Gazdaság

Orbán Gábor a Richter első negyedévét értékelő sajtótájékoztatón bejelentette, a gyógyszercég 2024-ben az orális fogamzásgátlók területén Európa elsőszámú beszállítója lesz – derül ki a Világgazdaság cikkéből.

Sajtótájékoztatót tartott a Richter kedden, néhány órával az első negyedéves jelentés közzététele után. Mint ismert, a társaság 200 milliárd forintos bevételt ért el a gyógyszereladásokon, amihez 68 milliárd forint nettó nyereség párosult. Utóbbi egyébként jobb lett a vártnál, de tartalmaz nem realizált átértékelődési nyereséget is, amely a devizahatásokból következik (ennek nagyságrendje körülbelül 15 milliárd forint) – magyarázta Orbán Gábor vezérigazgató. Elemzők 57-58 milliárd forint adózott profitra számítottak.

Az idei lehet az első év, hogy az orális fogamzásgátló piacon Európa első számú beszállítója lehet a Richter (egyelőre csak volumenben, értékben még nem). Az árfolyamhatás tavaly első negyedévhez képest még nem ideális, mivel a rubel továbbra is ellenszelet jelent a Richternek (erősödés), de a várakozások szerint a devizahatások az év hátralévő részében kisimulhatnak – hangzott el.

A jelentés tartalmazott negatívumot is: a generikus üzletág bevétele nem nőtt a negyedévben. Ennek egyik oka a rubel árfolyammozgása, a másik pedig az, hogy a patikai és nagykereskedelmi készletek magasan maradtak Oroszországban.

Magyarázatra szorul a kutatás-fejlesztési kiadások emelkedése, ez hosszabb távon (8 év) megduplázódott. Most a negyedév pedig 33 százalékkal több K+F-költést hozott 2023 első negyedévéhez képest. Ez részben tudatos volt (felülmúlva az árbevétel emelkedését), de a teljes 2024-es év egészére biztosan nem marad ilyen magas a költségnövekedés.

Az idei év legnagyobb kihívása az ellátási láncok problematikája lesz – véli a vezérigazgató, szóval a betegek kiszolgálása nem mindenhol biztosítható 100 százalékban. Igaz, ez nem csupán a Richtert, de a riválisait is érinti. Konkretizálva az ellátási gondok a következőket jelentik: beszállítók köre szűkült, a pénzáram pedig lassan érkezik vissza a Richterhez (ez az első negyedévben átlagosan 294 nap volt). Európában jellemzően antibiotikumokból van hiány, Amerikában pedig a generikus termékek okozta túlzó verseny okozhat üres polcképet.

A következő hetekben a készpénzállomány jelentősen csökken: a Richter kifizet közel 80 milliárd forint osztalékot, teljesítik a Heim akvizíciót és lehetséges, hogy a Mithra eszközvásárlások is realizálódnak.

Rekord, hogy egyszerre öt klinikai projektje fut a Richternek, korábban nem volt még ilyen. Reményeik szerint év végén fázis 2-be kerül annak a molekulának a tesztje, amelyet az AbbVie-vel közösen fejlesztenek és a cariprazine jövőbeni alternatívájának szánják.

Kérdés hangzott el a lényegében csődvédelem alá került Mithra eszközeiről: nehéz pénzügyi és működési helyzetben van, s nem is tűnik javíthatónak, amilyen állapotba lavírozta magát a belga cég. Viszont ez a cég a tulajdonosa annak a molekulának (E4), ami a műfajában a legkorszerűbb, ezzel kapcsolatos az együttműködésük is a Richterrel (Drovelis készítmény). Fontos, hogy a molekulához kapcsolódó jogok most ne kerüljenek ebek harmincadjára – ez a Richter érdeke és azt szeretné elérni a magyar cég, hogy az E4 teljes jogai a teljesen Kőbányára kerüljenek, azon túl, hogy a gyártás már a Richternél van.  

Mithra-kötvényekkel nem rendelkezik a Richter. Nem tudni pontosan, mi lehetett az oka a Mithra problémáinak, az egyik talán az, hogy hitelből akartak működést finanszírozni, egy olyan modellben, amikor érdemi cashflow csak 15 év múlva volt várható.

Forrás: vg.hu

Konszolidáció az újautópiacon, visszatér a korábbi ütembe az új autók beérkezése – de mit jelent ez a használtautópiac számára?

 

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? Vajon a használt lízingautók jelenthetik a megoldást? Netán az élelmiszer és a műszaki cikkek után már a következő autónkat is online áruházból vehetjük? Az ALD Automotive | LeasePlan használtautó üzletágának igazgatója összefoglalta a jelenleg úttörő trendeket.

Kihívásokkal teli évek

A COVID-időszak kezdetben érthető módon visszavetette a használtautó-értékesítést, ám a saját használatú autó az egészségügyi biztonság miatt felértékelődött, így az autóvásárlás iránt érdeklődők száma nőtt. A 2021-ben kezdődő, majd 2022-ben tetőző alkatrészhiány és a szállítási nehézségek következtében felélénkült a használtautó-piac, hiszen sokan, akiknek éveket kellett volna várnia az új autókra, inkább a másodlagos piac felé fordultak. Mindez átmenetileg megnövelte a használtautó-árakat. A 2023-as év azonban már a konszolidációról szólt mind az újautó-, mind pedig a használtautó-piacon. A szállítási idők rövidültek, sőt, napjainkra jellemzővé vált, hogy újra készletről, árkedvezménnyel lehet választani új gépjárművet. Ezáltal közeledtek egymáshoz az újautók és a használt autók árai, amely kihívást jelent ugyan a másodlagos piacon, a még mindig olcsóbb használt autók azonban továbbra is jó alternatívát kínálnak a kisebb vásárlóerővel bíró érdeklődők számára.

 

A használtautó-értékesítés kihívásai

Az újautó-árak csökkenésével a használt autók veszítettek a versenyképességükből. Ezzel párhuzamosan a recesszió és az infláció hatására csökkent a vásárlóerő is, ami a használtautó-piacon szinte rögtön éreztette a hatását. Az autóvásárlókra eddig is a tudatosság volt jellemző, azonban a dráguló mindennapok és a csökkenő megtakarítások idején a nagyobb kiadásokat, mint például a családi autó beszerzését, még alaposabb utánjárás és a lehető legbiztonságosabb beszerzési csatornák felkeresése jellemzi. „A vásárlók nagy része szereti személyesen megtekinteni az autókat és igényli a beszélgetést az értékesítőkkel. Mivel a gépjárművek fenntartási költségei is jelentősen emelkedtek az elmúlt években, egy használt autó megvásárlásakor még fontosabbá vált a megbízható eladói háttér és az, hogy még másodkézből vásárolva se tartogasson kellemetlen meglepetéseket egy autó” – mondta Hegedűs Viktor, az ALD Automotive | LeasePlan használtautó üzletágának igazgatója.

Bizalmatlanok vagyunk

A biztonságot kereső vásárlók ezzel párhuzamosan, jellemzően bizalmatlanok a használtautó-piac szereplőivel szemben, hiszen a másodlagos piacon általában nehezen visszakövethető a szerviztörténet, a lakosság többségének pedig nincs meg az a háttértudása, ami alapján az adatok hitelességét meg tudná ítélni. Ezt megnehezíti, hogy a jelenlegi szabályozás szerint a forgalmazók és a szakszervizek csak a tulajdonosnak kötelesek kiadni a szervizelési és üzemeltetési előzményeket, így használt autó vásárlása esetén az érdeklődő tulajdonképpen az eladó jóindulatára van utalva.

A használt lízingautók jelenthetik a biztosítékot?

Éppen ezért egyre népszerűbbek az operatív lízingpiacról érkező fiatal, legfeljebb ötéves használt autók, amelyek garantáltan az első tulajdonostól – azaz a flottakezelőtől –, és minden esetben a teljes szerviztörténet birtokában vásárolhatók meg. „A LeasePlan Használtautónál a kínálatba egy független ellenőr által elvégzett teljeskörű átvizsgálás után kerülnek be az autók, úgy, hogy az esetleges esztétikai vagy műszaki hibákat már szakszerűen javították. Egy ilyen átvizsgáláson alaposan felmérik a gépjármű műszaki állapotát, ellenőrzik többek között a féket, a sebességváltót, a motorolajszintet, a lengéscsillapítókat, a világítást és a keréknyomást, valamint felülvizsgálják a kötelező szervizintervallumok betartását is. Az ellenőrzés eredményét és a korábbi szerviztörténetet minden érdeklődő láthatja a weboldalon, így személyes megtekintés nélkül, előzetesen is megismerhető a preferált használt autó előélete. Tapasztalataink szerint ez a transzparencia átsegíti az ügyfeleket az alapvető bizalmatlanságon” – mondta az igazgató.

Használt autót webshopból – ez a jövő?

Egy használt autó megvásárlásakor sok esetben hetekig böngésszük az ajánlatokat az interneten, majd akár több száz kilométert is megteszünk, hogy személyesen nézzük meg a potenciális járműveket. Újdonságnak számít viszont, hogy már erre is van webshop, ahol a kínálatban szereplő járművek szerviztörténete mellett 360 fokos, stúdió minőségű fotókon az autót kívül-belül megismerhetjük. A kiszemelt autót pedig akár meg is lehet vásárolni, amellyel egyelőre kevesen élnek, azonban az online vásárlás drasztikus térnyerésével a weboldalon keresztüli értékesítés kapcsán növekvő trendekre számítanak a szakemberek.

„A magyar piac még mindig inkább a személyes vásárlást részesíti előnyben, az értékesítésünknek jelenleg 3-4%-át teszi ki az online felületen történő eladás. Az online tér azonban egyre inkább megkerülhetetlenné válik a másodlagos autópiacon is. A digitálisan közzétett, átlátható szerviztörténet miatt sokan már most is felkészülten érkeznek egy kiválasztott modell személyes megtekintésére, ehhez pedig előszeretettel használják az online időpontfoglalási rendszerünket. A 2018-as nyitás óta már közel 7000 használtautót értékesítettünk, és a piaci nehézségek ellenére is azt látjuk, hogy ezekkel a biztonságot nyújtó megoldásokkal hosszútávon biztosított az üzletág jövője” – tette hozzá Hegedüs Viktor.

A főváros mellett Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron vármegye fejt ki kiemelkedő gazdasági teljesítményt és esélyük lehet, hogy Budapesthez képest önálló gazdasági profillal rendelkező vármegyék legyenek – mondta a területfejlesztési miniszter Komárom-Esztergom vármegye gazdasági évnyitóján március 23-án, csütörtökön Naszályon.

Megszületett a kormányhatározat az új napelemes rendszerek tavaly elrendelt visszatáplálási tilalmának kivezetéséről. A szolgáltatók adatai alapján az Energiahivatal háromhavonta tesz javaslatot azokra a területekre, ahol a hálózat kapacitása lehetővé teszi a korlátozás feloldását. Az ígéret szerint az alkalmas helyeken már nyár végén indulhat a visszatáplálás. A napelemes beruházásban gondolkodókat azonban egy ennél fontosabb határidő szorítja: legfeljebb az év végéig üzembe helyezett rendszerek lehetnek szaldós elszámolásúak.

Cikk ajánló

Csalás bűntette miatt indult ügyben az Esztergomi Járási Ügyészség vádirata alapján az...

A héten 11 vármegyében, csaknem 32 ezer hektáron lesz szúnyoggyérítés. Komárom-Esztergom,...

A motorcsónak típusából arra lehet következtetni, hogy nagy sebességre volt képes a hobbihajó, a...

Hirdetés

ELÉRHETŐSÉGEINK

GRAN TV
Székhely: 2500 Esztergom, Perc u. 3.
Stúdió: 2500 Esztergom, Kossuth L. u. 64.
+36 (30) 140-06-03, +36 (36) 898-000
 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.