Egyéb

Az AI károsítja a környezetet vagy éppenséggel megmenti?
„Az AI sokféle módon támogathatja a klímavédelmi intézkedések hatékony előmozdítását és felgyorsítását. Például műholdfelvételek segítségével figyelheti a szénkészleteket, optimalizálhatja az épületek fűtését és hűtését, előrejelezheti a terméshozamot, vagy hozzájárulhat a következő generációs akkumulátorok tervezéséhez.”
David Rolnick, egyetemi docens, a Climate Change AI szervezet társalapítója és elnöke
A mesterséges intelligencia környezeti hatását nehéz megítélni. A technológia rengeteg fontos területen kínál forradalmi megoldásokat, köztük a klímaváltozás elleni küzdelemben, egyúttal azonban óriási mennyiségű energiát is igényel. Ez utóbbi aggodalomra adhat okot, különösen annak fényében, hogy a vállalatok egyre szélesebb körben használnak AI-rendszereket. A SUSE szakértői szerint ezért a szervezeteknek érdemes fontolóra venniük olyan AI-platform használatát, amelynek segítségével optimalizálhatják a kapcsolódó erőforrásaik működését, így csökkenthetik környezeti terhelésüket, miközben maximálisan ki tudják használni a legfejlettebb megoldások előnyeit.
A mesterséges intelligencia (AI) szinte minden iparágat forradalmasít, és a web 2.0-hoz hasonló hatással van a társadalmakra. Ugyanakkor az AI nagyon gyorsan fejlődik, és tömegesen használják, emiatt aggodalomra adhat okot az energiaigénye és a környezetre gyakorolt hatása.
Az AI-folyamatok kifejezetten nagy mennyiségű energiát emésztenek fel: becslések szerint egyetlen ChatGPT-lekérdezés tízszer annyi áramot fogyaszt, mint egy hagyományos Google-keresés. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) előrejelzése szerint pedig az AI-rendszereket működtető adatközpontok villamosenergia-felhasználása a 2022-es számokhoz képest a duplájára nőhet 2026-ig. Ez egy olyan fontos kihívás, amelynek a megoldásán már dolgoznak a nagy technológiai infrastruktúra-szolgáltatók, például a rendszereik optimalizálásával és új energiaforrások bevonásával.
Úttörő és környezetkímélő
Azt is figyelembe kell venni azonban, hogy a fenti kockázatok mellett az AI hasznos támogatást nyújthat egyes környezetvédelmi problémák enyhítésében. Jó szolgálatot tesz például a klímaváltozás modellezésének és előrejelzéseinek javításában, mivel képes nagy mennyiségű, komplex, kapcsolódó adatot feldolgozni. Az AI-algoritmusok ezenfelül az energiatermelést is zöldebbé tehetik többek között az energiakereslet előrejelzésével és a hálózati működés optimalizálásával, továbbá segíthetnek a megújuló energiaforrások integrálásában is. Ezáltal hatékonyabbá és megbízhatóbbá válnak a megújulóenergia-rendszerek, és csökken a károsanyag-kibocsátás.
A szén-dioxid-kibocsátás csökkentését egyéb módszerekkel is képes támogatni az AI a különféle iparágakban, például jobb energiahatékonyságú épületek tervezésével, alacsonyabb kibocsátással járó közlekedési útvonalak megtervezésével vagy éppen energiatakarékossági lehetőségek azonosításával.
Zöldítés cégen belül
Az AI tehát sok területen segítheti a klímaváltozáshoz kapcsolódó problémák megoldását, és ha emellett az AI-fejlesztők előtérbe helyezik az energiahatékonyságot, akkor azzal biztosíthatják, hogy az AI előnyei nem mennek a környezetünk rovására. Ebben jelentős a felelőssége a nagy AI-rendszereket fejlesztő óriásoknak, ám a fejlett megoldásokat használó cégeknek is van lehetőségük arra, hogy csökkentsék az AI-szolgáltatásaikkal járó környezeti terhelést, például egy olyan platformmal, mint a SUSE AI.
A megbízható, vállalati felhasználásra szánt megoldás lehetővé teszi a cégek számára, hogy saját AI-szolgáltatásokat futtassanak adatközpontjaikban vagy akár a felhőben erős adatvédelem és maximális kontroll mellett. A jól skálázható rendszerrel a szervezetek maximalizálhatják a hatékonyságot az AI-rendszerek használata során. A platform ezenfelül az erőforrások optimalizálását is támogatja, például elosztja a terhelést a kihasználatlan és a túlterhelt csomópontok között. Az eszköz továbbá folyamatosan monitorozza az alkalmazásokat és a mögöttes hardvert, így észleli, ha valahol nem hatékony a működés, és kiegyensúlyozza a terhelést. Ezáltal a szervezetek úgy használhatják ki az AI előnyeit, hogy közben odafigyelnek a környezeti terhelésükre is.
Forrás: SUSE
Képforrás: SUSE

Február végéig érdemes elkészíteni és kihelyezni a méhecskehoteleket, melyekkel a lakosság is sokat tehet a beporzó rovarok védelméért!
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság, a gazdálkodók és az önkormányzatok figyelmébe ajánlja a rendkívül egyszerű, különösen látványos méhecskehotel-eszközcsoportot, amivel erkélyen, ablakpárkányon is hatékonyan és hiánypótló módon segíthetjük a magányos életmódot folytató, kevésbé közismert, szelíd beporzó méhek és darazsak szaporodását már kora tavasztól.
A magányosan élő méhek és darazsak körülöttünk élnek a kertekben, parkokban, iskolákban, óvodákban, lakótelepeken - még a sokadik emelet magasában is. Mindenütt ott vannak, ahol virágokat találnak. Azért nem figyelünk fel rájuk, mert ezek az állatok - a családokban élő rokonsággal szemben - nem támadékonyak, ha nem fogjuk meg őket, teljesen ártalmatlanok!
A házi méhek faodvakat, kaptárakra igénylő több tízezres kolóniáival ellentétben a magányos fajok közül sok ujjnyinál vékonyabb járatok védelmére bízza utódait. Ezekbe a nőstény méhek nektárt és virágport, a darazsak megbénított ízeltlábúakat halmoznak fel, erre petéznek, majd a bölcsőket sárdugóval zárják le. A kikelő lárva a táplálék elfogyasztását követően bebábozódik, végül a kikelő kifejlett rovar átrágja magát a sárdugón, és megkezdi néhány hetes felnőtt életét. Ilyen bölcsőkamrákat nagyon egyszerűen biztosíthatunk számukra az erkélyre, ablakpárkányra, virágos balkonládák mellé is kihelyezhető méhecskehotellel (másik nevén darázsgarázzsal). Ezt legegyszerűbben 10-4 mm átmérőjű furatokkal lyuggatott tűzifa kugliba készíthetjük el, de építhetünk szekrényes méhecskehotelt is. A méhecskehotel azért is különösen jó lakossági beporzórovar-védelmi eszköz, mert ezek elkészítése óvodai foglalkozás, iskolai óra, szakkör keretében sokkal egyszerűbb (és természetvédelmi szempontból jóval hasznosabb, alapvetőbb fontosságú), mint a nagy pontosságot és bonyolult famegmunkálási lépéseket igénylő mesterséges odúké!
Az új méhecskehoteleket érdemes február második felében - március elején kirakni esőtől védett helyre (eresz alja, ablak- és erkélybeugró, tornác), keleti-déli tájolással, hogy közvetlen napsütés is érje. A magányosméh-fajok számos képviselője szőrös, ez a bunda szigeteli is őket, így már a tél végi, kora tavaszi első napsütéses napokon is aktívak tudnak lenni. A méhecskehotelek márciustól május végéig, június közepéig a legforgalmasabbak. Eközben a magukat nem zavartató rovarok jövés-menését akár centiméternyi távolságról figyelhetjük meg otthon, a munkahelyen vagy az oviban, iskolában. Részletek a készítésről, kihelyezésről fotókkal, videókkal >>
Háttér információk a világméretű méhpusztulásról és a fenyegető beporzórovar-krízisről
Az Európában élő mintegy kétezer beporzórovarfaj többsége a méhek (Magyarországon mintegy 700 méhfaj él), ezen belül is a magányosan élő fajok közül kerül ki, így ezek nélkülözhetetlenek a vadon élő és a termesztett kultúrnövények beporzásában, amit a házi méhek egyedül nem képesek elvégezni.
Egy 2017 októberében megjelent tanulmány szerint Németország védett területein több mint 75%-kal csökkent a repülő rovarok száma.
Az estére nem kaptárak, odúk védelmébe húzódó magányos méh- és darázsfajokat, illetve a többi beporzó rovart a nem szúnyogszelektív szúnyoggyérítés is veszélyezteti. A Magyarországon az egyik leggyakrabban alkalmazott melegködös irtási módszer kapcsán vizsgálatok bizonyítják, hogy az új hatóanyag esetében is minden száz elpusztított rovarból csak kettő szúnyog (korábban ez az arány 1000 elhullott rovarból egy szúnyog volt).
A vadon élő méhek világállományának múlt század második felében felerősödő csökkenése drámai módon érte el a házi méheket is az ezredfordulót követő években. Ekkor jelentkezett a kaptárak teljes elnéptelenedésével járó kaptárelhagyás tünetegyüttes (Colony Collapse Disorder - CCD). Ennek hatására napok alatt tűnik el a kaptárak teljes, akár 30-50 ezer egyedet számláló népessége is. A jelenség napjainkra világméretűvé vált, fenyegetve nem csak a méhészetből élőket, de a növénytermesztés jövőjét is. Úgy tűnik, hogy a szindróma hátterében nem egyetlen ok, hanem a negatív környezeti hatások összessége, mindenekelőtt azonban a nagyüzemi agrárium áll. A különböző növényvédő szerek, különösen a neonikotinoidok, a változatos virágos növényekből álló méhlegelők helyét felváltó monokultúrák, az egyoldalú táplálkozás, a méhlegelőről-méhlegelőre utaztatás stressze és a túlhajszoltság következtében a méhek immunrendszere legyengül. Ennek egyik következményeként az állatok egyre kevésbé ellenállóak a globális méh-kereskedelem által a világ minden tájára villámgyorsan eljuttatott élősködőkkel, és az általuk terjesztett betegségekkel szemben. Ez állhat olyan új méhbetegségek robbanásszerű és világméretű terjedése hátterében, mint amilyen a kaptárelhagyás egyik faktorának tekintett izraeli akut paralízis vírus (Israeli Acute Paralysis Virus - IAPV), melynek legfontosabb terjesztője a méhek legfőbb kártevője, az Ázsiából behurcolt ázsiai vagy varroa méhatka.
Az MME Természetbarát programja külön fejezeteket szentel a nem madár állatcsoportok, így a beporzó magányos méhek és darazsak védelmének. Ennek keretében, a méhecskehotelek (darázsgarázsok) mellett, annak fontosságát is hangsúlyozzuk, hogy a települési kertek, parkok gondozásakor is terjedjen el a nyírásra szánt területeken virágos gyepfolt méh- és lepkelegelők meghagyása (ami a fészket elhagyó madárfiókáknak is búvóhelyet biztosít). Megoldási javaslataink közül ez a kettő be is került az EU támogatású agrár-környezetgazdálkodási kifizetésben (AKG) résztvevő gazdák által végrehajtandó természetkímélő tevékenységek közé.
Forrás: MME
Képforrás: Pinterest

A téli álom titkai: Állatok karácsonya a Budakeszi Vadasparkban
Tudta, hogy a nyestkutya az egyetlen kutyaféle, amely valódi téli álmot alszik, vagy hogy a nagy pele akár hét hónapig is hibernálódik? A téli álom titkairól, karácsonyi hangulatban mesélnek a Budakeszi Vadaspark gondozói december 15-én, az Állatok karácsonya elnevezésű programon, ahol ünnepi eseményekkel és izgalmas téli érdekességekkel várnak minden látogatót!
A Budakeszi Vadaspark idei utolsó programjának egyik kiemelt témája a téli álom, amely az állatvilág egyik legérdekesebb túlélési stratégiája. A Budakeszi Vadasparkban hazánkban és a Kárpát-medencében őshonos állatok élnek, amelyek alkalmazkodnak a hazai időjáráshoz, így tehát a télhez is. A felkészülés különböző módokon zajlik, például vastag bundát növesztenek, vagy megváltoztatják táplálékuk összetételét, téli tartalékot halmoznak fel odvaikban vagy akár testükön.
A Keleti sünök testhőmérséklete drasztikusan csökken hibernáció közben, hogy energiát takarítsanak meg a rovarmentes hónapokban. A Nagy pele német elnevezése „siebenschläfer”, ami azt jelenti „hétalvó”. A név nagyon kifejező, hiszen akár hét hónapot is képes átaludni, miközben életfunkciói minimális szinten működnek, a nagy pele az egyik leghosszabban téli álmot alvó állatunk. A nyestkutya a kutyafélék közül egyedülálló módon valódi téli álmot alszik, bár a hibernációja kevésbé mély, mint a kisebb testű állatoké. Azonban ez a Vadasparkban élő idős nyestkutyára, Bercire nem igaz, ő nem alszik téli álmot. Ősszel többet eszik, hogy felkészítse testét a hűvös időjárásra, télen pedig többet pihen, lelassul, de nem vonul el aludni. A Vadaspark munkatársai megfigyelték, hogy tavasszal azonban vannak jelei annak, hogy hibernálás közeli állapotba került. Az „ébredést” követően szüksége van néhány hétre-hónapra, hogy gondozóival újra közvetlen kapcsolata legyen és hogy a korábban tanult tréning feladatok eszébe jussanak. Az állapot évek óta megfigyelhető az állatnál, amely néhány hét elteltével szinte nyomtalanul eltűnik.
Némely állat, mint például a barna medve csak részleges téli álmot alszik, anyagcseréje jelentősen lelassul az energia megtakarítás céljából. A Vadaspark barna medvéje, Romulus a rendszeres etetés miatt gyakran ébren van, így ő télen is megfigyelhető. A vörös mókus szintén energiát spórol, a leghidegebb napokat fészkében tölti, de enyhébb időben aktívan keresgél az őszi tartalékai között.
A Vadasparkban élő állatok közül a hiúz, a róka, az őz és a gímszarvas nem alszanak téli álmot, ők a zord időjárást vastag, téli bundával vészelik át és kifejezetten aktívak töltik a napos órákat.
A hazai állatok számára a télre való felkészülés és a téli álom elengedhetetlen az energiamegtakarítás és a túlélés szempontjából. December 15-én az Állatok karácsonya programon a Budakeszi Vadaspark gondozói interaktív bemutatókon elmagyarázzák, miért fontos, hogy ne zavarjuk meg a hibernáló állatokat, és hogyan lehetünk segítségükre ebben az időszakban.
A Budakeszi Vadaspark idei utolsó programja az ünnepi készülődés hangulatában telik. A kézműves sarokban természetes anyagok felhasználásával díszeket készíthet az egész család és a nap csúcspontjaként az állatok megkapják karácsonyi ajándékaikat.
A programról további információ a Budakeszi Vadaspark oldalán.
Forrás: Budakeszi Vadaspark, Surányi Linda

5+1 tipp, hogy ne a kukában végezzék a gondosan elkészített ünnepi fogások
Közelednek az ünnepek, ezzel pedig az év legnagyobb sütés-főzési szezonja, amikor bizony néha hajlamosak vagyunk túlzásokba esni. Arra törekszünk, hogy minden vendégnek bőségesen jusson a finom falatokból, az ünnepek után viszont azon kaphatjuk magunkat, hogy maradékok tömkelege lepi el a hűtőnket, amik aztán néhány nap után végül a kukában végzik. Az LG Magyarország szakértői most összegyűjtötték a leghasznosabb tippeket, ha idén szeretnénk elkerülni a pazarlást.
A NÉBIH legfrissebb adatai alapján évente fejenként átlagosan 62 kg élelmiszerhulladékot termelünk a háztartásunkban, ebből azonban 25,8 kg, azaz nagyságrendileg fejenként 40 000 forintnyi pazarlás elkerülhető lenne, ha tudatosan vásárolnánk, és megfelelően tárolnánk a megvásárolt termékeket. A leggyakrabban ráadásul készételt dobunk ki, méghozzá fejenként évente 11,79 kg-ot. E számokban jelentős szerepet játszanak az ünnepek, amikor hajlamosak vagyunk a szükségesnél nagyobb adagokat vásárolni és főzni, ráadásul minden főétkezésnél igyekszünk újabb fogásokat varázsolni az asztalra, ami több készétel-maradékkal is jár. De nézzük, mit tehetünk, ha idén tudatosabban akarjuk csinálni mindezt!
- Tervezzünk előre
Első lépésként alaposan gondoljuk át az ünnepi időszak programjait. Egyeztessünk a vendégekkel és a családtagokkal arról, hogy mikor és hányan érkeznek majd hozzánk, és kalkuláljunk azzal is, ha esetleg mi mennénk el otthonról. Ez alapján pedig, ha már pontosan látjuk, hogy mikor és hány főre főzünk majd, elkezdhetjük gondosan összeállítani a menüt. A szükséges alapanyagokért ne rohanjunk egyből a boltba: először nézzük át, a listából mi az, ami már most megtalálható a kamránkban, háztartásunkban. A bevásárlásnál pedig, ha hűtést igénylő vagy fagyasztott áru is kerül kosarunkba, utunk a boltból egyenesen haza vezessen, vagy készüljünk hűtőtáskával. Ha ugyanis a termékek felmelegszenek, mielőtt újra a hűtőbe kerülnének, az az idő előtti romlásukat okozhatja.
- Rögtön válogassuk szét az élelmiszereket
Ha már mindent beszereztünk, gondoljuk át, minek kell tényleg a hűtőbe kerülnie. Erre nemcsak azért fontos figyelni, mert bizonyos élelmiszereknek akár árthat is a folyamatos hideg közeg, hanem azért is, mert ha nem töltjük csordultig a hűtőt, akkor kényelmesen keringhet benne a belső levegő, ami segíti annak hatékony működését. A zöldségeket – legyenek azok puhák, mint a paradicsom, vagy keményebbek, mint a krumpli vagy a hagyma – nyugodtan tárolhatjuk a kamrában is, pláne télen. A kényesebb zöldségek viszont, mint például a saláta és a friss fűszernövények, a maximális frissesség és íz érdekében hűtést és minél magasabb páratartalmat igényelnek. Ha a hűtőnkben van szabályozható páratartalmú rekesz, akkor érdemes használni ezt a funkciót: az ún. Fresh BalancerTM technológia például optimális páratartalmat biztosít a fiókban annak megfelelően, hogy a gyümölcs vagy a zöldség módot állítjuk be.
- Használjuk okosan a polcokat
A legtöbb hűtőszekrény belsejében felülről lefelé csökken a hőmérséklet, azaz a készülék felső polcain van a „legkevésbé hideg”, alul pedig a leghidegebb. A tejtermékeket, mint a sajt és a joghurt, éppen ezért például a középső polcon érdemes tartani. A tojást pedig akár a hűtőn kívül is tárolhatjuk, mert esetében az a legfontosabb, hogy nagyjából egyenletes hőmérsékleten maradjon. Ha azonban a hosszabb eltarthatóság érdekében mégis a hűtőbe tennénk, ne a megszokott helyére, a hűtőajtóba tegyük, hiszen itt ingadozik a legjobban a hőmérséklet. Jó megoldást jelenthet erre, ha ún. DoorCooling+™ technológiájú hűtőnk van, amely felülről közvetlenül juttat hideg levegőt az ajtó rekeszeibe, ezzel biztosítva az egyenletes hőmérsékletet. A nyers húsokat – beleértve a halat is – a hűtő legalsó polcán érdemes tárolni a többi alapanyagtól elkülönítve, ezzel megelőzve a keresztszennyeződést.
Nem kell azonban minden tárolási szabályt fejben tartanunk, ha a legmodernebb technológiákat hívjuk segítségül. A LINEARCooling™, valamint a Multi Air Flow™ technológiákkal felszerelt LG hűtőszekrényekben például biztosított a mindenhol egyenletes hőmérséklet. A beépített érzékelők folyamatosan figyelik a hűtőszekrény belsejében lévő hőmérsékletet, így gondoskodnak a megfelelő mennyiségű hideg levegő biztosításáról, a szellőzőnyílások pedig szándékosan úgy vannak elhelyezve, hogy hideg levegővel vegyék körül az ételeket, hogy azok a lehető legtovább megőrizzék frissességüket.
- Legyen hidegebb a hűtőben
„Ha azt szeretnénk, hogy az ünnepekre vásárolt élelmiszerek a lehető legtovább frissek és biztonságosan fogyaszthatóak maradjanak, a hűtő hőmérsékletét állítsuk 3-4 °C-ra. Ha ideiglenesen tele a hűtő, érdemes lehet ennél egy kicsivel alacsonyabb hőfokot is beállítani” – tanácsolja Kékesi Martin, az LG háztartásielektronika-szakértője. „Ne essünk azonban túlzásba, hiszen a túl hideg környezetben megfagyhatnak a zöldségek és gyümölcsök még akkor is, ha a zöldségtároló fiókba helyeztük őket.”
A hűtőben tárolt élelmiszerek számára az egyenletes hőmérséklet a legfontosabb. Mivel az ajtó nyitogatásával mindig hideg levegőt engedünk ki a készülékből, igyekezzünk ezért a lehető legritkábban kinyitni azt, és ne hagyjuk túl sokáig nyitva.
- Készételt minél előbb a hűtőbe
Ha azt szeretnénk, hogy a gondosan elkészített ünnepi ételek a lehető leghosszabb ideig fogyaszthatók maradjanak, az elkészült fogásokat 2 órán belül tegyük hűtőszekrénybe. Így nem csak a fogyaszthatósági idejüket növeljük meg, de csökkenthetjük az élelmiszerbiztonsági kockázatot is. Természetesen a tűzről levett ételt nem ajánlott azonnal a hűtőbe tenni, ez ugyanis hirtelen felboríthatja a készülék belső hőmérsékletét. Amint azonban egy forró ételből már nem tódul a gőz, azonnal és gyorsan le kell hűteni. A hűlési folyamatot meggyorsíthatjuk, ha a még forró étellel teli lábast hideg vizes fürdőbe tesszük, vagy szétszedjük kisebb adagokra.
+1 TIPP
Tároljuk továbbá az ételeket teljesen üveg vagy átlátszó fedelű dobozokban, hogy biztosan ne feledkezzünk meg egy adagnyi maradékról sem. A hétköznapi életünktől merőben eltérő ünnepi időszakban az is segíthet, ha felcímkézzük a dobozokat a főzés dátumával – ez alapján könnyebben priorizálhatjuk majd, mit érdemes előbb elfogyasztani.
Forrás: Noguchi

Ételallergia? Így ne mondjunk le a hagyományos karácsonyi fogásokról
A szívet melengető hagyományos ételek, az otthon ízei összehozzák a családot, barátokat, együtt kanalazzuk a rakott és töltött finomságokat, szószokat, édességeket. A háztartásoknak és a vendégeknek azonban egyaránt nagy fejtörést jelenthetnek az ételérzékenységek, hiszen szeretnénk, ha a mentes fogások is nagy örömet okoznának mindenkinek. Ez persze egyszerűen és könnyedén megoldható – ebben segítenek a Rama hasznos ünnepi tippjei és receptjei, amelyekért mindenki rajongani fog. Sőt, az egészségtudatosság szempontját sem mellőzük, hiszen Bakk Brigitta, a Rama dietetikusa ezúttal is számos tanáccsal készült, hogy valóban kiélvezhessük a karácsonyi ízeket.
Habarva, rántva, sűrítve – ahogy igazán szeretjük
A karácsony közeledtével egy biztos: már hetekkel korábban egyre-másra listázzuk a szükséges hozzávalókat és igyekszünk a lehető legjobb menüt összeállítani úgy, hogy mindenkinek a kedvére tegyünk. Már jó előre tudjuk, hogy rengeteg, a hagyományos ünnepi fogásokból ki nem maradó tejszínre, tejfölre és egyéb hozzávalókra lesz szükségünk. Mindent habarunk, bevonunk, sűrítünk, gondoljunk csak a burgonya- vagy franciasalátára, szószokra, krémes süteményekre. A készülődést nem szabad félvállról venni, még akkor sem, ha olyan kihívások jelentkeznek, mint például az ételallergia. Fontos, hogyha vendégként valamilyen intoleranciánk van, ne féljünk azt előre jelezni a vendégváróknak, hiszen így ők is fel tudnak készülni, ki tudják próbálni az alternatív termékeket, recepteket.
A puding próbája: a gyakorlás
Szeretnénk, ha sem az íz, sem az állag és textúra nem különbözne a hagyományostól, így a boltok hűtőpultjában is ezeket keressük. Az ünnepi fogások egyik nagy jellemzője, hogy behabarjuk, sűrítjük őket, leginkább valamilyen savas vagy zsíros közegben. A Rama Crema 200 milliliteres 15%-os növényi főzőkrém ehhez remek választás lehet, ahogy az azonos kiszerelésű 31%-os habkrém is, hiszen mindkettő rugalmasan használható különböző receptekhez. Amennyiben izgulunk, hogy a régi klasszikus tejmentesen nem lesz az igazi, érdemes egy „próbafőzést” tartani az adventi időszakban.
Készüljünk előre
Megkönnyíthetjük a dolgokat akkor is, ha olyan recepteket választunk, amelyekhez előre tudunk dolgozni. Begyúrhatjuk és hűtőben tárolhatjuk például a hagyományos, margarinalapú gyúrttésztákat, valamint akár a különböző szószokat is, sőt, bizonyos ételeket akár a fagyasztóban is tárolhatunk. Persze fontos, hogy mindennek alaposan megnézzük a lejárati idejét, hiszen bár a növényi alapú élelmiszerek általában több ideig eltarthatók, hússal vagy tejtermékekkel érintkezve másképp viselkednek, így ezzel kapcsolatban is legyünk tudatosak.
Nassolás, csipegetés – így borul fel az étkezési ritmusunk
Készülnek a finomságok, amelyek ráadásul adott esetben meg is felelnek a diétánknak, nem tartalmaznak például laktózt, glutént és egyéb allergéneket – természetes, hogy ilyenkor gyakrabban kóstolunk, falatozunk. Ennek azonban az a következménye, hogy az ünnepek alatt felborul a megszokott étkezési ciklusunk, amelynek a szervezetünk láthatja kárát. Az ünnepek alatt is követendő mértékletességgel elkerülhetjük a túlevés okozta puffadást, hányingert, az álmosságot és levertséget, valamint a különböző emésztési gondokat. Ilyen esetben a vércukorszint hirtelen megemelkedik, a későbbiekben pedig letargia, kedvetlenség jelentkezhet. Élvezzünk ki tehát minden falatot, de ne váljunk mohókká, igyekezzünk a tudatosságot szem előtt tartani. Az egyik legfontosabb pedig, amelyre nem is gondolnánk, hogy az ünnepek alatt is pótoljuk a folyadékot: fogyasszunk vizet, ásványvizet, ízesítetlen, vagy citromos teát.
Egy egyszerű módszer: használjuk a tányérunkat!
A tányér módszer egy egyszerű és vizuális eszköz, amely segít a kiegyensúlyozott táplálkozásban az ételadagok megfelelő elosztásával. Az elv lényege, hogy a tányért három részre osztjuk: a felét zöldségek és gyümölcsök, a negyedét fehérjeforrások (például hús, hal, hüvelyesek), a másik negyedét pedig szénhidrátforrások (például rizs, burgonya vagy teljes kiőrlésű gabonák) töltik ki. Az ünnepek alatt ez a módszer segíthet abban, hogy élvezzük a változatos ételeket, de megőrizzük az étkezések mértékletességét, elkerülve a túlzott kalória- és cukorfogyasztást, miközben biztosítjuk a tápanyagok egyensúlyát.
A gyakorlásban, az egészséges és ünnepi fogások elkészítésében segítenek a Makery Budapest és Wichmann Anna (Annuskám) ínycsiklandó receptjei, melyekkel akár a tányér módszert is kipróbálhatjuk.
*
KACSA ALMÁVAL, GESZTENYÉVEL ÉS NARANCCSAL
Hozzávalók 4 főre
- 4 db kacsamell
- 4-5 db közepes burgonya, amelyeket héjában előre megfőzünk
- 2-2 db sárga- és fehérrépa
- 80 g Rama 100% növényi alapú vajalternatíva
- 1,5 dl Rama Crema 15%-os főzőkrém
- 1 fej lilahagyma
- egy narancs
- egy alma
- 8-10 szem sült gesztenye
- egy kis marék dió
- egy ujjnyi gyömbér
- néhány ág friss kakukkfű
- feketebors, szecsuáni bors, rózsabors
- só
Elkészítés
- A kacsamellek bőrös oldalát beirdaljuk, vigyázva, hogy csak a zsírrétegbe vágjunk bele.
- A késsel megnyitjuk a húst, de úgy, hogy még összezárható legyen.
- A belső felületüket sózzuk és szórjuk meg narancshéjjal, rózsa- és szecsuáni borssal.
- Tegyük a beirdalt és bevágott kacsamelleket bőrükkel lefelé hideg serpenyőbe, és olvasszuk ki a zsírt addig, amíg a bőrük aranybarnára nem pirul. Sózzuk és borsozzuk.
- Tegyük tepsibe a kacsamelleket, és halmozzunk a belsejükbe sült gesztenye és almaszeleteket. Tegyük a tepsibe a negyedekre vágott narancsot is, és süssük kb. 10 percig 200°C fokos sütőben.
- A kacsához használt serpenyőben pirítsuk meg a lilahagymát és a diót, majd tegyük bele az összetördelt főtt burgonyát is. Pirítás közben sózzuk-borsozzuk.
- Daraboljuk fel a répákat és pároljuk meg a Rama vajalternatívában és a sült narancs levében, ízesítsük gyömbérrel.
- Vegyük ki a répákat, öntsük a narancsos-kakukkfüves léhez a Rama Cremat, sózzuk, ízesítsük borssal, kakukkfűvel, narancshéjjal ízlés szerint, és melegítsük, míg besűrűsödik.
+ A fogást vegán verzióban is elkészíthetjük. Ehhez 1 db sütőben elősütött sütőtökre lesz szükségünk, mellyel – az elősütést követően – ugyanúgy bánunk, mintha hússal dolgoznánk. (Irdalni nem szükséges.) Késsel kettévágjuk a sütőtököt, kicsit megpirítjuk, majd betöltjük a gesztenyével és az almával, végül a sütőben készre sütjük.
*
TÉSZTÁBAN SÜLT LAZAC CUKKINIVEL ÉS ÉDESBURGONYÁVAL
Hozzávalók 4 főre
- 4 db kb. 120 g-os lazacszelet
- 4 db közepes édesburgonya, megfőzve
- 2 db közepes cukkini
- 2 db leveles tészta
- 80 g Rama 100% növényi alapú vajalternatíva
- 2 dl Rama Crema 15%-os főzőkrém
- 2 db nori lap
- 1-1,5 dl zöldségalaplé
- egy kis marék reszelt parmezán
- fél lime
- fél csokor petrezselyem
- egy tojássárgája
- egy kis marék pirított mandula
- citrombors, vagy sima őrölt fekete bors
- só
- A lazacokat dörzsöljük be sóval és citromborssal. Nyújtsuk ki a leveles tésztát és negyedeljük el. Felezzük el a nori lapokat, és fektessük őket a tészta-negyedekre (egyik oldalon se érjenek egészen a tészta széléig, különben nem tudjuk összezárni a széleket).
- Szórjuk a nori lapokra a reszelt parmezán felét, helyezzük rájuk a lazacokat és fedjük be a maradék sajttal. Burkoljuk be a lazacokat a tésztába és nyomkodjuk össze a széleket. Ha marad tészta, azt felhasználhatjuk díszítésre.
- Tegyük sütőpapíros tepsire a lazacokat, és kenjük meg tojássárgájával. Vágjuk ujjnyi szeletekre a cukkinit, sózzuk, forgassuk össze a Rama vajalternatíva felével és tegyük a lazacok mellé a tepsire. Süssük 200°C fokos sütőben kb. 20 percig.
- Készítsünk pürét az édesburgonyából az alaplével, a Rama Cremával és a maradék Rama vajalternatívával, ízlés szerint sózzuk.
- Egy-egy gerezd lime-mal tálaljuk, szórjuk meg petrezselyemmel és mandulával.
*
MÉZESKALÁCSOS POHÁRKRÉM
Hozzávalók 4 személyre
- 4 dkg vaníliás pudingpor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 4 dl tej (növényi tej is használható)
- 7 dkg kristálycukor
- 4 dl Rama Crema 31%-os habkrém
- 10 dkg porcukor
- 1 vanília rúd
- 40 dkg Spekulatius keksz
- 1 db banán
- 6 dkg törökmogyoró
- 10 dkg étcsokoládé
- 10 dkg baracklekvár
Elkészítés
- A pudingporból, tejből, fahéjból 7 dkg cukorral pudingot főzünk és kihűtjük.
- A törökmogyorót illatosra pirítjuk egy serpenyőben.
- A kekszekből félreteszünk 8 db-ot a díszítéshez, a maradékot egy zárható tasakba tesszük és sodrófával durván darabosra törjük.
- A Rama Cremaból habot verünk 10 dkg porcukorral és 1 vaníliarúd kikapart magjával.
- A hab felét a langyosra hűlt pudinggal óvatosan összeforgatjuk.
- 3 dl-es poharakba összeállítjuk a desszertet. Alulra morzsát szórunk, erre a krémet halmozzuk, majd a maradék Rama Cremaval befedjük. Végül díszítjük 1/4 banán szelettel, pirított mogyoróval, forgácsolt csokival, Spekulatius keksszel és baracklekvárral.