Közlekedés

Az elmúlt évi tavaszi és téli tematikájú, a gyerekek körében nagy népszerűségnek örvendő foglalkoztató füzetei után most újabb online kiadvánnyal jött ki a Magyar Közút, melyben a közutas mindennapokba kukkanthatnak be az érdeklődők játékos feladatokon, színezőkön keresztül. A társaság weboldalán elérhető füzetben a gyerekek többek között útmenti növényzetgondozást, jelzőlámpaszerelést vagy épp kutyamentést végző közutasokat munka közben ábrázoló képekkel, feladványokkal is találkozhatnak.  

 

A társaság igyekszik már a legfiatalabb generációknak is minél előbb bemutatni a sokszínű közutas szakmát. Ezzel a céllal csatlakoztak a tavalyi év után idén is a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom #mutiholdolgozol napjához is, melynek keretében saját kollégáik gyerekeinek adtak lehetőséget arra, hogy országszerte sok-sok telephelyükön játékos formában bepillantást nyerhessenek abba, hol és mit dolgozik apa, anya vagy éppen a nagyszülő. A 2023-as rendezvényük sikerét mutatja, hogy a #mutiholdolgozol kampányban résztvevő cégek között szervezett pályázaton a társaság rendezvényét nagyvállalati különdíjjal értékelte a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom.

Az új, 2024-es tavaszi foglalkoztató füzet erről a linkről tölthető le: https://muzeum.kozut.hu/igy-dolgozunk-mi/.

 

Forrás: Magyar Közút

 

A balatoni vonalakon május 13-án elindult az előszezoni menetrend, a vonatok sűrűbb közlekedéssel, több ülőhely-kapacitással közlekednek. A vonatok nagy részére kötelező a helyjegy váltása, kérjük utasainkat, hogy ne megszokásból utazzanak, tervezzék meg előre utazásukat és vásárolják meg időben menetjegyeiket. 

A kiemelt balatoni vonatok a teljes szezonban csak helyjegy váltásával vehetők igénybe, így garantált az ülőhely. Az InterCity és expresszvonatokon az országbérlet és a Magyarország24 napijegy mellé is kötelező a helyjegyet megváltani. Aki nem rendelkezik helyjeggyel 1000 forintos pótdíjat kell fizetnie a helyjegy ára mellé.

A jegyünket érdemes elővétellel megvásárolni, hiszen így nem csak a helyünket biztosíthatjuk, de jelentősen kedvezőbb a jegyár is. A könnyebb jegyvásárláshoz célszerű az automatákat és az online jegyvásárlást használni akár az Elvirán vagy a MÁV applikációban is.

A kiemelt balatoni vonatok, melyek mindegyikére kötelező a helyjegy megváltása is: 

  • Budapest és Nagykanizsa között közlekedő Tópart IC,
  • Budapest és Keszthely között közlekedő Balaton IC,
  • Budapest és Tapolca között közlekedő Kék Hullám expresszvonatok,
  • Szob–Vác–Rákospalota-Újpest–Velence és Fonyód között közlekedő Jégmadár expresszvonat
  • Helikon InterRégiók esetében Pécs és Kaposvár között.

Helyjegy váltása nem szükséges a Balaton partja mentén, a kijelölt helyjegymentes szakaszokon utazva.

 

A helyjegy váltása érinti a Budapest és Székesfehérvár között vonattal ingázókat is. Nekik érdemes olyan vonatot választani az utazásukhoz, mely helyjegy nélkül is igénybevehető (pl. a Bakony IC, Göcsej IC, Vízipók sebesvonatok vagy a Z30 vonatok).

A hétvégi időszakban többnyire telített Helikon InterRégiók helyett javasoljuk a Pécs és Keszthely közötti Fenyves expressz, a Győr és Keszthely közötti Tanúhegy expressz, valamint a Szombathely és Keszthely közötti Lesence expressz választását.

Az előszezoni balatoni közlekedésről a balatoni aloldalunkon olvashatnak bővebben.
 
Forrás: MÁV
 

Azok a fiatal felnőttek, akik ebben a tanévben töltik be a 18. életévüket és szeretnék bejárni Európát, 2024. április 16-án déltől két hétig újra regisztrálhatnak az ingyenes, Európa 32 országába érvényes Interrail vonatbérletre. Az ingyenes utazási lehetőség remek alkalom felfedezni Európa országait, a nyelvtudás fejlesztésére és új barátok megismerésére.

Az Európai Unió fenntartható utazás előmozdítását célzó DiscoverEU nevű programja keretében április 16. és 30. között a 2005. július 1. és 2006. június 30. között született, az unióban vagy az Erasmus+ programhoz társult nem uniós országok valamelyikében élő fiatalok ismét pályázhatnak a 35 ezer ingyenes vasúti bérlet egyikére. A hetedik éve rendkívüli népszerűségnek örvendő kezdeményezés keretében eddig összesen már több százezer európai fiatal utazhatta be Európát Interrail vasúti bérlettel.

Jelentkezni az Európai Ifjúsági Portálon lehet, ahol a regisztrációt követően részt kell venni egy kvízjátékban. A szerencsés pályázók idén július 1. és 2025. szeptember 30. között használhatják fel az utazási igazolványukat, és legfeljebb 30 napig lehetnek úton. Bővebb információk a DiscoverEU oldalon találhatók: https://youth.europa.eu/discovereu_hu

 

Forrás: MÁV Zrt.

A MÁV-START jegykiadó automatáinak megrongálása súlyos kárt jelent a vasúttársaság és az utasok számára. A sérült vagy tönkretett készülékek javítása több milliós költséget jelent, és ez idő alatt az utasok sem tudják ezeket használni.

A MÁV-START szorosan együttműködik a rendőrséggel a bűncselekmények számának csökkentése, a tettesek kézre kerítésének érdekében. Ennek köszönhetően sikerült most elkapni ezt az elkövetőt is, aki a jegykiadó automaták rongálásával, több mint 27 millió forint kárt okozott.

A MÁV-START jegykiadó automatáit érintően az elmúlt két évben évi több mint 50 eset történt, évi 10-12 millió kárt okozva. Idén sajnos romlik a tendencia, már 16 bejelentés érkezett, közel 31 millió forintos kárértékben.

Ezek a bűncselekmények az okozott kár mértékétől függően kártérítési kötelezettséget vagy akár szabadságvesztést is vonhatnak maguk után. A vasúttársaság és a hatóságok közös munkájának köszönhetően sikerült most elkapni ezt az elkövetőt is, aki a jegykiadó automaták hatszori rongálásával több mint 27 millió forintnyi kárt okozott a vasúttársaságnak idén. Dr. Mosóczi László, a MÁV-START vezérigazgatója ünnepélyes körülmények között mondott köszönetet a rendőrség és a MÁV-START munkatársainak, akik az elkövető elfogásában fontos szerepet játszottak.

A vasúttársaság minden egyes rongálás esetén rendőrségi feljelentést tesz.

 

Forrás: MÁV-VOLÁN-csoport

 

Március 1-jétől a 14 év alattiak, továbbá az előzetesen bejelentett csoportoknál – korosztálytól és létszámtól függően – a kísérők díjmentesen utazhatnak a MÁV-VOLÁN-csoport járatain.

A kedvező változásoknak köszönhetően egyre több óvodás csoport és iskolai osztály indul útnak, kihasználva a közösségi közlekedés adta lehetőségeket. Mindezek hatására az elmúlt időszakban nagymértékben megnőtt a csoportos utazások igénye, száma. Ahhoz azonban, hogy ezek az utazások gond nélkül, csoportlemaradás nélkül megvalósulhassanak, elengedhetetlen az előzetes bejelentés és regisztráció, hogy a szolgáltatók felkészülhessenek a szokásosnál nagyobb kapacitást igénylő helyzetek kiszolgálására. 

Az új tarifarendszerben kiemelten fontossá vált a nagy létszámú utazások előzetes bejelentése: mindez a kísérők ingyenes utazása miatt kötelező, az utaslemaradások elkerülése érdekében pedig szükséges. 

A vasúttársaság a napokban kampányt indít, amelyben felhívja a pedagógusok, az utazásszervezők és a szülők figyelmét az előzetes regisztráció fontosságára.

A regisztrációhoz szükséges összes tudnivaló egy helyen megtalálható a vasúttársaság www.mav.hu/csoportos oldalán, ahol néhány adat megadása után gyorsan és kényelmesen bejelenthető a tervezett utazás is.

A MÁV-VOLÁN-csoport kiemelten kéri a csoportos utazások szervezőinek segítségét, és egyben számít az együttműködésükre is annak érdekében, hogy mindenki gond nélkül juthasson el a kiválasztott úticélhoz, és a napi szinten ingázóknak se okozzon fennakadást a nagylétszámú társaságok utazása, hogy feltétlenül jelentse be időben utazási tervét az illetékes szolgáltatónál. Vasúti utazás esetén legalább 5 nappal, HÉV-es utazás esetén legalább 7 nappal, busszal történő utazás esetén pedig 15 nappal korábban szükséges azt bejelenteni. Javasoljuk, hogy csoportos utazások esetében elsősorban a kedd-szerda-csütörtöki napokat választani, illetve a reggeli és délutáni csúcsidőn kívül utazni a zsúfoltság elkerülése érdekében.

MÁV-START-nál az utazások megtervezésében, lebonyolításában továbbra is segítséget nyújtanak területi szolgáltatás-értékesítő munkatársak. A csoportos utazások zavartalan lebonyolításához – a kapacitás függvényében rendelkezésre álló – megfelelő mennyiségű vasúti kocsi biztosítása szükséges, ennek érdekében az utazási igényt, az utazás előtt legalább 5 munkanappal korábban, lehetőség szerint elektronikus úton jelezni kell. Ez valamennyi, de kiemelten a díjmentes, a 14 év alatti, valamint az ország- vagy vármegye bérlettel rendelkező csoportra vonatkozik. Adott napra és vonatra a csoportok elhelyezésére vonatkozó legmagasabb létszámot a MÁV-START a kihasználtság függvényében korlátozhatja.

Volánbusz az utazási igényeket a rendelkezésre álló szabad kapacitás mértékéig tudja csak kielégíteni, ezért fontos időben tervezni. Az utazási szándékot legalább 15 nappal korábban be kell jelenteni email-ben, a csoportos utazás csak a visszaigazolásban foglaltak szerint érvényesíthető. Az utazás során felszálláskor a bejelentés visszaigazolását az autóbusz-vezető(k)nek be kell mutatni.

MÁV-HÉV járatain tervezett csoportos utazások bejelentése szintén könnyen és gyorsan elvégezhető. Egy egyszerű űrlap kitöltésével regisztrálhatók azok a gyermekcsoportok, amelyek kísérői díjmentesen utazhatnak, valamint az egyes múzeumokba díjmentesen utazó diákcsoportok számára is külön-külön egy erre a célra kialakított űrlap áll rendelkezésre. A MÁV-HÉV munkatársai előzetes regisztráció esetén vonatot és esetlegesen átszállás nélküli utazást is tudnak ajánlani, ezen kívül információt nyújtanak a szükséges menetjegyekről, igénybe vehető kedvezményekről és a jegyvásárlási lehetőségekről. A nem gyermek- vagy diákcsoportoknak is javasoljuk az előzetes regisztrációt email-ben, mert így a fel lehet készülni a várható nagyobb utasforgalomra.

A MÁV-VOLÁN-csoportnál érvényes, a csoportos utazásokra vonatkozó minden szükséges további információ, előzetes regisztrációhoz szükséges elérhetőség és bejelentő lap ezen az oldalon elérhető: www.mav.hu/csoportos

Forrás: MÁV Zrt.

Cikk ajánló

Csalás bűntette miatt indult ügyben az Esztergomi Járási Ügyészség vádirata alapján az...

A héten 11 vármegyében, csaknem 32 ezer hektáron lesz szúnyoggyérítés. Komárom-Esztergom,...

A motorcsónak típusából arra lehet következtetni, hogy nagy sebességre volt képes a hobbihajó, a...

Hirdetés

ELÉRHETŐSÉGEINK

GRAN TV
Székhely: 2500 Esztergom, Perc u. 3.
Stúdió: 2500 Esztergom, Kossuth L. u. 64.
+36 (30) 140-06-03, +36 (36) 898-000
 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.