Vármegyei

2024. március 31-én, 20:00 körüli időpontban a komáromi SK Batteries gyárban több ember sérülhetett meg munka közben, a helyi katasztrófavédelem, rendőrség és mentőszolgálat emberei a helyszínre érkezve ellátták a sérülteket.

Tudomásunkra jutott a komáromi akkumulátorgyárban gyártás során hidrogén cianid kerülhetett vasárnap este a levegőbe, a gyárat kiürítették, a sérülteket a tatabányai kórházba szállították.

A sérültek pontos számáról és a betegek állapotáról pontos információink nincsenek.

 

 

Pénteken kora délután érkezett a segélykérés a Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat SOS telefonszámán. Egy túrázó hozzátartozója kért segítséget, elmondta, hogy a Remete-barlang közelében az 51 éves hölgynek kifordult vagy eltört a bokája. A Remete-barlangig még el tudtak jutni, de onnan már se felfelé se lefelé nem tudnak tovább haladni.

A Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat szokolyai bázisáról azonnal útnak indult három hegyimentő, valamint a szolgálat ügyeletese riasztotta a Nagymarosi Önkéntes Tűzoltóságot is, ahonnan szintén hárman indultak a helyszínre.
A kiérkező egységek a járművekkel a 12-es főúton a Dömösi átkelőnél parkoltak le, onnan pedig gyalog folytatták az útjukat felfelé a régi sikló állomás felé majd onnan pedig a sárga jelzésen közelítették meg a barlangot.

A helyszínre érkezve a sérült bokáját jegelték és sínbe helyezték, majd összeszerelték a speciális kerekes hegyimentő hordágyat. Bár a kerekes hordágy sokat könnyített, a mentő egységek így is csak óvatosan tudtak lefelé haladni a rendkívüli nehéz terepen. A vasúti síneken való átkelés külön óvintézkedéseket igényelt, valamint a vasúti töltésnél lévő meredek vaslépcsőnél is kötelek segítségével kellett lecsúsztatni a hordágyat a 12-es főútig.

A helyszínre a Szobi Mentőállomás esetkocsija érkezett és a sérült hölgyet további vizsgálatok és ellátás céljából a Váci Kórházba szállították.

 

Forrás: borzsonymentok.hu

 

A MÁV akadálymentesítést célzó projektjének keretében a tatabányai vasútállomáson három új felvonó épül, amelyeket várhatóan év végétől használhatnak az utasok.

Az előkészítő munkálatokat február 26-án, hétfőn megkezdik, ennek következtében a Jedlik Ányos utcában átmeneti korlátozásokra kell számítani a közlekedőknek. A felüljáró és a peronok mindvégig használhatók lesznek, de kisebb időszakos kényelmetlenségek előfordulnak a következő hónapokban.

A vasúttársaság beruházásának köszönhetően várhatóan év végétől már Tatabánya vasútállomáson is lépcsőzés nélkül el lehet jutni a peronokhoz. A hétfőn induló kivitelezés keretében 3 új lift épül a gyalogos felüljáróhoz kapcsolódva, kettő a peronok, egy pedig a P+R parkoló akadálymentes megközelítését biztosítja majd. A tervezetten év végéig megépülő felvonók vandálbiztosak lesznek, a falak és az ajtó is részben üvegezett kivitelben készül. Tágas kialakításuknak köszönhetően kerékpár vagy babakocsi is elfér majd bennük. A beruházás a MÁV saját forrásából, mintegy 1 milliárd forintból valósul meg.

Február 26-án a szükséges felvonulási terület lehatárolásával kezdik meg a liftek építési munkálatait, ezért hétfő reggel 8 órától lezárják a tatabányai vasútállomás melletti parkolót. A lezárás csak a Konzum épülete mögötti, a Jedlik Ányos út vágányok felőli oldalán található, 18 férőhelyes, gyeprácsos parkolóterületet érintiMásnap félpályás forgalomkorlátozásra kell számítani a Jedlik Ányos úton, de alapvetően a munkálatok ideje alatt is lehet majd közlekedni az utcában.

A kivitelezés időszaka alatt peronrészek is le lesznek zárva az utasforgalom elől a felüljáró lépcsőjétől Budapest irányába. Ehhez alkalmazkodva a vonatok megállási helyét kis mértékben módosítjuk február 26-án 22 órától. A gyalogos felüljárón szintén részleges korlátozásokra kell számítani a liftek építése és a felüljárón végzendő kisebb felújítási munkálatok miatt. Erről a vasúttársaság folyamatos tájékoztatást nyújt.

A kivitelezés okozta kényelmetlenségek miatt utasaink türelmét és megértését kérjük.

 

Forrás: MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Fotó: Vértesinfó

 

Negyvenedik évfordulóját ünnepelte a nyergesújfalui Barátság Kör Egyesület az Ady Endre Művelődési Központban március 9-én, szombaton.

Az eseményen Jurásek Balázs konferanszié üdvözölte a jelenlévőket, majd Reményi Károlyné köszöntője hangzott el. Ezt követően Sütő Péter, Nyergesújfalu alpolgármestere elismerő okleveleket adott át, ami után Erős Gábor, a térség országgyűlési képviselője és Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke mondta el beszéfét.

Popovics György így köszöntötte a közösséget és Reményi Károlyné elnököt: „A csaknem 150 tagot számláló klub színfoltja Nyergesújfalu közösségi életének, hiszen fennállásuk óta tevékenységük szélesedett és az kezdeti énekkar kiegészült a színjátszás a tánc és egyéb művészti ágakban való jártassággal. Öröm végig nézni a sok vidám és örömöt sugárzó arcon, ami bizonyítja, hogy aki lélekben nem öregszik az élete végéig aktív, hasznos tagja lehet korosztályának.

Az eseményen továbbá jelen volt Romanek Etelka, a vármegyei közgyűlés alelnöke, Mihelik Magdolna, Nyergesújfalu polgármester és Troják Frigyes, az „Életet az éveknek” Országos Szövetség vármegyei elnöke is.

A beszédek után Lédergerber Ferencné szavalata, a Német Nemzetiségi Önkormányzat dalkörének előadása, a BKE Színjátszó Körének színdarabja, a Szenior Tánccsoport műsora, valamint a BKE negyven éves énekkarának előadása következett. Az eseményt Borbély Richárd operettműsora zárta, majd vendégül látták a jelenlévőket.

Háttér: a Barátság Kör Egyesület 1983-ban alakult, tagjai a közélet minden területén alkotnak. A német testvérvárosi kapcsolatokban ápolásában részt vesznek, intenzív kapcsolatot ápolnak Muzslával, kulturális köröket működtetnek, nemzetiségi hagyományokat őriznek, valamint bálokat, fürdőlátogatásokat, belföldi és külföldi utazásokat szerveznek, továbbá segítik a nyugdíjasok mindennapjait.

Forrás: dorogimedence.hu,

Fotók: Komárom-Esztergom Vármegyei Önkormányzat

Befejeződött a XXIV. Doni Hősök Emléktúra, amelynek záró megemlékezését február 16-án Bajnán tartották – közölte a bajnai önkormányzat a közösségi oldalán.

Bajna az első világháborúban hetvennégy lakost vesztett el, és legalább ennyien estek hadifogságba, ahonnan csak évek múltán térhettek vissza. A második világháborúban ötvenöt, a településről bevonult katona esett el, és 28 polgári áldozat is elhunyt a faluban. A hadifogságból több, mint harminc bajnai tért haza.

A megemlékezésen Pallagi Tibor, Bajna polgármestere elmondta, hogy immár tizenharmadik alkalommal üdvözölhette személyesen a Csatti menetszázad tagjait, a túrát végrehajtó szervezetek, a történelmi egyházak, az elhunytak, a civil szervezetek képviselőit.

Erős Gábor, a térség országgyűlési képviselője beszédében kiemelte, hogy büszkék lehetünk, hogy azoknak a hősöknek vagyunk a leszármazottjai, akik életüket és vérüket adták Magyarországért.

Jásdi Balázs, a túra főszervezője köszöntőjében elmondta, hogy 24 évvel ezelőtt negyedmagával tette meg az első utat, a kezdeményezésük pedig olyan sikeresnek bizonyult, hogy mára egy Kárpát-medencére kiterjedő mozgalommá vált. Ezután leadta a jelentést a túráról dr. Drót László dandártábornoknak, aki dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Magyar Honvédség Vezérkar főnökének képviseletében volt jelen a rendezvényen.

Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök képviseletében Takács Tamás ezredes, a katolikus lelkészi kar vezetője, majd Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök képviseletében Szabó György alezredes református tábori lelkész mondott imát a doni hősökért.

Végül a koszorúzás következett, melynek során fejet hajtottak a hősök emléke előtt, majd a megemlékezés díszlövéssel és a Magyar Takarodóval ért véget.

Forrás: dorogimedence.hu, Bajna Község Önkormányzatának információs oldala

 

Cikk ajánló

Az Esztergomi Járási Ügyészség nagyobb értékre folytatólagosan elkövetett lopás bűntette miatt...

Konszolidáció az újautópiacon, visszatér a korábbi ütembe az új autók beérkezése – de mit jelent...

2024. április 19-én megnyílt Esztergom város első McDonald’s étterme. A beruházás megvalósítása...

Hirdetés

ELÉRHETŐSÉGEINK

GRAN TV
Székhely: 2500 Esztergom, Perc u. 3.
Stúdió: 2500 Esztergom, Kossuth L. u. 64.
+36 (30) 140-06-03, +36 (36) 898-000
 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.