Helyi

A Török Köztársaság megalakulásának és a magyar-török diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulóját ünnepli a két ország a december 18-án kezdődő, egy teljes éven át tartó és mindkét országban zajló magyar-török kulturális évaddal - jelentette be Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, a Müpában tartott sajtótájékoztatón. Az MTI hírében az is olvasható, hogy az ünnepségsor része lesz Esztergom is.

A Művészetek Palotájában tartott sajtótájékoztatón felszólalt Gülsen Karanis, Törökország budapesti nagykövete is, aki elmondta, hogy az évad ötletét a két ország képviselői közösen dolgozták ki. Ennek jegyében kulturális évadban a művészeti ágakon, a tudományon és az innovációkon keresztül rámutatnak azokra a pontokra, amelyek az egyéni szinteken és az évfordulón túl is összekapcsolják a két országot. 

Esztergom számos ponton érintett a török kultúrával, művészettel, tudománnyal összefüggésben, ami elsősorban annak a 150 éves kényszerű kapcsolatnak köszönhető elsősorban, amely a 16. század első felétől indult és Sobieski csapatainak 1683-as felszabadító ütközetéig tartott. A török hódoltság után nem is kellett sok idő, hogy a magyarok újra barátságba kerüljenek a honfoglalás előtti, alatti időkben már bizonyos együttműködésben élő törökökkel, hiszen a Habsburg, illetve labanc hadak elleni szabadságharc bukása után II. Rákóczi Ferenc a törökországi Rodostóban talált menedékre. Esztergom már az első komolyabb, 19. századi régészeti feltárásoktól fogva őrzi török-korból származó leletkincseit, melyek a Balassa Bálint Múzeumban találhatók.

Esztergom kiemelt fontosságú a magyarországi török hódoltság idejéből származó régészeti és építészeti emlékeknek. A Vízivárosban látható az a muszlim imaház, mely az egykori Oszmán birodalom legészakibb pontján lévő vallási építménye. Az Özicseli Hadzsi Ibrahim-dzsámiban az elmúlt időszakában számos kiállítás, koncert, történelmi rendezvény, foglalkozás várta a közönséget. A Duna partján, a vár alatti területen álló, páratlan adottságokkal rendelkező létesítmény első számú példája Észak-Magyarország török-kori emlékhelyei között, mely kivételes épségben maradt, illetve a rekonstrukció alatt megszépült állapota miatt bizonyára szerepet kap az idén induló magyar-török kulturális évadban.

 

Forrás és kép: Kemma.hu

 

A Richter Gedeon Nyrt. jóvoltából nagyértékű mikroszkóppal bővült az ESZC Bottyán János Technikum nemrégiben megújult laborja, melyet november 22-én adtak át az intézménynek.

Az átadó ünnepségen jelen volt Garai Zoltán, a Richter Gedeon Nyrt. Dorogi Fióktelepének főmérnöke, Dévényi Tamás, a dorogi és budapesti tanüzemek vezetője, Dávid Andrea, az ESZC Bottyán János Technikum igazgatója, valamint az intézmény vegyész oktatói.

Dávid Andrea elmondta, hogy a vegyipar ágazaton belül két szakmát indítanak, az egyik a vegyésztechnikus képzés, melyet a Richterrel karöltve szerveznek, a másik pedig a műanyagfeldolgozó-technikus képzés, amit a TE Connectivity kérésére tartanak.

Az igazgatóasszony elmondta azt is, hogy 2016 óta szerveznek 5 éves vegyészképzést, ahol a nyolcadikos diákokat szólítják a szakma elsajátítására. A labor kapacitása miatt általában 16 fővel indítják a csoportot. Kiemelte, hogy minden évben túljelentkezés van, sőt, jelenleg ötszörös a túljelentkezés erre a szakra. Megjegyezte, hogy azoknál a szakoknál, ahol 3 éven keresztül legalább háromszoros a túljelentkezés, ott írásbeli felvételi vizsgát kell tenni, ez pedig érvényes a Bottyán vegyésztechnikus képzésére is, így csak a legjobb képességű diákok kerülhetnek be a képzésbe.

Garai Zoltán kijelentette, hogy számukra nagyon fontos az utánpótlás, hiszen sok munkavállalójuk még a 70-es évek végén került a dorogi üzembe az akkori Hell József Károly iskolából, ahol ilyen jellegű szakirányú képzéseket tartottak. Örömét fejezte ki, hogy idén már a 8. vegyésztechnikus képzés indulhatott el az ESZC Bottyán János Technikumban, ami a vállalatnak hosszútávú reményt ad. „Dolgozni fogunk azon, hogy a jövőben bővüljön a vegyésztechnikus képzés, ami által több szakembert állíthatunk majd munkarendbe a dorogi gyáregységben.” – tette hozzá.

A főmérnök kiemelte, hogy most 600.000 forinttal támogatta a vállalat az intézményt, melyből egy profi mikroszkópot vásároltak. Megjegyezte azt is, hogy hamarosan újabb eszközökkel segítik majd a diákok képzését mind az esztergomi intézményben, mind a Dorogon található tanüzemükben, ahol a diákok a gyakorlati módszerekkel is megismerkedhetnek.

 

Forrás és fotó: dorogimedence.hu

 

2023 novemberében elkezdődik a MOHU nagyszabású, országos hulladékudvar-építési programja, melynek első helyszíne Esztergom. A korszerű létesítmény várhatóan 2024 májusától várja a város és térsége lakosságát, amelyet a következő tíz évben országszerte további 82 hasonló létesítmény követ. Első körben többek között Tisztaföldváron, Karcagon és Veresegyházán. Az új hulladékudvarokban megnövekedett nyitvatartással várják a lakosokat és sokkal szélesebb lesz a leadható anyagok köre. A leadott hulladék mennyiségét és szállítását egy transzparens informatikai rendszer az ún. Waste tracking ellenőrzi. A hulladékudvar-rendszer fejlesztésének célja az újrahasznosítás növelése, a lerakás csökkentése és környezetünk megóvása. A MOHU a hazai hulladékudvarok fejlesztése érdekében több, mint tízmilliárd forint értékben fog beruházni a következő 10 évben.

Napjainkban a nagy mennyiségben keletkező hulladékok és nem megfelelő kezelésük okozza az egyik legsúlyosabb fenntarthatósági problémát az emberiség számára. Ezt felismerve az Európai Unió ambiciózus vállalásokat tett. 2040-ig 65%-ra kell növelni a települési hulladék újrahasznosítását, ez a szám Magyarországon jelenleg több, mint 30%, a lerakást pedig 10%-ra kell csökkenteni, ez hazánkban most 50%.

A MOHU a célok elérése érdekében a lakosság számára modern, lakosságbarát hulladékgyűjtő udvarokat hoz létre. A hulladékudvar-hálózat bővítése és a szolgáltatás fejlesztése ugyanis javítja a hulladékok útjának követhetőségét, tisztább anyagáramokat eredményez, és több hulladéktípus gyűjtését teszi lehetővé. Ezekkel az intézkedésekkel, valamint szemléletformálással jelentősen növelhető az újrafeldolgozás aránya és csökkenthető a lerakókba kerülő hulladék mennyisége, illetve az illegális hulladéklerakás.

A MOHU a következő 10 évben országszerte 83 új hulladékgyűjtő udvart létesít. A hulladékudvarok kiépítése ütemezetten történik, évente mintegy 10 hulladékudvar előkészítése majd kivitelezése valósulhat meg 2025 évtől. 

Miben lesznek mások az új hulladékudvarok?

A korábbi, széttöredezett rendszerben nagyon megoszló és változó volt a leadható hulladékok típusa hulladékudvaronként. Volt, ahol fémet volt, ahol textilt nem lehetett leadni, és szinte minden udvar saját maga döntötte el, mit vesz át. Ez a rendszer nagyon megnehezítette a hulladékok leadását, és nyomonkövetését. A MOHU által fejlesztett rendszer működése sokkal egyszerűbb lesz, hiszen az új hulladékudvarok mindegyikében ugyanazokat a hulladéktípusokat lehet majd leadni. Az udvarok kialakításában fontos szerepe lesz annak is, hogy a különböző hulladéktípusokat külön raktározzák, ne keveredjenek, és hogy a leadott anyagokat mérhetően gyűjtsék. A hulladék mennyiségét és útját az ún. Waste tracking rendszerben kell a hulladékudvarnak regisztrálnia. A pontos adatszolgáltatás érdekében minden udvarban hídmérleg, illetve lapmérleg is működik majd. Ez az egyik legfontosabb újítás, hiszen ennek köszönhetően országos szinten átlátható lesz a leadott hulladék típusa, mennyisége és útja. Az ebből nyerhető adat kulcsfontosságú ahhoz, hogy a lehető legjobban működjön az újrahasznosítás.

Az egyes udvarok mérete a települési adottságoktól, mindenekelőtt a lakosságszámtól és a rendelkezésre álló terület nagyságától, függően eltérhet.

A típustervek elkészítése során a MOHU kiemelt szempontként kezelte, hogy az új udvarok a helyszíni lehetőségek függvényében modern, lakosságbarát kialakításúak legyenek, a lehető legkönnyebb megközelíthetőséggel, parkolóhelyekkel és akadálymentes kialakítással. 

A MOHU a nyitvatartási idő meghatározásakor is szem előtt tartotta a lakossági igényeket, így az új hulladékudvarok egy hétvégi napon is várják az ügyfeleket. 

A tervezés folyamán a MOHU a környezetvédelmi és munkavédelmi szempontokat is maradéktalanul figyelembe vette, ügyelve egyebek mellett a veszélyes hulladékok megfelelő átvételét, tárolását és szállítását lehetővé tevő feltételek kialakítására, hogy ezek semmiképp ne kerüljenek ki a környezetbe.

A MOHU már eddig is jelentősen egyszerűsítette és gyorsította a hulladékgyűjtő udvarokban történő hulladékleadás menetét. Ennek köszönhetően 2023. július 1-jétől a lakcímkártya felmutatásával minden magyarországi lakos igénybe veheti az ország bármelyik hulladékudvarának szolgáltatásait.

Hol lesznek ilyen hulladékudvarok?

A tervezett új hulladékudvarok helyszínét a társaság minden esetben a település és térségének lakosságszáma, illetve a szolgáltatás helyi elérhetősége alapján választja ki. A MOHU első körben így azon települési önkormányzatokat kereste meg fejlesztési terveivel, ahol a lakosságszám megköveteli a hulladékudvar létesítését, illetve a környező településeken sem áll rendelkezésre hulladékudvar. A Koncesszió keretében foglalt vállalás alapján minden 5000 főt meghaladó népességű településen mobil vagy fix hulladékudvart, minden 10 000 főnél nagyobb lakosságszámú településen és a 25 000 főnél népesebb gyűjtőkörzetekben fix hulladékudvart szükséges létesíteni, illetve üzemeltetni.

Esztergomról röviden

Esztergom városa minden szempontból megfelel a fenti céloknak és kritériumoknak A városban és a környező településeken jelenleg nem működik hulladékgyűjtő udvar, lakosságszáma pedig megközelíti a 30 000 főt, amivel a KSH 2022. januári adatai alapján Magyarország 38. legnépesebb települése. Az Esztergomban létesítendő hulladékgyűjtő udvar nem csupán a város, hanem a környező települések például Tát, Tokod, Dorog, Kesztölc és Pilisszentkereszt lakossága számára is elérhető lesz, vagyis Esztergommal együtt több mint 60 000 fő számára.

A hulladékudvar lakosság előtti megnyitására a tervek szerint 2024 első felében kerülhet sor.

A MOHU a fentieknek megfelelően Esztergom mellett további települési önkormányzatokkal is felvette a kapcsolatot, és jelenleg már több helyszínen, így Tisztaföldváron, Karcagon, Veresegyházon is folyik a tervezés, hamarosan pedig várhatóan a további kivitelezési munkálatok is elkezdődhetnek.

 

Forrás: MOHU

 

Pénteki nap folyamán a városban és környéken élők erős szaghatást tapasztaltak. Lakossági bejelentés alapján a hatóságok munkatársai a Richter Gedeon Nyrt. dorogi gyáregységének területén is vizsgálatokat végeztek.

A katasztrófavédelmi mobil labor műszereivel végzett, az este során lezárult helyszíni vizsgálat eredményeképpen megállapítást nyert, hogy veszélyes anyag a Richter területéről nem került a levegőbe, továbbá a városban, valamint a környező településeken is tapasztalt erős szaghatás forrása nem köthető a gyógyszergyárhoz. A gyár területén működő termelőüzemek a nap folyamán zavartalanul működtek, üzemezavar vagy rendkívüli esemény nem történt a telephelyen.

 

Forrás: Richter Gedeon Nyrt.

 

Az ügyeletes gyógyszertár este 20:00-tól másnap reggel 7:30-ig, ill. ünnepnapokon egész nap tart ügyeletet.

 

Dátum Gyógyszertár Cím Telefonszám
 november 1., szerda Szent Imre Patika Kőrösi u. 7. 33-416-502
 november 2., csütörtök Kolos Patika Petőfi u. 30. 33-523-010
 november 3., péntek Kersi Patika Kossuth u. 41. 33-509-170
 november 4., szombat Szent Imre Patika Kőrösi u. 7. 33-416-502
 november 5., vasárnap Szent Anna Patika Terézia u. 25. 33-411-184
 november 6., hétfő Szent István Patika Széchenyi tér 24-26. 33-311-680
 november 7., kedd Vaszary Patika Petőfi u., Kórház 33-542-309
 november 8., szerda Kis Duna Patika Aradi vértanúk tere 2/c 33-502-255
 november 9., csütörtök Szent Imre Patika Kőrösi u. 7. 33-416-502
 november 10., péntek Kolos Patika Petőfi u. 30. 33-523-010
 november 11., szombat Kersi Patika Kossuth u. 41. 33-509-170
 november 12., vasárnap Patika Plus, Tesco Mátyás kir. u. 30. 33-500-275
 november 13., hétfő Szent Anna Patika Terézia u. 25. 33-411-184
 november 14., kedd Szent István Patika Széchenyi tér 24-26. 33-311-680
 november 15., szerda Vaszary Patika Petőfi u., Kórház 33-542-309
 november 16., csütörtök Kis Duna Patika Aradi vértanúk tere 2/c 33-502-255
 november 17., péntek Patika Plus, Tesco Mátyás kir. u. 30. 33-500-275
 november 18., szombat Kolos Patika Petőfi u. 30. 33-523-010
 november 19., vasárnap Kersi Patika Kossuth u. 41. 33-509-170
 november 20., hétfő Patika Plus, Tesco Mátyás kir. u. 30. 33-500-275
 november 21., kedd Szent Anna Patika Terézia u. 25. 33-411-184
 november 22., szerda Szent István Patika Széchenyi tér 24-26. 33-311-680
 november 23., csütörtök Vaszary Patika Petőfi u., Kórház 33-542-309
 november 24., péntek Kis Duna Patika Aradi vértanúk tere 2/c 33-502-255
 november 25., szombat Patika Plus, Tesco Mátyás kir. u. 30. 33-500-275
 november 26., vasárnap Kolos Patika Petőfi u. 30. 33-523-010
 november 27., hétfő Kersi Patika Kossuth u. 41. 33-509-170
 november 28., kedd Patika Plus, Tesco Mátyás kir. u. 30. 33-500-275
 november 29., szerda Szent Anna Patika Terézia u. 25. 33-411-184
 november 30., csütörtök Szent István Patika Széchenyi tér 24-26. 33-311-680

 

 

Cikk ajánló

A NAV Komárom-Esztergom Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2023. november 29-én...

A Török Köztársaság megalakulásának és a magyar-török diplomáciai kapcsolatok felvételének 100....

Adománygyűjtés, gitáros hálaadó szentmise, nyári táborok, közösségépítő kirándulások és persze...

Hirdetés

ELÉRHETŐSÉGEINK

GRAN TV
2500 Esztergom, Perc u. 3.
+36 (30) 140-06-03
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.