelyen a lovasszám még szerepel. Balogh Gábor kifejezte továbbá: „Maximálisan hiszek a válogatottban, a keretet erősnek, elkötelezettnek és versenyképesnek tartom az olimpiai érem megszerzéséhez. Ehhez a szervezet minden szükséges hátteret biztosít a versenyzőknek, és versenyzőbarát hozzáállással, továbbá új módszerekkel, pl. mentális tréningekkel is segíti a felkészülést.”  

Az eredményeken túl azonban további kihívásokkal is szembe kell néznie a sportágnak, hiszen a nemzetközi döntés értelmében a lovaglás helyett az OCR (Obstacle Course Racing) versenyszám beépítését hazai szinten is meg kell valósítani. „Ennek egyrészt szakmai, másrészt pénzügyi vonatkozásai vannak” – fogalmazta meg az elnök. „Szakmai szempontból meg kell oldanunk az összeolvadást az akadályverseny hazai vezető testületével, rövid távon biztosítanunk kell a meghatározó, kb. nyolc öttusaklubnak a szükséges eszközöket, az akadályparkot, hosszú távon pedig tovább kell ezt bővítenünk, a teljes klubrendszert lefedve. Mindehhez pedig plusz anyagi forrásokat kell bevonni, ezért a szakállamtitkárság felé sürgősen, már az olimpia előtt prezentálnunk kell a terveket, és Párizs után már a megállapodást is meg kell kötnünk.” Balogh Gábor célként tűzte ki továbbá a 2027-es világbajnokság megrendezését, amelytől a sportág további hazai megerősítését várja. 

 

Kiemelten fontos feladatként tekint a szövetség az utánpótlásnevelésre is. Jelen pillanatban kritikus az utánpótlás helyzete a versenyzőszám csökkenése miatt, de a vezetőség szerint az új sportág beemelése képes lehet ezen változtatni. Ennek érdekében a MÖSZ komoly erőfeszítéseket kíván tenni, mindenekelőtt új utánpótlásért felelős szakmai vezetőt nevezett ki Belák János személyében, aki kiváló szakemberként, és a sportág iránti maximális elkötelezettségével garancia lehet a megújulásra és a tendencia megfordítására. Emellett a Szövetség erőteljesen kíván építeni a diáksporttal való szorosabb együttműködésre, továbbá a már meglévő egyetemi kapcsolatok bővítésével egy életpálya modell felépítését is célul tűzte ki. Balogh Gábor kifejezte szándékát abban is, hogy a válogatott kerettagokat a jövőben anyagi támogatásban részesítsék.

A klubok működtetése terén az új elnök a felkészülést szeretné továbbra is meghatározóan klubszinten tartani, a sikeres működéshez pedig a kluboknak minden szükséges szakmai támogatást megadni. Lényeges változás lesz azonban, hogy emellé minőségalapú követelményrendszert kíván bevezetni az alábbi szempontokkal: hogyan veszik ki részüket a klubok az edzők képzéséből és a versenyzők kineveléséből, milyen figyelmet fordítanak a toborzásra, a sportág népszerűsítésére, a versenyek megrendezésére, továbbá sportspecifikus eseményeken, fesztiválokon való megjelenésre. A megújult utánpótlás rendszertől közép- és hosszú távon minőségi, mennyiségi és eredményességi javulást vár. 

A számos feladat hozzáértő és elkötelezett elnökségi és szervezeti hátteret kíván, ezért az elnökség összeállítása rendkívül tudatosan zajlott: abban a sportág olimpikonjai, a sportszakma, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Testnevelési Egyetem, a Nemzeti Sport Ügynökség, a Honvédelmi Minisztérium, a Belügyminisztérium, a diák és egyetemi sport, az üzleti szféra és a kommunikációs szakma egyaránt képviselteti magát. A Szövetség szervezetében alapvető elvárás az etikus, transzparens működés, a munkaszervezet megerősítése ennek fényében zajlik jelenleg is. A XXI. század elvárásaihoz igazodva pedig az informatikai rendszer fejlesztése is kiemelt terület.

Az új szervezeti és sportági fejlesztéseken túl operatív feladat a soron következő versenyek megszervezése, amelyből az első, a hagyományos szezonnyitó nemzetközi PERIDOT Magyar Fedettpályás nyílt bajnokság, amelyre már február 8-12. között sor kerül. A verseny programja:

  • február 8-9.: selejtezők
  • február 10-11., elődöntők
  • február 12.: döntők, délelőtt a női, délután a férfi versenyzőknek. 

A küzdelmek a BOK Csarnokban, a GANS uszodában és a Nemzeti Lovardában zajlanak. A nemzetközi versenyre idén amerikai egyesült államokbeli, angol, cseh, egyiptomi, francia, ír, litván, német, osztrák, svéd és új-zélandi sportolók is érkeznek, így összesen mintegy 120 induló áll rajthoz, melynek fele magyar öttusázó. A hazai résztvevőknek az esemény egyben országos bajnokság is lesz, amelyen az olimpiai hatos keretbe kerülésért mérkőzik négy női és három férfi versenyző, amelyet követően rögtön összeáll a teljes hatos olimpiai keret. Az esemény különlegességét jelzi, hogy ez lesz az utolsó magyar bajnokság a lovaglás számmal. A korszak lezárásaként a MÖSZ egy rövid megemlékezéssel búcsúzik el a Nemzeti Lovardától, a magyar öttusasport lovas felkészülését és versenyeit nyolc évtizeden át segítő ikonikus intézménytől.

A sportág megerősítéséhez elengedhetetlen az üzleti szféra támogatása, amelynek bővítése Mizsér Attilafőtitkár egyik kiemelt feladata. „Az esemény névadó támogatója régi együttműködő partnere a Szövetségnek. Tavaly áprilisban kezdett főtitkári munkám egyik fontos pillére a jelenlegi és jövőbeni támogatókkal történő kapcsolatépítés. A Peridot céggel, - és tulajdonosi átkapcsolódásokon keresztül több vállalattal - egy kiszélesedő együttműködés rendszerben gondolkodunk. Több szolgáltatás, több kapcsolódási pont és hosszabb távú közös lehetőségek feltárása szerepelt az egyeztetéseink témái közt az elmúlt hónapokban. Optimista vagyok, nagyon jó lehetőségek körvonalazódtak ezeken a tárgyalásokon. A verseny kapcsán ismételten köszönjük támogatásukat és jelenlétüket a magyar és nemzetközi öttusában.” – fejezte ki a főtitkár.

Nyilatkozat Bőhm Csabától – „Minden évben nagy izgalommal várom a felnőtt országos bajnokságot, mert tudom, mennyire nívós megmérettetés. Az itthoni legjobb versenyzőkkel megküzdeni mindig nagyon nagy kihívás. Zsinórban háromszor voltam 4. helyezett, remélem, idén tudok javítani ezen.”

 

Forrás/fotók: MÖSZ/Róth Tamás

 

A középiskolások futsal, illetve az összes korosztályt átfogó floorballosok országos döntőjével folytatódott a Diákolimpia®sorozat. Kaposvárról a zalaegerszegi Kölcseys fiúk térhettek haza aranyéremmel, Pakson pedig budapesti iskoláknak és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyének sikerült a legjobban a verseny. 

Kaposváron az ország legjobb 12 futsalos középiskolás csapata, 120 fiú harcolt az érmekért a Somogy Megyei Diáksport Szövetség által szervezett eseményen, amelyet Bíró Norbert, a Somogy Vármegyei Közgyűlés elnöke, Dér Tamás, Kaposvár alpolgármestere, illetve az MDSZ képviseletében dr. Füzi Ákos jogi osztályvezető, korábbi NBI-es labdarúgó nyitottak meg. A vármegyék közül Pest két csapattal is képviselte magát a legjobbak között, valamint az elmúlt tanévi országos döntő első és a második helyezett csapata idén is a döntős volt. Külön érdekesség, hogy a 32 mérkőzésből 11 végződött döntetlenre.

A Tolna Vármegyei Diáksport Egyesület által rendezett paksi floorball esemény megnyitásán többek között Szabó Péterpolgármester, Orbán Attila, a Tolna Vármegyei Önkormányzat alelnöke, Kiss László a Floorball Szövetség elnöke és dr. Molnár László, az MDSZ stratégiai igazgatója vettek részt. Az országos döntőn a legkisebb általános iskolásoktól a legnagyobb középiskolásokig minden korosztály képviseltette magát, összesen 96 csapat, így a 2 nap során 576 játékos, 216 mérkőzésen ütötte a labdát.

A fantasztikus hangulatú versenyeken az alábbi iskolák szerezték meg az érmeket:

Futsal V-VI. korcsoport:

Helyezés

Iskola

I.

Zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium

II.

Pápai SZC Jókai Mór Közgazdasági Technikum és Kollégium

III.

Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium

Különdíjasok:

 

Gólkirály: 

Pelles Gábor (10 gól) - Debrecen

 

Legjobb mezőnyjátékos: 

Nagy Dávid - Pápai SZC Jókai Mór Közgazdasági Technikum és Kollégium

Legjobb kapus:

Sinkó Máté - Zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium

 

Bajnok edző:

Kaj András - Zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium

 

Floorball:

I. korcsoport fiúk:

1.

Budapest, Remetekervárosi Általános Iskola

2.

Székesfehérvár, Hétvezér Általános Iskola

3.

Budapest, Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola

 

I. korcsoport lányok:

1.

Egri Hunyadi Mátyás Általános Iskola

2.

Budapest, Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola

3.

Balatonszemesi Reich Károly Általános Iskola

 

II. korcsoport fiúk:

1

Dunaújvárosi Vasvári Pál Általános Iskola

2

Budapest XIII. Kerületi Eötvös József Általános Iskola

3

Paksi Deák Ferenc Általános Iskola

 

II. korcsoport lányok:

1

Balassagyarmati Dózsa György Általános Iskola

2

Komárom, Szőnyi Bozsik József Általános Iskola

3

Tápiószőlős-Újszilvás Református Általános Iskola és Óvoda Újszilvási Általános Iskolája

 

III. korcsoport fiúk:

1.

Miskolc, Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, Kollégium és Óvoda

2.

Szigetszentmiklósi József Attila Általános Iskola

3.

Mélykút, Szent Tamás Katolikus Általános Iskola és Óvoda

 

III. korcsoport lányok:

1.

Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola

2.

Szigetszentmiklósi Ádám Jenő Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

3.

Mélykút, Szent Tamás Katolikus Általános Iskola és Óvoda

 

IV. korcsoport fiúk:

1

Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola

2

Miskolc, Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, Kollégium és Óvoda

3

Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium

 

IV. korcsoport lányok:

 

1

Egri Hunyadi Mátyás Általános Iskola

2

Budapest XIII. Kerületi Eötvös József Általános Iskola

3

Paksi Deák Ferenc Általános Iskola

 

V. korcsoport fiúk:

1.

Miskolc, Diósgyőri Gimnázium

2.

Miskolci Herman Ottó Gimnázium

3.

Esztergom, Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium, Óvoda és Általános Iskola

 

V. korcsoport lányok:

 

1.

Komáromi Jókai Mór Gimnázium

2.

Egri Hunyadi Mátyás Általános Iskola

3.

Paksi Deák Ferenc Általános Iskola

 

VI. korcsoport fiúk:

1.

Budapest XIII. Kerületi Eötvös József Általános Iskola

2.

Miskolc, Diósgyőri Gimnázium

3.

Székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

 

VI. korcsoport lányok:

 

1.

Fonyód, Mátyás Király Gimnázium és Kollégium

2.

Komáromi Jókai Mór Gimnázium

3.

Budapest, Németh László Gimnázium

A hétvégi Diákolimpia® Országos Döntők legizgalmasabb pillanatairól készült képek megtekinthetők a Diákolimpia® Facebook oldalán, a mérkőzések eredményei pedig a www.doeredmenyek.hu oldalon.

A Diákolimpia® versenysorozatról általában

A Diákolimpia® a diáksport egyetlen országos tanulmányi és tehetséggondozó versenye Magyarországon, amely idén az MDSZ rendezésében 12 sportágat, valamint a Játékos sportversenyt, illetve a Kis iskolák sportversenyét, és további 40 olyan versenyt foglal magába, melyet országos sportági szakszövetségek és sportági szövetségek bonyolítanak le. A versenysorozat keretében a közel 250 000 nevező közül 15 ezren jutnak el az országos döntőkig. A Diákolimpia® fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök, a versenysorozatot az MDSZ a köznevelésért felelős miniszterrel közösen hirdeti meg. A Diákolimpia® országos döntőinek helyezettjei továbbra is többletpontokhoz juthatnak a felsőoktatási felvételik során. Az egyes egyetemeken/főiskolákon a többletpontok mértéke eltérő, azt az intézmény saját hatáskörben határozza meg. A Diákolimpia® alapszintű (körzeti) versenyei a Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósulnak meg.

 

Forrás: Magyar Diáksport Szövetség

 

Életének 91. évében elhunyt Benkő László, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) egykori elnöke.

A Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság, az MLSZ Komárom-Esztergom Vármegyei Igazgatósága és a Komárom-Esztergom Vármegyei Polgárőr Szövetség közös sajtótájékoztatót tartott Tatabányán.

úlius 1-jén, szombaton éjszaka népes csapat állt fel az esztergomi Teliholdfutam rajtjához. Az Esztergomi Futóművek által szervezett versenyen a 10 km-es szakaszt 123 fő, míg a 4 kilométerest 133 fő teljesítette.

Cikk ajánló

A ritka betegségek magyarországi betegszervezete, a RIROSZ, a ritka betegséggel élő emberek...

2024. március 1-től péntekenként 8:00-14:00 onkológiai szakrendelés indul. A rendelést végzi: Dr....

Csütörtök délután motoros baleset történt Esztergom, Kossuth Lajos u. 57. szám előtt. A...

Hirdetés

ELÉRHETŐSÉGEINK

GRAN TV
Székhely: 2500 Esztergom, Perc u. 3.
Stúdió: 2500 Esztergom, Kossuth L. u. 64.
+36 (30) 140-06-03, +36 (36) 898-000
 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.