Újabb elismerést kapott a Galagonyás Habzóműhely
2025-ben sorozatban harmadszor került be a Figyelő TOP 100 Magyar Bor válogatásába az esztergomi Galagonyás Habzóműhely – ezúttal a Laura Furmint 2023 (72. hely) hozta el az újabb országos sikert. A fiatal borászat ezzel olyan stabil és látványos teljesítményt mutat, amely már országosan is figyelmet kelt a Dunakanyarban palackozott buborékokra.
A Galagonyás TOP100-as eredményei három év alatt:
- 2025 – Laura Furmint 2023: 72. hely
- 2024 – Limited Red 2022: 69. hely
- 2023 – Galagonyás Limited 2021: 78. hely
Három különböző tétellel, három egymást követő évben szerepelni a listán komoly teljesítmény még nagy, több évtizedes múlttal rendelkező borászatok között is – egy mindössze 2021 óta működő esztergomi kézműves pincészettől pedig kimagasló eredmény.
Kis tétel, nagy kísérletezés – a Galagonyás története
A Galagonyás Habzóműhely lelke és alapítója Fiola Balázs, aki több mint tíz éve dolgozik szőlővel és borral, ám 2021-ben úgy döntött: új pályára áll. Egy kis tételes, kísérletező, buborékfókuszú műhelyt álmodott meg, amely ma a Dunakanyar egyik legkarakteresebb boros projektje.
A műhely filozófiája szerint minden bor kézzel készül, aprólékos odafigyeléssel és tudatos kísérletezéssel. Ahogy Balázs fogalmaz: „Kísérletező szellemmel, körzővel-vonalzóval alkotott, kis tételszámú pinceművek. A hangsúly a buborékokon van – ez lesz a kapocs köztünk és köztetek, Galagonyás életérzéssel teli emlék.”
A Galagonyás nem egyszerűen bort készít, hanem világot épít: stílust, atmoszférát, játékosságot. A buborék itt nem dísz, hanem identitás.
Két borvidék – a háttérben tudatos építkezés
A szőlők két helyszínről érkeznek:
- Tokaj – 0,6 hektár
- Esztergom – 0,5 hektár
Az őshonos fajtaszerkezet lehetőséget ad a kreatív borkészítésére: Furmint, Kadarka, Kékfrankos. A pincében megtalálhatók a könnyed és gyümölcsös habzóborok, illetve komplexebb, strukturált tételek is.
A kísérletezés a Galagonyás védjegye: limitált szériás syrah és furmint, játékos habzók – mind egyedi karakterrel. A buborékokban is fejlődnek, hiszen érlelés alatt van több évjáratú tradicionális erjesztésű magnum pezsgő is – de ez még a jövő meglepetése…
Hol kóstolhatók meg?
November 28. és december 21. között, négy hétvégén keresztül a Galagonyás Habzóműhely is jelen lesz az Esztergomi Adventi Vásárban a Széchenyi téren – így bárki megízlelheti az országos TOP100-as borok mögött rejlő buborékos világot.

