Helyi

Közélet, gazdaság, kultúra, gasztronómia és sport – ezek a témák is szerepelnek az idei MCC Feszt programjai között, amelyen a hazai szakemberek mellett olyan neves nemzetközi előadók is részt vesznek a beszélgetésekben, mint például Chris Rufo, a harvardi plágiumbotrány feltárója, C. Raja Mohan, India külpolitikájának egyik legnevesebb szakértője és Dan Schnur, Kalifornia legismertebb politikai tanácsadója. Augusztus 1-3-ig az esztergomi esemény zenei fellépői között lesz a Halott Pénz, a Follow the Flow, a Margaret Island, a Tankcsapda és Majka. A programok a korábbi évekhez hasonlóan túlnyomó többségben idén is ingyenesen látogathatóak, a háromnapos bérlettel pedig teljessé válik a fesztiválélmény.

A Kárpát-medence legnagyobb tehetséggondozó intézménye által, immáron negyedik alkalommal szervezett rendezvényen a politika és gazdaság aktuális kérdéseinek áttekintése mellett a kultúra, a történelem, a gasztronómia, de még az e-sport és a stílus iránt érdeklődő fesztiválozók számára is kínálunk szellemi feltöltődési lehetőséget vezető hazai és külföldi szaktekintélyek segítségével. A nemzetközi előadók széles táborát erősíti az Oxfordi Egyetem Bizánckutató Központjának igazgatója, Peter Frankopan, a Bild-Zeitung egykori főszerkesztője, Kai Diekmann, valamint a harvardi plágiumbotrány feltárója, az akadémiai integritás védelmezője, Chris Rufo.

Emellett a fesztivál vendége lesz a többi között Matt Goodwin. a Kent Egyetem politológia professzora, az Egyesült Királyság egyik legnagyobb Substack platformjának szerzője, Chaya Raichik, a tantermi aktivizmus elleni harc éllovasa, a Libs of TikTok alapítója, valamint C. Raja Mohan író, India külpolitikájának egyik legismertebb szakértője. Továbbá elfogadta a meghívást a rendezvényre Dan Schnur, Kalifornia legnevesebb politikai tanácsadója, a UC Berkley professzora és Lauren Chen, kulturális és politikai témák vakmerő véleményvezére, többmilliós eléréssel rendelkező influenszer.

Az MCC Feszten a hazai könnyűzenei élet színe-java is képviseli magát. A fesztivál látogatói olyan neves előadókkal és zenekarokkal találkozhatnak, mint a Follow the Flow, Margaret Island, a Blahalouisiana, a TankcsapdaMajka, a Halott Pénz, a Valmar, a Balkán Fanatik, a Budapest Bár, az Irie Maffia, valamint a Csík Zenekar, a Random TripPaulina és a Parno Graszt.

Emellett a fiatalok körében különösen népszerű előadók és zenekarok is képviseltetik magukat az eseményen, így találkozhatnak az érdeklődők Metzker Viktóriával, Regán LilivelJaurival valamint Pixa-val és a Lofti Begi & Friends-el. A Feszten fellép továbbá a Nox Mehringer, a 4S Street, a Kacaj, a KultúrkörHangácsi Márton, Szivák Zsolt, valamint az előadók sorát erősíti YaminaAndroWillcoxSzeresd a Trashem Bébi és az Erős vs Spigiboy.

A népzene iránt érdeklődők idén sem maradnak programok nélkül, a Suzuki Folk Sátorban Pálházi Bence és zenekaraNagy Csomor András és zenekara, Tűz lángja zenekar és a Fanfara Complexa gondoskodik a jó hangulatról, valamint fellép a Magyar Nemzeti Táncegyüttes is.

Az MCC Feszt Pass használatával idén is teljessé tehető a fesztivál élménye. Ez magában foglalja az esztergomi vasútállomás és a rendezvény helyszíne közötti ingyenes fesztiváljáratot, a strandfürdőt is lehet majd vele használni és kedvezményre jogosít az étel és- italárakból is. A tavalyi rendezvényhez hasonlóan idén is ingyenesen lesz látogatható az Edu sétány, a napközbeni szakmai programok és az esti zenei programok egy része.

 

Forrás: dorogimedence.hu

 

Július 2-án megkezdték a volt „Fortuna” söröző bontását Dorogon, melynek helyén egy új városi közösségi teret alakítanak ki.

Dorog Város Önkormányzata még 2020. év végén vásárolta meg a szóban forgó ingatlant azzal a céllal, hogy a Reimann Bányászattörténeti Miniverzumnak egy „előszobát” alakítson ki a területen. A város pályázatot nyújtott be a Komárom-Esztergom Vármegyei Önkormányzat által koordinált Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében kiírásra került „Élhető települések” című pályázati felhívásra, melynek eredményeként 500 millió forint vissza nem térítendő Európai Uniós forrást nyert el 2022. novemberében. Az uniós forrásból többek között játszótérbővítést, fásítást és zöldterület rendezést valósítanak meg a településen, valamint egy városi, közösségi teret alakítanak ki a volt „Fortuna” söröző területén.

A tervek szerint a Miniverzumot és a Fortuna épületet kettéosztó kerítést és a támfalat elbontanák. A mintegy négy méteres szintkülönbséget széles lépcsőfelülettel és rámpás lejáróval kötnék össze. A bányamúzeum előtti tér burkolatot kapna, a terület északi határán álló épülethomlokzatokat növénytelepítéssel, illetve a bányamúzeumhoz illeszkedő lugassal takarnák el. A karsztvizet épített tóban gyűjtenék össze. A jelenleg kopár területre fákat, cserjéket és évelő növényeket telepítenének.

Az épület bontását és az azt követő tereprendezést az önkormányzat saját forrásból valósítja meg, melyet várhatóan még július hónapban elvégeznek. Az új közösségi térrel kapcsolatos beruházás jelenleg tervezés alatt áll, majd a közbeszerzés után, várhatóan 2025-ben indulhat meg a kivitelezés – tájékoztatott Bartl Ildikó beruházási vezető főtanácsos, a Polgármesteri Hivatal munkatársa.

 

Forrás: dorogimedence.hu

 

Kigyulladt egy családi ház vasárnap este Tokodon, a Radnóti Miklós utcában.

A nyergesújfalui és esztergomi hivatásos tűzoltók kívülről több, belülről egy vízsugárral oltották az égő ház tetőszerkezetét.

A tűzlovagok hat gázpalackot vittek ki az épületből, a tüzet 22:30 körül teljesen eloltották.

 

Egy motorkerékpár és egy személyautó ütközött össze Táton a mogyorósbányai leágazásnál.

A nyergesújfalui hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket, a kivonuló mentőszolgálatnak értesüléseink szerint sikerült a sérült életét megmenteni, akit mentőhelikopterrel szállítottak kórházba.

 

A Komárom-Esztergom Vármegyei Önkormányzata a térség településein elérhető egyes szolgáltatásokról lakossági felmérést végez. A Szolgáltatási Út Térkép (SZÚT) felülvizsgálatát megalapozó kérdőív kitöltése csak néhány percet vesz igénybe.

Komárom-Esztergom Vármegye Önkormányzat feladata, hogy a vármegye területfejlesztéssel összefüggő terveit, alapdokumentumait elkészítse. Ehhez kérik a lakosság segítségét, online kérdőív kitöltésével adatszolgáltatásra. A vármegyében élők (elsősorban 18 év felettiek) véleményét szeretnék megismerni. A kérdőív anonim, a válaszok alapján senki személye nem beazonosítható.

A kérdőív ide kattintva érhető el!

Forrás: Dorogi-medence

Cikk ajánló

A Fidesz és a KDNP privatizálná Magyarország történelmi kastélyainak jelentős...

Ilyenek a tipikus fesztiválozók – Te is közéjük tartozol? Fejből tudod a fesztivál teljes...

– Két vármegye kivételével az ország egész területén nőtt az álláshirdetésekre beérkezett...

Hirdetés

ELÉRHETŐSÉGEINK

GRAN TV
Székhely: 2500 Esztergom, Perc u. 3.
Stúdió: 2500 Esztergom, Kossuth L. u. 64.
+36 (30) 140-06-03, +36 (36) 898-000
 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.