Egyéb

Idén is lehet szavazni az év madarára
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979-óta választja meg az év madarát, ami 2011 óta rendszerint közönségszavazással történik. 2026-ra a három bokorban fészkelő madárfaj: a kis poszáta, az énekes rigó és kerti geze közül választhat a lakosság az egyesület honlapján 2025. július 25-én 12 óráig.
A bokrosok menedéket nyújtanak rengeteg élőlény számára. Sok madár találja meg itt fészkelő- és táplálkozóhelyét, és a vonulás során még több használja megállóhelyként, zöld folyosóként ezeket a területeket. Ezért is fontos, hogy ezekre természetbarát szemmel – ne „rendezetlen bozótként”, hanem értékes élőhelyként – tekintsünk!
Kis poszáta
Verébnagyságú, de annál karcsúbb madár. Színezete nem feltűnő, jellegzetes „lüktető” éneke alapján azonban könnyű felismerni. Rovarevő, elsősorban lepkehernyókkal, levéltetvekkel táplálkozik. Hazánkban gyakori fészkelő, tavasztól őszig találkozhatunk vele ártéri erdőkben, bokrosokban, de akár városi parkokban is. A telet Afrikában tölti.
Énekes rigó
A fekete rigó után a második leggyakoribb települési fészkelő rigónk. A rokon fajnál kisebb, attól teljesen eltérő színezetű, így könnyű elkülöníteni attól. Életmódja és táplálkozása a fekete rigóéhoz hasonló, de jobban kedveli az üdébb, párásabb parkokat, kerteket, ahol bőven talál kisebb házas csigákat. Fészke igazi remekmű, belsejét nyálával kevert korhadó faanyaggal simára tapasztja. A telet főként a Mediterráneumban tölti, de vannak áttelelő példányai is.
Kerti geze
Verébnagyságú, ritkán megfigyelhető madár. Hasoldala világos sárgás, hátoldala sötétebb barnás, esetleg olajzöldbe hajló, lábai kékesszürkék. Fészkeléshez sűrű növényzetet igényel, ezért leginkább nedves területeken, ártéri erdőkben fordul elő. A telet Afrika déli, szubtrópusi részén tölti, hozzánk csak késő tavasszal érkezik, és a költés befejezése után, nyár derekán megkezdi a vonulást a telelőterületek felé.
További részletek és szavazás az MME honlapján >>
Borítókép, forrás: MME, dorogimedence.hu

Sokan nem tudják: ezekre az ételekre és italokra figyeljünk a nyári hőségben
Ahogy megérkezik a nyári meleg, nemcsak a gardróbot, hanem az étrendet is érdemes „átöltöztetni”. A kánikula különösen megterhelő lehet a szív- és érrendszer számára, ezért fontos, hogy ne csak a folyadékpótlásra, hanem az étkezések minőségére is figyeljünk. Bakk Brigitta, a Flora dietetikusa osztja meg legfontosabb tanácsait arról, hogyan őrizhetjük meg egészségünket a meleg nyári napokon.
A hőség mindenkire hatással van
A nyári hőhullámok idején jellemző a vérnyomás csökkenése, miközben a pulzus emelkedik – ez különösen megterheli a szívet. Fokozódhatnak a migrénes tünetek, csökkenhet a koncentrációképesség, nőhet a reakcióidőnk. Előfordulhat alvászavar, kimerültség, melyek mind tovább növelhetik a különböző betegségek kockázatát. A leginkább veszélyeztetettek közé a krónikus betegségben szenvedők (például cukorbetegek, vesebetegek, magas vérnyomással élők), az idősek, kisgyermekek és a várandósok tartoznak. Ugyanakkor egészséges embereknél is előfordulhatnak a hőség miatti panaszok, még diagnosztizált szívbetegség nélkül is; ilyenkor nem kell megijedni, de érdemes odafigyelni arra, mit, mikor és mennyit viszünk be a szervezetünkbe.
Folyadékbevitel: nem csak a mennyiség, a minőség is számít
A meleg napokon mindenki számára alapvető fontosságú a megfelelő folyadékpótlás, de különösen azoknak, akik szívbetegséggel vagy magas vérnyomással élnek. Bár a régi ajánlások szerint szívbetegeknek korlátozni kellett a folyadékbevitelt, ez egy tévhit, a jelenlegi kutatások nem támasztják alá – a folyadékfogyasztás elengedhetetlen. Ami viszont valóban fontos, a sóbevitel csökkentése, hiszen az megköti a vizet, ezáltal emelheti a vérnyomást. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása napi 5 g – ez kb. egy teáskanálnyi só. Ehhez képest a magyarok átlagosan akár a 15-20 grammot is elérik naponta, melynek fő forrása nem a sószóró, hanem az ipari élelmiszerek: kenyerek, felvágottak, konzervek, sajtok. A só használatát főzéskor is egyszerűen korlátozhatjuk; sokan nem tudják, de a fűszerkeverékek is nagy százalékban tartalmaznak nátrium-kloridot, ezért használjunk inkább friss zöldfűszereket, citrusféléket. Az ásványvizek nátriumtartalma is eltérő lehet, így ellenőrizzük a címkét; 1 g nátrium kb. 2,5 g sónak felel meg. Ha sportolás vagy erős izzadás miatt izotóniás italra van szükség, kivételnek számít, de átlagos napi fogyasztásnál nem indokolt. Fontos, hogy ne várjuk meg, amíg szomjasak legyünk, a nap során legyen kiegyensúlyozott a folyadékbevitel.
Vörösbor, margarin, avokádó – tévhit vagy valóság?
A szívegészséggel kapcsolatban több táplálkozási tévhit is él. Az egyik legismertebb, hogy a vörösbor fogyasztása jót tesz a szívnek. Igaz ugyan, hogy tartalmaz rezveratrolt – egy értékes antioxidánst –, de az alkohol károsító hatása ezt bőven felülírja. Sokkal jobban járunk, ha ugyanazt a vegyületet szőlőhéjból vagy szőlőmagból nyerjük ki, alkoholmentes formában. Ugyanígy elterjedt tévhit, hogy a margarinok tele vannak transzzsírokkal – ez már rég nem igaz. A modern, jó minőségű margarinok, így a Flora original is kifejezetten a szív egészségét támogató növényi olajokból készülnek, értékes omega-3 és omega-6 zsírsavakat és vitaminokat tartalmazva. A nyári étrend tervezésekor érdemes előnyben részesíteni a káliumban és magnéziumban gazdag ételeket: például banánt, avokádót, olajos magvakat, zöldségeket. A bennük lévő ásványi anyagok fontos szerepet játszanak a szívizom működésében, a vérnyomás szabályozásában, és a szívritmus egyensúlyának fenntartásában.
Melegben nehezebb a diétát tartani?
A divatos étrendek, mint a ketogén vagy az időszakos böjt (intermittent fasting) népszerűsége nyáron is kitart, ám a szélsőséges étrendek különösen megterhelőek lehetnek kánikulában. Ilyenkor nemcsak a szervezetnek van nagyobb energiaigénye a hőszabályozás miatt, hanem a megváltozott étkezési ritmus is kihívás lehet. A legfontosabb, hogy a nyári étrend legyen könnyen emészthető, hidratáló és tápláló – ne vonjuk meg a szervezettől a szükséges tápanyagokat a gyors fogyás reményében, főleg ha van valamilyen krónikus betegség a háttérben. Igyekezzünk tartalmas, például tojást, teljes kiőrlésű kenyeret, zöldségeket tartalmazó reggelit fogyasztani, ebédidőben pedig kerüljük a nehéz, zsíros fogásokat, inkább zöldséges leveseket, salátákat, grillezett húsokat tegyünk az asztalra. A vacsora pedig hideg krémlevesből, salátákból, és friss gyümölcsökből is állhat. A zsiradékokat érdemes korlátozni, és az értékes omega-zsírsavak tartalmazó margarinokat, például a Flora szívbarát termékeit választani. Ne feledjük, a hőség nemcsak az általános közérzetet, de a szív működését is megterheli. A tudatos, könnyű és szívbarát táplálkozás az egész testünknek felüdülés lehet.
Forrás: Noguchi

Kérés és tájékoztatás a Visegrádi Keresztelő Szent János Plébánia részéről
Közeledik Úrnapja, június 22. vasárnap, amikor a hagyományoknak megfelelően ismét elkészítjük a virágszőnyeget templomunkban.
A virágszőnyeg elkészítéséhez várjuk és köszönettel vesszük a nagylelkű pénzadományokat, amiket a templom nagyperselyébe kérünk bedobni vagy Schandlné Tubinak lehet átadni. Sajnos a virág is nagymértékben drágult, így ahhoz, hogy szép és gazdag virágszőnyeget tudjunk készíteni nagy szükség van a pénzbeli adományokra.
Ebben az évben nagyon későn lesz Úrnapja, így a kertekben már kevés lesz a virág, több vásárolt virágra lesz szükség.
Néhány fontos tájékoztatás:
A virágszőnyeg elkészítéséhez szükséges a mohaszőnyeg leterítése. Ehhez már kértük korábban is a moha frissítéséhez és szaporításához a kertekből a moha leadását a plébániára. Ezt várjuk és kérjük folyamatosan!
A mohát a padlásról kell lehordani és a templomban kiteríteni. Ezt az asszonyok már egyre kevésbé bírják, ezért kérnénk vállalkozó férfiak, fiatalok segítségét június 19-én, csütörtökön 15 órától. A terítését a templomban még aznap délután 16 órától tervezzük, ehhez is kérnénk a segítséget. Minél többen vagyunk annál gyorsabban végzünk. (kb. 1-2 óra alatt).
Előreláthatólag a virágot június 19-én, csütörtökön hozzák a délutáni órákban. Ehhez kérjük, aki tud hozzon vödröt a templomba, amibe a virágokat be tudjuk helyezni. A virágok érkezésekor is szívesen fogadjuk a segítő kezeket!
Nagyon fontos, hogy akinek a kertjében a virágszőnyeghez használható virágja, virágszirma van, június 20-án, péntek délutántól a templomba vagy az előterébe elhelyezheti. Minden kisebb-nagyobb mennyiségre szükség van!
A virágok úgynevezett „fejelése” június 21., szombat reggel 6 órától lesz a templomban, aki tud és kedvet érez a munkához kérjük, jöjjön segíteni, ollót hozzon magával. Ez a munkafolyamat – a virág mennyiségétől és a segítők létszámától függően – kb. 1 ½ - 2 órát vesz igénybe.
A virágszőnyeg készítését június 21. szombaton 9 óra körül kezdjük. Ide is várunk minden vállalkozó kedvű felnőttet, illetve fiatalt, hogy segítse munkánkat!
Előre is köszönjük a részvételt és a segítséget!
Forrás: visegrad.hu
Képforrás: loflerdavid.hu, budaorsinaplo.hu

A paradicsom metszése, avagy miért fontos a paradicsom kacsolás
A paradicsom gondozásához a metszés, vagyis a kacsolás is hozzátartozik. Segít egészségesebbé tenni a növényt, növeli a terméshozamot, és megelőzi a betegségeket. Ebben a cikkben megmutatjuk, mikor és hogyan érdemes metszeni.
De mi az a kacsolás?
A "kacs" népiesen a paradicsom levélnyelének és szárának találkozásánál előtörő hajtást jelenti, amiből új szár képződik. Ha nem történik meg a felesleges kacsok eltávolítása, akkor a növény túl sűrű és levegőtlen lesz. Ezért fontos a kacsok metszése, azaz kacsolása, ami azt jelenti, hogy a felesleges hajtásokat eltávolítjuk. A kacsolás révén a paradicsombokor jobban szellőzik, és egészségesebb marad.
Miért fontos a paradicsom metszése?
A paradicsom metszése számos előnyt kínál a növény számára, beleértve:
1. légáramlás javítása: A metszés segít megszüntetni a sűrű levelek közötti túlzott nedvességet, ami hozzájárulhat a penész, a gombás betegségek és más káros organizmusok elterjedéséhez. A megfelelő légáramlás csökkenti a betegségek kockázatát, így a növények egészségesebbek maradnak.
2. Támogatja a terméshozamot: A paradicsom metszése lehetővé teszi a növénynek, hogy több energiát fektessen a termékek növekedésébe és érésébe, mivel a felesleges hajtások eltávolításával a növény koncentrálhatja erőforrásait a termések kifejlődésére. Ez eredményezi a nagyobb és minőségibb paradicsomokat.
3. Megelőzi a túlburjánzást: A paradicsomok gyakran hajlamosak túlburjánzásra, vagyis túl sok hajtás és levél növekszik rajtuk. Ennek következtében a növények kevésbé hatékonyan használják fel az energiát és a tápanyagokat. A metszés során az extrahajtások eltávolítása lehetővé teszi a növény számára, hogy erőteljesebben és hatékonyabban növekedjen.
Milyen gyakran kell metszeni a paradicsomot?
A paradicsomot általában rendszeresen kell metszeni a szezon során. Az első metszést általában akkor végezzük el, amikor a növény eléri az 30-40 centiméter magasságot, és a szárai kezdenek elágazódni. Ezt követően a metszést két-három hetente kell ismételni.
A paradicsom kacsolás menete
Ellenőrizd a növényt
Az első lépés a növény alapos ellenőrzése. Keress olyan extra hajtásokat, amelyek a főszárhoz képest alacsonyan nőnek vagy elágaznak. Ezeket a hajtásokat távolítsd el, hogy megakadályozd a túlburjánzást.
Vágd le az extra hajtásokat
Használj tisztára és éles metszőollót vagy kerti ollót. A felesleges hajtásokat közvetlenül a levél alatt vágja le. Ügyelj arra, hogy ne sérts meg vagy távolítsd el a fontos ágakat vagy terméseket.
Támogasd a főszárat
Ha a paradicsom növény magasabbra növekszik, telepíts egy támrendszert vagy karót, hogy megtartsd a főszárat és segítsd a növény stabilitását.
További metszések
A szezon során folytasd a metszést, amint új extra hajtások nőnek. Ügyelj arra, hogy rendszeresen távolítsd el a beteg vagy sérült leveleket is.
A paradicsom kacsolása létfontosságú
Fontos megjegyezni, hogy a paradicsom metszése bizonyos mértékig szubjektív lehet. A metszési módszer és az elvárt eredmények eltérőek lehetnek a kertész preferenciáitól és a paradicsomfajtától függően. A tapasztalat és a megfigyelés alapján egyre jobban megértheti, hogy hogyan reagál a növény a metszésre, és milyen metszési technikák működnek a legjobban az adott környezetben.
A paradicsom metszése tehát létfontosságú a növények egészségének, terméshozamának és növekedésének elősegítéséhez. Rendszeres metszéssel megelőzhetők a betegségek és a túlzott növekedés, miközben növelhető a termés minősége és mennyisége. Ne feledje, hogy minden paradicsomnövény más és reagálhat eltérően a metszésre, így figyelje meg a növényét, és igazítsa a gondozást annak megfelelően.
Tipp: A kacsolást a legjobban reggel végezheted, amikor a növények még frissek és ropogósak. Az extra hajtások könnyen és tisztán eltávolíthatók ilyenkor. Használj éles, tiszta metszőollót, és vágd le a kacsokat közvetlenül a levél alatt, hogy minimalizáld a sebzés kockázatát. Ne feledd, hogy a rendszeresség a kulcs: ellenőrizd a paradicsomnövényeket hetente, és az újonnan megjelenő kacsokat azonnal távolítsd el.
A kacsolásról videó itt nézhető meg.
Forrás: agraroldal.hu
Képforrás: yara.hu, Élménykertész youtube videója

Nyitott kapukkal várták a tűzoltók az érdeklődőket vármegye szerte
25 tűzoltólaktanya csatlakozott vármegyénkből május utolsó vasárnapján az országos Nyitott szertárkapuk kezdeményezéshez, amely során a látogatók testközelből tapasztalhatták meg, milyen is a tűzoltók mindennapi élete. A délelőtt tíz órakor kezdődő programokon gyermekek és felnőttek egyaránt betekintést nyerhettek a tűzoltói hivatás izgalmas és felelősségteljes világába.
A vármegyében három hivatásos parancsnokság (Tatabánya, Esztergom, Komárom), három katasztrófavédelmi őrs (Kisbér, Nyergesújfalu, Bajna), valamint három önkormányzati tűzoltóság (Oroszlány, Ács, Nagyigmánd) csatlakozott az eseményhez. A rendezvényt tovább színesítette tizenhat önkéntes tűzoltó egyesület (Ácsteszér, Bábolna, Bakonyszombathely, Bana, Dunaalmás, Kocs, Komárom, Tarján, Tardos, Kecskéd, Héreg, Sárisáp, Tokod, Nyergesújfalu, Ács, Tatabánya 4x4) jelenléte, akik szintén megnyitották kapuikat a látogatók előtt.
A programok során a legkisebbek igazi tűzoltófelszerelést próbálhattak fel, kézbe vehették az eszközöket, és még „tüzet” is olthattak – természetesen biztonságos körülmények között. Akik bátrabbak voltak, akár egy magasból mentő kosárral is felemelkedhettek, hogy madártávlatból tekinthessék meg környezetüket.
A látogatók láthatták, hogyan készülnek fel a tűzoltók egy éles bevetésre: hogyan öltik fel védőfelszerelésüket, és miként indulnak útnak járműveikkel szirénaszó mellett egy képzeletbeli riasztásra. A gyerekek – és sok felnőtt – örömére lehetőség nyílt felülni a többtonnás tűzoltóautókba, sőt, emlékfotók is készültek a járműveken.
A rendezvény egyik leglátványosabb és legnépszerűbb eleme a habbal borított játszótér, azaz a habparti volt, amely önfeledt szórakozást nyújtott minden korosztálynak.
A nyílt nap célja az volt, hogy a család minden tagja számára tartalmas, élménydús programot biztosítson, miközben a katasztrófavédelem munkatársai hasznos tanácsokkal látták el az érdeklődőket arról, miként járulhatnak hozzá saját és környezetük biztonságához.
Forrás: komarom.katasztrofavedelem.hu
Képforrás: budapest.imami.hu