Országos

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a közeledő Madarak és Fák Napja alkalmából is felhívja a figyelmet arra, hogy a szaporodási és vegetációs időszakban végzett fa- és bokroskivágások súlyos természetvédelmi kockázatot jelentenek. Ez, az elmúlt években sajnálatos módon általánossá váló gyakorlat nem csak szakmailag igazolhatatlan, felesleges és káros, de a természetvédelmi és az erdőtörvényt is sérti, ugyanis védett állatfajok, köztük gerincesek tömeges sérülését és kínhalálát okozza.

A napjainkra a bel- és agrárterületeken gyakorivá váló, rossz, természetkárosító, egy-egy helyszínen nagyobb területet érintő bokor- és fakivágási gyakorlat kapcsán látható, hogy a törvényi tiltás önmagában nem elegendő, a hatóságok képviselői nem lehetnek mindig, mindenhol jelen. Éppen ezért lenne rendkívül fontos, hogy a lakosság, az egyes állampolgár, szembesülve az ilyen pusztítással, értesítse a hatóságokat. Ennek menete az internetnek is köszönhetően rendkívül gyors és egyszerű:

1.                              Bizonyító fotók készítése a ma már szinte mindenkinél ott lévő okostelefonnal.

2.      Néhány soros tájékoztató e-mail küldése a helyszín, időpont, cselekmény leírásával a megyei kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának, ennek hiányában a hivatal központi címére.

A bokros, fás élőhelyekhez kötődő énekesmadaraink költési szezonja már márciusban megindul a fészeképítéssel, a tojások kiköltése és a fiókanevelés pedig április második felétől június elejéig tart. Ezt követően számos fajnak másodköltése is van június-júliusban. Természetesen a tavasz és a kora nyár más állatcsoportok és a növények számára is fontos szaporodási, virágzási időszak. Éppen ezért az ilyenkor végzett, különösen a nagy kiterjedésű bokor- és fakivágások védett és fokozottan védett állat- és növényfajok tömeges sérülését, elhullását okozzák. Ez pedig ellentétes a természetvédelmi, az állatvédelmi és az erdőtörvényben foglaltakkal is. Részletek: https://www.mme.hu/fak-bokrok-kivagasa-koltesi-idoszakban

 

Forrás: MME

 

A Koraszülöttekért Országos Egyesület immár harmadik alkalommal indítja el „Együttdobban” című fejlesztési pályázatát, mellyel az érintett gyerekek fejlesztő terápiájához nyújtanak anyagi támogatást. A keretösszeg a tavalyi adó 1 százalékos felajánlásoknak köszönhetően 5 millió forint. A pályázatra 2024. április 20-ig várják a jelentkezéseket.

A Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) évről évre számos olyan programot indít, amellyel a koraszülésben érintett gyermekeket, családtagjaikat vagy az egészségügyi intézményeket tudják támogatni. Az ország 29 koraszülött osztályának rendszeresen biztosítanak a koraszülött gyermekek ápolásához szükséges speciális textíliákat, mint például inkubátor letakarók, inkubátor fészkek és öblök, koraszülött takarók. Ezen kívül úgynevezett laktációs szobákat is kialakíthattak több koraszülött osztályon, ahol a koraszülő édesanyák meghittebb környezetben táplálhatják babáikat. Szintén a felajánlásoknak köszönhetően szerzik be a korababák polipjához, vagyis a koriphoz szükséges speciális anyagot. A korip egy kicsi játéknak tűnhet, de szerepe hatalmas: a köldökzsinórra emlékeztető nyolc csáppal már az első naptól kezdve biztonságérzetet adhat a csöppségeknek. Markolászásával a baba megnyugszik, nem a csöveket, szenzorokat ragadja meg. De nemcsak tárgyi formában biztosítanak támogatást, hiszen nagy hangsúlyt fektetnek nemcsak az érintettek, hanem a szélesebb nyilvánosság oktatására, érzékenyítésére a koraszüléssel kapcsolatosan és egy érzelmi védőhálót is létrehoztak az egyesülettel, a közösség ereje pedig nemcsak a tájékozódásban tudja érdemben támogatni az érintetteket.

Az egyik legnagyobb sikerük, hogy 2020-ban az adó 1 százalékos felajánlásoknak köszönhetően elindíthatták az „Együttdobban” című pályázatukat, mellyel szeretnék megkönnyíteni az érintett gyermekek fejlesztő terápiáját. Az idén már harmadik alkalommal elindított program keretösszege 5 millió forint, ahol gyermekenként maximum 250 ezer forint anyagi támogatást nyújtanak a család által kiválasztott és megnevezett fejlesztőprogramra. A pályázatoknál számos szempontot mérlegelnek a szakemberek, de elsősorban az anyagi nehézségekkel küzdő családok számára szeretnének olyan lehetőséget biztosítani, amelyre egyébként nem vagy csak nagy áldozat árán lenne lehetőségük.

A pályázatra 2024. április 20-ig várják a jelentkezéseket a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen. A pályázati feltételekről, ahhoz kapcsolódó háttérinformációkról bővebben az egyesület hivatalos weboldalán tájékozódhatnak az érdeklődők: https://koraszulott.com/egyuttdobban-3-0-palyazat/.

Koraszülöttek támogatási lehetőségei:

A Koraszülöttekért Országos Egyesület bízik benne, hogy a pályázati programot jövőre is meg tudja hirdetni, ehhez azonban mindenképpen szüksége van az adó 1 százalékáról döntők segítségére is. Aki szeretné támogatni az egyesületet és rajta keresztül a koraszülöttek ügyét, azok a 18283114-1-06 adószámon keresztül ajánlhatják fel adójuk 1 százalékát. Ahogy a KORE fogalmaz: „Te adod az 1%-ot, mi hozzátesszük a 99-et!

 

Forrás: PEERS Communication

 

A Társaság Igazgatósága tájékoztatja a tisztelt részvényeseket, hogy Bogsch Erik 2024. március 1. napi hatállyal lemondott a Richter Gedeon Nyrt. Igazgatóságában betöltött elnöki tisztségéről, igazgatósági tagsága megtartása mellett. Az igazgatóság a lemondást 2024. február 26-i ülésén elfogadta.

Bogsch Erik úrnak a Társaság iránti elkötelezettsége és annak eredményeihez való kimagasló hozzájárulása elismeréseként az Igazgatóság a „Richter Gedeon Nyrt. Örökös Tiszteletbeli Elnöke” címet adományozta. A Társaság elhatározta, hogy 2024. év során „Bogsch Erik Gyógyszerkutatási Alapítvány” néven új alapítványt hoz létre és azonos névvel díjat alapít. A Társaság Igazgatósága a 2024. február 26-i ülésén Prof. Dr. Vizi E. Szilveszter igazgatósági tagot választotta meg az Igazgatóság elnökévé, valamint Dr. Pintérné dr. Hardy Ilona igazgatósági tagot választotta meg az Igazgatóság helyettes elnökeként 2024. március 1. napi hatállyal kezdődően a Társaság 2027. évi éves rendes közgyűlésig terjedő határozott időtartamra.

 

Forrás: Richter Gedeon Nyrt.

 

A tavaszias időjárás és a kerti munkák megkezdése miatt megemelkedett a szabadtéri tüzek száma. Idén már 45 ilyen esethez riasztották a tűzoltókat Komárom-Esztergom vármegyében, a leégett terület nagysága pedig meghaladja a 130 ezer négyzetmétert.

Kora tavasszal megnő a szabadtéri tüzek keletkezésének a veszélye. Amíg ki nem zöldül a természet, nem indul meg a növényekben az intenzív folyadékáramlás, a legkisebb szikra, vagy hőforrás is hatalmas tüzek kialakulásához vezethet. 

A szabadtéri tüzek elkerülése érdekében tartsuk be a tűzvédelmi szabályokat. Ha jogszabály másként nem rendelkezik, a lábon álló növényzet, a nádas és a tarló, a kerti munkálatok során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos.

Ahol a települési önkormányzat rendeletben engedélyezi a kerti zöldhulladék-égetést, ott csak a rendeletben meghatározott módon és időben végezhető az égetés. Amennyiben a települési önkormányzatnak nincs ilyen rendelete, ott tilos zöldhulladékot égetni. 

Aki égetéssel szabadulna meg a zöldhulladéktól, az 

  • először győződjön meg arról, hogy van-e erre vonatkozó rendelete az önkormányzatnak;
  • ha van, nézze meg, mikor szabad égetni;
  • ha engedélyezik az égetést, gyűjtse egy-két négyzetméteres területen egy kupacba a száraz növényeket;
  • tisztítsa meg ennek a környezetét, hogy a tűz ne tudjon továbbterjedni;
  • készítsen ki oltóvizet és valamilyen szerszámot, amellyel kordában tudja tartani a tüzet;
  • csak szélcsendes időben gyújtsa meg a növényeket;
  • egy pillanatra se hagyja magára a tüzet;
  • ha feltámadna a szél, azonnal oltsa el;
  • ha továbbterjedne a tűz, azonnal értesítse a 112-es segélyhívó számot.

Tűzvédelmi és környezetvédelmi szempontból javasolt a növényi hulladék komposztálása, vagy elszállíttatása.

A tűzvédelmi előírások megszegéséért az okozott kár és a veszély mértékétől függően húszezer forinttól akár három millió forintig terjedő bírsággal is járhat.

 

Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

 

A ritka betegségek magyarországi betegszervezete, a RIROSZ, a ritka betegséggel élő emberek gyógyításáért dolgozik. Egy különleges nap, február 29-e a Ritka Betegségek Világnapja, amit a közösségért munkálkodók azért hívtak életre, hogy felhívják a figyelmet az érintettekre. Ennek részeként számos középület, köztük idén a Magyar Közút kezelésében lévő Megyeri híd is speciális díszvilágítást kap a szervezetnek köszönhetően. A közútkezelő biztosítja a lehetőséget, hogy február 24-29. között alkonyattól pirkadatig kék, zöld, rózsaszín és lila színekben pompázzon a híd, ezzel is támogatva a fontos ügyet.

Ritka betegségnek olyan kórképeket nevezünk, melyek 2000 lakosból kevesebb, mint 1 főt érintenek. Általában súlyos, az életet és az életkilátásokat nagyban befolyásoló, 50%-ban gyerekeket, többnyire babákat érintő betegségek. 7-8000 ilyen betegség van összesen, melyeket a rutin hiánya miatt nagyon nehezen és csak sokára ismernek fel. Az ilyen betegségben szenvedők esélyeinek javítására hívta életre a Ritka és Veleszületett Rendellenességgel Élők Országos Szövetsége a komplett világnapi eseménysorozatot. Mára már több mint 100 országban láthatóak a négy színnel kivilágított középületek, idén ehhez csatlakozik többek között a Budapest melletti, az M0-s autóúton található Megyeri híd is február 24-29 között, szombattól csütörtökig. Ezeken a napokon alkonyattól pirkadatig kék, zöld, rózsaszín és lila színekben pompázik a híd a RIROSZ támogatóinak köszönhetően. 

A Világnapról további információk ezen a linken érhetőek el: https://ritkanap.rirosz.hu/

A Közút szakemberei felhívják a figyelmet arra, hogy aki nemcsak menet közben szeretné szemügyre venni a különleges díszvilágítást, semmiképpen se álljon meg a leállósávon, mivel azt kizárólag műszaki hiba esetén lehet használni. Aki fotózni szeretne, az ne vezetés közben tegye, hanem a 2-es főút felől közelítse meg a hidat, a pesti hídfő alatti részen keresztül pedig biztonságosan, gyalogosan vagy akár kerékpárral is eljuthat a helyszínre. Továbbá azt is kérik a közútkezelő munkatársai, hogy óvatosan, a követési távolságot betartva, a többi közlekedőre figyelve haladjanak át a hídon, ezt a pályán található digitális kijelzőkön is külön jelzik majd. A közútkezelő dunakeszi mérnökségének szakemberei pedig a forgalom zavartalan lefolyását és a leállósáv szabályos használatát is rendszeresen ellenőrzik majd az útellenőri szolgálatukon és a hídon található forgalomfigyelő kamerákon keresztül.

 

Forrás: Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Cikk ajánló

Az Esztergomi Járási Ügyészség nagyobb értékre folytatólagosan elkövetett lopás bűntette miatt...

Konszolidáció az újautópiacon, visszatér a korábbi ütembe az új autók beérkezése – de mit jelent...

2024. április 19-én megnyílt Esztergom város első McDonald’s étterme. A beruházás megvalósítása...

Hirdetés

ELÉRHETŐSÉGEINK

GRAN TV
Székhely: 2500 Esztergom, Perc u. 3.
Stúdió: 2500 Esztergom, Kossuth L. u. 64.
+36 (30) 140-06-03, +36 (36) 898-000
 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.