rna ado 1 szazalek

Egyéb

Közelednek az ünnepek, ezzel pedig az év legnagyobb sütés-főzési szezonja, amikor bizony néha hajlamosak vagyunk túlzásokba esni. Arra törekszünk, hogy minden vendégnek bőségesen jusson a finom falatokból, az ünnepek után viszont azon kaphatjuk magunkat, hogy maradékok tömkelege lepi el a hűtőnket, amik aztán néhány nap után végül a kukában végzik. Az LG Magyarország szakértői most összegyűjtötték a leghasznosabb tippeket, ha idén szeretnénk elkerülni a pazarlást.

 

A NÉBIH legfrissebb adatai alapján évente fejenként átlagosan 62 kg élelmiszerhulladékot termelünk a háztartásunkban, ebből azonban 25,8 kg, azaz nagyságrendileg fejenként 40 000 forintnyi pazarlás elkerülhető lenne, ha tudatosan vásárolnánk, és megfelelően tárolnánk a megvásárolt termékeket. A leggyakrabban ráadásul készételt dobunk ki, méghozzá fejenként évente 11,79 kg-ot. E számokban jelentős szerepet játszanak az ünnepek, amikor hajlamosak vagyunk a szükségesnél nagyobb adagokat vásárolni és főzni, ráadásul minden főétkezésnél igyekszünk újabb fogásokat varázsolni az asztalra, ami több készétel-maradékkal is jár. De nézzük, mit tehetünk, ha idén tudatosabban akarjuk csinálni mindezt!

  1. Tervezzünk előre

Első lépésként alaposan gondoljuk át az ünnepi időszak programjait. Egyeztessünk a vendégekkel és a családtagokkal arról, hogy mikor és hányan érkeznek majd hozzánk, és kalkuláljunk azzal is, ha esetleg mi mennénk el otthonról. Ez alapján pedig, ha már pontosan látjuk, hogy mikor és hány főre főzünk majd, elkezdhetjük gondosan összeállítani a menüt. A szükséges alapanyagokért ne rohanjunk egyből a boltba: először nézzük át, a listából mi az, ami már most megtalálható a kamránkban, háztartásunkban. A bevásárlásnál pedig, ha hűtést igénylő vagy fagyasztott áru is kerül kosarunkba, utunk a boltból egyenesen haza vezessen, vagy készüljünk hűtőtáskával. Ha ugyanis a termékek felmelegszenek, mielőtt újra a hűtőbe kerülnének, az az idő előtti romlásukat okozhatja.

  1. Rögtön válogassuk szét az élelmiszereket

Ha már mindent beszereztünk, gondoljuk át, minek kell tényleg a hűtőbe kerülnie. Erre nemcsak azért fontos figyelni, mert bizonyos élelmiszereknek akár árthat is a folyamatos hideg közeg, hanem azért is, mert ha nem töltjük csordultig a hűtőt, akkor kényelmesen keringhet benne a belső levegő, ami segíti annak hatékony működését. A zöldségeket – legyenek azok puhák, mint a paradicsom, vagy keményebbek, mint a krumpli vagy a hagyma – nyugodtan tárolhatjuk a kamrában is, pláne télen. A kényesebb zöldségek viszont, mint például a saláta és a friss fűszernövények, a maximális frissesség és íz érdekében hűtést és minél magasabb páratartalmat igényelnek. Ha a hűtőnkben van szabályozható páratartalmú rekesz, akkor érdemes használni ezt a funkciót: az ún. Fresh BalancerTM technológia például optimális páratartalmat biztosít a fiókban annak megfelelően, hogy a gyümölcs vagy a zöldség módot állítjuk be.

  1. Használjuk okosan a polcokat

A legtöbb hűtőszekrény belsejében felülről lefelé csökken a hőmérséklet, azaz a készülék felső polcain van a „legkevésbé hideg”, alul pedig a leghidegebb. A tejtermékeket, mint a sajt és a joghurt, éppen ezért például a középső polcon érdemes tartani. A tojást pedig akár a hűtőn kívül is tárolhatjuk, mert esetében az a legfontosabb, hogy nagyjából egyenletes hőmérsékleten maradjon. Ha azonban a hosszabb eltarthatóság érdekében mégis a hűtőbe tennénk, ne a megszokott helyére, a hűtőajtóba tegyük, hiszen itt ingadozik a legjobban a hőmérséklet. Jó megoldást jelenthet erre, ha ún. DoorCooling+™ technológiájú hűtőnk van, amely felülről közvetlenül juttat hideg levegőt az ajtó rekeszeibe, ezzel biztosítva az egyenletes hőmérsékletet. A nyers húsokat – beleértve a halat is – a hűtő legalsó polcán érdemes tárolni a többi alapanyagtól elkülönítve, ezzel megelőzve a keresztszennyeződést.

Nem kell azonban minden tárolási szabályt fejben tartanunk, ha a legmodernebb technológiákat hívjuk segítségül. A LINEARCooling™, valamint a Multi Air Flow™ technológiákkal felszerelt LG hűtőszekrényekben például biztosított a mindenhol egyenletes hőmérséklet. A beépített érzékelők folyamatosan figyelik a hűtőszekrény belsejében lévő hőmérsékletet, így gondoskodnak a megfelelő mennyiségű hideg levegő biztosításáról, a szellőzőnyílások pedig szándékosan úgy vannak elhelyezve, hogy hideg levegővel vegyék körül az ételeket, hogy azok a lehető legtovább megőrizzék frissességüket.

  1. Legyen hidegebb a hűtőben

„Ha azt szeretnénk, hogy az ünnepekre vásárolt élelmiszerek a lehető legtovább frissek és biztonságosan fogyaszthatóak maradjanak, a hűtő hőmérsékletét állítsuk 3-4 °C-ra. Ha ideiglenesen tele a hűtő, érdemes lehet ennél egy kicsivel alacsonyabb hőfokot is beállítani” – tanácsolja Kékesi Martin, az LG háztartásielektronika-szakértője. „Ne essünk azonban túlzásba, hiszen a túl hideg környezetben megfagyhatnak a zöldségek és gyümölcsök még akkor is, ha a zöldségtároló fiókba helyeztük őket.”

 

A hűtőben tárolt élelmiszerek számára az egyenletes hőmérséklet a legfontosabb. Mivel az ajtó nyitogatásával mindig hideg levegőt engedünk ki a készülékből, igyekezzünk ezért a lehető legritkábban kinyitni azt, és ne hagyjuk túl sokáig nyitva.

  1. Készételt minél előbb a hűtőbe

Ha azt szeretnénk, hogy a gondosan elkészített ünnepi ételek a lehető leghosszabb ideig fogyaszthatók maradjanak, az elkészült fogásokat 2 órán belül tegyük hűtőszekrénybe. Így nem csak a fogyaszthatósági idejüket növeljük meg, de csökkenthetjük az élelmiszerbiztonsági kockázatot is. Természetesen a tűzről levett ételt nem ajánlott azonnal a hűtőbe tenni, ez ugyanis hirtelen felboríthatja a készülék belső hőmérsékletét. Amint azonban egy forró ételből már nem tódul a gőz, azonnal és gyorsan le kell hűteni. A hűlési folyamatot meggyorsíthatjuk, ha a még forró étellel teli lábast hideg vizes fürdőbe tesszük, vagy szétszedjük kisebb adagokra.

+1 TIPP

Tároljuk továbbá az ételeket teljesen üveg vagy átlátszó fedelű dobozokban, hogy biztosan ne feledkezzünk meg egy adagnyi maradékról sem. A hétköznapi életünktől merőben eltérő ünnepi időszakban az is segíthet, ha felcímkézzük a dobozokat a főzés dátumával – ez alapján könnyebben priorizálhatjuk majd, mit érdemes előbb elfogyasztani.

 

Forrás: Noguchi

 

Tudta, hogy a nyestkutya az egyetlen kutyaféle, amely valódi téli álmot alszik, vagy hogy a nagy pele akár hét hónapig is hibernálódik? A téli álom titkairól, karácsonyi hangulatban mesélnek a Budakeszi Vadaspark gondozói december 15-én, az Állatok karácsonya elnevezésű programon, ahol ünnepi eseményekkel és izgalmas téli érdekességekkel várnak minden látogatót!

A Budakeszi Vadaspark idei utolsó programjának egyik kiemelt témája a téli álom, amely az állatvilág egyik legérdekesebb túlélési stratégiája. A Budakeszi Vadasparkban hazánkban és a Kárpát-medencében őshonos állatok élnek, amelyek alkalmazkodnak a hazai időjáráshoz, így tehát a télhez is. A felkészülés különböző módokon zajlik, például vastag bundát növesztenek, vagy megváltoztatják táplálékuk összetételét, téli tartalékot halmoznak fel odvaikban vagy akár testükön. 

A Keleti sünök testhőmérséklete drasztikusan csökken hibernáció közben, hogy energiát takarítsanak meg a rovarmentes hónapokban. A Nagy pele német elnevezése „siebenschläfer”, ami azt jelenti „hétalvó”. A név nagyon kifejező, hiszen akár hét hónapot is képes átaludni, miközben életfunkciói minimális szinten működnek, a nagy pele az egyik leghosszabban téli álmot alvó állatunk. A nyestkutya a kutyafélék közül egyedülálló módon valódi téli álmot alszik, bár a hibernációja kevésbé mély, mint a kisebb testű állatoké. Azonban ez a Vadasparkban élő idős nyestkutyára, Bercire nem igaz, ő nem alszik téli álmot. Ősszel többet eszik, hogy felkészítse testét a hűvös időjárásra, télen pedig többet pihen, lelassul, de nem vonul el aludni. A Vadaspark munkatársai megfigyelték, hogy tavasszal azonban vannak jelei annak, hogy hibernálás közeli állapotba került. Az „ébredést” követően szüksége van néhány hétre-hónapra, hogy gondozóival újra közvetlen kapcsolata legyen és hogy a korábban tanult tréning feladatok eszébe jussanak. Az állapot évek óta megfigyelhető az állatnál, amely néhány hét elteltével szinte nyomtalanul eltűnik. 

Némely állat, mint például a barna medve csak részleges téli álmot alszik, anyagcseréje jelentősen lelassul az energia megtakarítás céljából.  A Vadaspark barna medvéje, Romulus a rendszeres etetés miatt gyakran ébren van, így ő télen is megfigyelhető. A vörös mókus szintén energiát spórol, a leghidegebb napokat fészkében tölti, de enyhébb időben aktívan keresgél az őszi tartalékai között.

A Vadasparkban élő állatok közül a hiúz, a róka, az őz és a gímszarvas nem alszanak téli álmot, ők a zord időjárást vastag, téli bundával vészelik át és kifejezetten aktívak töltik a napos órákat. 

A hazai állatok számára a télre való felkészülés és a téli álom elengedhetetlen az energiamegtakarítás és a túlélés szempontjából. December 15-én az Állatok karácsonya programon a Budakeszi Vadaspark gondozói interaktív bemutatókon elmagyarázzák, miért fontos, hogy ne zavarjuk meg a hibernáló állatokat, és hogyan lehetünk segítségükre ebben az időszakban.  

A Budakeszi Vadaspark idei utolsó programja az ünnepi készülődés hangulatában telik. A kézműves sarokban természetes anyagok felhasználásával díszeket készíthet az egész család és a nap csúcspontjaként az állatok megkapják karácsonyi ajándékaikat.

A programról további információ a Budakeszi Vadaspark oldalán.

 

Forrás: Budakeszi Vadaspark, Surányi Linda

 

A Budakeszi Vadaspark és a nemzeti parkok szakemberei fél éves gondozás után, megtalálásának helyszínén engedték szabadon a tiszta vérű vadmacskát, Szerénkét. Az állat 2024. november 21-én, az úgynevezett durva elengedési módszerrel térhetett vissza természetes élőhelyére. 

A Budakeszi Vadaspark, mentőhelyére 2024. június 05.-én befogadott három elárvult, akkor még csak feltételezett vadmacskát. A körülbelül 4-5 hetes két nőstényt és egy kandúrt május 31-én találták a Petesmalmi Vidramenhely bejáratától körülbelül 300 méterre. Júniusban megtörtént a genetikai vizsgálat, amely alapján kiderült, hogy a három egyed édestestvér és tiszta vérű vadmacskák. Megkezdődött a macskák külső- belső élősködőinek irtása és megkapták az egyedi azonosítójukat, valamint a nevüket: Merlin, Szerénke és Lukrécia. A kölykök nevelése és repatriációs folyamata a Vadaspark, emberektől elszeparált mentőhelyén zajlott, ahol csak az etetések és a takarítás idejére találkoztak az őket ellátó gondozójukkal. A három vadmacska közösen nevelkedett, így sok természetes viselkedésformát tudtak begyakorolni egymással. A folyamatnak köszönhetően vadak maradtak, amely feltétele a természetben való túlélésnek.

Miután táplálékukra maguk vadásztak, 2024. októberében megkezdődött a természetbe való visszaszoktatásuk. Az állatokat két különböző módszerrel engedik vissza természetes élőhelyükre, Merlint és Lukréciát az úgy nevezett puha elengedési módszerrel, amelyre a tervek szerint 2025 tavaszán kerül sor. A Budakeszi Vadaspark a nyár végén ugyanezzel a módszerrel repatriált egy nőstény vadmacskát, Szaffit, aki már túl van, a szakemberek által kritikusnak nevezett, 100 napos kint léten. Szaffi elengedéséről és az utánkövetésről a beszámolók itt érhetők el. A harmadik vadmacskát, Szerénkét durva elengedéssel 2024. november 21-én engedték vissza a természetbe. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság szerette volna, hogy a megtalálás helyszínén legyen egy vadmacska elengedve. Mivel nem volt lehetőségük a puha szabadon engedésre (repatriáló ketrec) és mivel az állat viszonylag kevés időt töltött fogságban, így nyomkövető nyakörv nélkül, szállítóládából lett elengedve Szerénke. Az elengedés helyszínén szaporodó vadmacska állomány él, így minden körülmény (búvó- és táplálkozóhely) adott arra, hogy az állat boldoguljon a szabadban. 

A vadmacska Magyarországon 1974 óta védett állat, Európa egyik legkevésbé ismert és legveszélyeztetettebb ragadozója. A faj 1987-es felmérése óta a populációban és elterjedésében csökkenést figyeltek meg. Az állatot veszélyeztető tényezők: az erdők feldarabolódása és bolygatása, a házi macskákkal történő hibridizáció, a táplálékért és az élőhelyért folytatott verseny, valamint a kivadult macskák által terjesztett betegségek.

 A Vadmacska Fajmegőrzési Program eredményeként, a védett faj a társadalomban is egyre nagyobb figyelmet kap. Az idei évben a vadmacska lett az év emlős állata. A Budakeszi Vadaspark holisztikus szemlélettel védi a fajt, amely kiterjed a szemléletformálás mellett, a gondozás és kutatás területeire is. 2021-től a fajmegőrző munkát szakmai együttműködés segíti, amelyben a Vadaspark partnerei, a Pilisi Parkerdő Zrt., a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. 

 

Forrás, fotó: Surányi Linda, Budakeszi Vadaspark

 

A szívet melengető hagyományos ételek, az otthon ízei összehozzák a családot, barátokat, együtt kanalazzuk a rakott és töltött finomságokat, szószokat, édességeket. A háztartásoknak és a vendégeknek azonban egyaránt nagy fejtörést jelenthetnek az ételérzékenységek, hiszen szeretnénk, ha a mentes fogások is nagy örömet okoznának mindenkinek. Ez persze egyszerűen és könnyedén megoldható – ebben segítenek a Rama hasznos ünnepi tippjei és receptjei, amelyekért mindenki rajongani fog. Sőt, az egészségtudatosság szempontját sem mellőzük, hiszen Bakk Brigitta, a Rama dietetikusa ezúttal is számos tanáccsal készült, hogy valóban kiélvezhessük a karácsonyi ízeket. 

 

Habarva, rántva, sűrítve – ahogy igazán szeretjük

A karácsony közeledtével egy biztos: már hetekkel korábban egyre-másra listázzuk a szükséges hozzávalókat és igyekszünk a lehető legjobb menüt összeállítani úgy, hogy mindenkinek a kedvére tegyünk. Már jó előre tudjuk, hogy rengeteg, a hagyományos ünnepi fogásokból ki nem maradó tejszínre, tejfölre és egyéb hozzávalókra lesz szükségünk. Mindent habarunk, bevonunk, sűrítünk, gondoljunk csak a burgonya- vagy franciasalátára, szószokra, krémes süteményekre. A készülődést nem szabad félvállról venni, még akkor sem, ha olyan kihívások jelentkeznek, mint például az ételallergia. Fontos, hogyha vendégként valamilyen intoleranciánk van, ne féljünk azt előre jelezni a vendégváróknak, hiszen így ők is fel tudnak készülni, ki tudják próbálni az alternatív termékeket, recepteket.  

A puding próbája: a gyakorlás

Szeretnénk, ha sem az íz, sem az állag és textúra nem különbözne a hagyományostól, így a boltok hűtőpultjában is ezeket keressük. Az ünnepi fogások egyik nagy jellemzője, hogy behabarjuk, sűrítjük őket, leginkább valamilyen savas vagy zsíros közegben.  A Rama Crema 200 milliliteres 15%-os növényi főzőkrém ehhez remek választás lehet, ahogy az azonos kiszerelésű 31%-os habkrém is, hiszen mindkettő rugalmasan használható különböző receptekhez.  Amennyiben izgulunk, hogy a régi klasszikus tejmentesen nem lesz az igazi, érdemes egy „próbafőzést” tartani az adventi időszakban. 

Készüljünk előre

Megkönnyíthetjük a dolgokat akkor is, ha olyan recepteket választunk, amelyekhez előre tudunk dolgozni. Begyúrhatjuk és hűtőben tárolhatjuk például a hagyományos, margarinalapú gyúrttésztákat, valamint akár a különböző szószokat is, sőt, bizonyos ételeket akár a fagyasztóban is tárolhatunk. Persze fontos, hogy mindennek alaposan megnézzük a lejárati idejét, hiszen bár a növényi alapú élelmiszerek általában több ideig eltarthatók, hússal vagy tejtermékekkel érintkezve másképp viselkednek, így ezzel kapcsolatban is legyünk tudatosak.

Nassolás, csipegetés – így borul fel az étkezési ritmusunk

Készülnek a finomságok, amelyek ráadásul adott esetben meg is felelnek a diétánknak, nem tartalmaznak például laktózt, glutént és egyéb allergéneket – természetes, hogy ilyenkor gyakrabban kóstolunk, falatozunk. Ennek azonban az a következménye, hogy az ünnepek alatt felborul a megszokott étkezési ciklusunk, amelynek a szervezetünk láthatja kárát. Az ünnepek alatt is követendő mértékletességgel elkerülhetjük a túlevés okozta puffadást, hányingert, az álmosságot és levertséget, valamint a különböző emésztési gondokat. Ilyen esetben a vércukorszint hirtelen megemelkedik, a későbbiekben pedig letargia, kedvetlenség jelentkezhet. Élvezzünk ki tehát minden falatot, de ne váljunk mohókká, igyekezzünk a tudatosságot szem előtt tartani. Az egyik legfontosabb pedig, amelyre nem is gondolnánk, hogy az ünnepek alatt is pótoljuk a folyadékot: fogyasszunk vizet, ásványvizet, ízesítetlen, vagy citromos teát.

Egy egyszerű módszer: használjuk a tányérunkat!

A tányér módszer egy egyszerű és vizuális eszköz, amely segít a kiegyensúlyozott táplálkozásban az ételadagok megfelelő elosztásával. Az elv lényege, hogy a tányért három részre osztjuk: a felét zöldségek és gyümölcsök, a negyedét fehérjeforrások (például hús, hal, hüvelyesek), a másik negyedét pedig szénhidrátforrások (például rizs, burgonya vagy teljes kiőrlésű gabonák) töltik ki. Az ünnepek alatt ez a módszer segíthet abban, hogy élvezzük a változatos ételeket, de megőrizzük az étkezések mértékletességét, elkerülve a túlzott kalória- és cukorfogyasztást, miközben biztosítjuk a tápanyagok egyensúlyát. 

A gyakorlásban, az egészséges és ünnepi fogások elkészítésében segítenek a Makery Budapest és Wichmann Anna (Annuskám) ínycsiklandó receptjei, melyekkel akár a tányér módszert is kipróbálhatjuk. 

*

KACSA ALMÁVAL, GESZTENYÉVEL ÉS NARANCCSAL

 

Hozzávalók 4 főre 

 

  • 4 db kacsamell 
  • 4-5 db közepes burgonya, amelyeket héjában előre megfőzünk
  • 2-2 db sárga- és fehérrépa 
  • 80 g Rama 100% növényi alapú vajalternatíva 
  • 1,5 dl Rama Crema 15%-os főzőkrém 
  • 1 fej lilahagyma 
  • egy narancs 
  • egy alma 
  • 8-10 szem sült gesztenye 
  • egy kis marék dió 
  • egy ujjnyi gyömbér 
  • néhány ág friss kakukkfű 
  • feketebors, szecsuáni bors, rózsabors 
  • só 

Elkészítés

 

  1. A kacsamellek bőrös oldalát beirdaljuk, vigyázva, hogy csak a zsírrétegbe vágjunk bele.
  2. A késsel megnyitjuk a húst, de úgy, hogy még összezárható legyen. 
  3. A belső felületüket sózzuk és szórjuk meg narancshéjjal, rózsa- és szecsuáni borssal.  
  4. Tegyük a beirdalt és bevágott kacsamelleket bőrükkel lefelé hideg serpenyőbe, és olvasszuk ki a zsírt addig, amíg a bőrük aranybarnára nem pirul. Sózzuk és borsozzuk. 
  5. Tegyük tepsibe a kacsamelleket, és halmozzunk a belsejükbe sült gesztenye és almaszeleteket. Tegyük a tepsibe a negyedekre vágott narancsot is, és süssük kb. 10 percig 200°C fokos sütőben. 
  6. A kacsához használt serpenyőben pirítsuk meg a lilahagymát és a diót, majd tegyük bele az összetördelt főtt burgonyát is. Pirítás közben sózzuk-borsozzuk. 
  7. Daraboljuk fel a répákat és pároljuk meg a Rama vajalternatívában és a sült narancs levében, ízesítsük gyömbérrel. 
  8. Vegyük ki a répákat, öntsük a narancsos-kakukkfüves léhez a Rama Cremat, sózzuk, ízesítsük borssal, kakukkfűvel, narancshéjjal ízlés szerint, és melegítsük, míg besűrűsödik.

+ A fogást vegán verzióban is elkészíthetjük. Ehhez 1 db sütőben elősütött sütőtökre lesz szükségünk, mellyel – az elősütést követően – ugyanúgy bánunk, mintha hússal dolgoznánk. (Irdalni nem szükséges.) Késsel kettévágjuk a sütőtököt, kicsit megpirítjuk, majd betöltjük a gesztenyével és az almával, végül a sütőben készre sütjük.

*

TÉSZTÁBAN SÜLT LAZAC CUKKINIVEL ÉS ÉDESBURGONYÁVAL

 

Hozzávalók 4 főre 

  • 4 db kb. 120 g-os lazacszelet
  • 4 db közepes édesburgonya, megfőzve 
  • 2 db közepes cukkini 
  • 2 db leveles tészta 
  • 80 g Rama 100% növényi alapú vajalternatíva 
  • 2 dl Rama Crema 15%-os főzőkrém
  • 2 db nori lap 
  • 1-1,5 dl zöldségalaplé 
  • egy kis marék reszelt parmezán 
  • fél lime 
  • fél csokor petrezselyem 
  • egy tojássárgája 
  • egy kis marék pirított mandula 
  • citrombors, vagy sima őrölt fekete bors 
  • só 
  1. A lazacokat dörzsöljük be sóval és citromborssal. Nyújtsuk ki a leveles tésztát és negyedeljük el. Felezzük el a nori lapokat, és fektessük őket a tészta-negyedekre (egyik oldalon se érjenek egészen a tészta széléig, különben nem tudjuk összezárni a széleket). 
  2. Szórjuk a nori lapokra a reszelt parmezán felét, helyezzük rájuk a lazacokat és fedjük be a maradék sajttal. Burkoljuk be a lazacokat a tésztába és nyomkodjuk össze a széleket. Ha marad tészta, azt felhasználhatjuk díszítésre. 
  3. Tegyük sütőpapíros tepsire a lazacokat, és kenjük meg tojássárgájával. Vágjuk ujjnyi szeletekre a cukkinit, sózzuk, forgassuk össze a Rama vajalternatíva felével és tegyük a lazacok mellé a tepsire. Süssük 200°C fokos sütőben kb. 20 percig. 
  4. Készítsünk pürét az édesburgonyából az alaplével, a Rama Cremával és a maradék Rama vajalternatívával, ízlés szerint sózzuk. 
  5. Egy-egy gerezd lime-mal tálaljuk, szórjuk meg petrezselyemmel és mandulával. 

*

MÉZESKALÁCSOS POHÁRKRÉM

Hozzávalók 4 személyre

  • 4 dkg vaníliás pudingpor 
  • 1 teáskanál őrölt fahéj 
  • 4 dl tej (növényi tej is használható)
  • 7 dkg kristálycukor 
  • 4 dl Rama Crema 31%-os habkrém
  • 10 dkg porcukor 
  • 1 vanília rúd 
  • 40 dkg Spekulatius keksz 
  • 1 db banán 
  • 6 dkg törökmogyoró 
  • 10 dkg étcsokoládé 
  • 10 dkg baracklekvár

 Elkészítés

 

  1. A pudingporból, tejből, fahéjból 7 dkg cukorral pudingot főzünk és kihűtjük.
  2. A törökmogyorót illatosra pirítjuk egy serpenyőben.  
  3. A kekszekből félreteszünk 8 db-ot a díszítéshez, a maradékot egy zárható tasakba tesszük és sodrófával durván darabosra törjük.  
  4. A Rama Cremaból habot verünk 10 dkg porcukorral és 1 vaníliarúd kikapart magjával. 
  5. A hab felét a langyosra hűlt pudinggal óvatosan összeforgatjuk.
  6. 3 dl-es poharakba összeállítjuk a desszertet. Alulra morzsát szórunk, erre a krémet halmozzuk, majd a maradék Rama Cremaval befedjük. Végül díszítjük 1/4 banán szelettel, pirított mogyoróval, forgácsolt csokival, Spekulatius keksszel és baracklekvárral. 

Ahogy közelednek az ünnepek, egyre jobban úrrá lesz rajtunk a gondolat, hogy mennyi mindent kell még elintéznünk és észre sem vesszük, már el is kezdődött a rohanás. Gyakran a munkában is nagy a hajtás év végén, a szürke hétköznap estéket pedig sokan a lakás dekorálásával, bevásárlással vagy az ajándékok és a karácsonyfa beszerzésével töltik. Ilyenkor érdemes egy picit megállni, időt szakítani magunkra, hogy feltöltődjünk, és valóban élvezni tudjuk az év egyik legszebb időszakát. Az igények különbözőek: van, akit egy kellemes séta vagy a kézműves dolgok kapcsolnak ki, míg mások egy koncertsorozattal töltik újra lemerült akkumulátoraikat. A Budapest Park első téli fesztiválja, a Winterfest kapcsán most összegyűjtött 3+1 olyan programot, ami tökéletes arra, hogy segítsen ellazulni, kikapcsolódni és energiát gyűjteni a karácsonyra:

 

1. Séta a természetben

A városi nyüzsgés és a mindennapok zajának egyik legjobb ellenszere a nyugalom és a csend, amihez szerencsére nem is kell nagyon messzire menni. Egy kiadós séta vagy akár egy hosszabb túra a téli természetben nem csak energiával tölt fel, de a hideg időben végzett mozgásnak számos jótékony hatása is van. Segít levezetni a felgyülemlett stresszt, ráadásul magunk választhatjuk meg a társaságunkat. Így akár a gondolatainkkal, akár a barátainkkal, vagy a családdal indulunk útnak, szinte biztos, hogy sokkal kiegyensúlyozottabban, fizikailag jóleső kimerültséggel, de szellemileg szinte újjászületve érkezünk haza. Hogy még teljesebbé tegyük az élményt, végtagjainkat kedvenc sorozatunk nézése közben egy forró kakaó, vagy tea társaságában pihentethetjük a kanapén.

2. Lelazulás és wellness

Nem mindenkinek valók a csípős mínuszok; van, aki ilyen hidegben a forróságra vágyik. És hát valljuk be: mi lehetne pihentetőbb, mint lubickolni egy forró gyógyvizes medencében, vagy izzadni egy igazán kiadósat egy szaunában? Magyarország tele van remek gyógyfürdőkkel, ahol akár nagyobb társasággal, akár egymagunkban a gondolatainkkal elmerülve engedhetjük ki magunkból a fáradt gőzt. Egy ilyen nap vagy akár csak egy este után szinte garantált, hogy nemcsak testileg, de lelkileg is teljesen feltöltődünk.

3. Kézműves workshop

Természetesen vannak, akik sem a csípős hideget, sem a perzselő forróságot nem szeretik. Nekik szerencsére a szobahőmérsékleten végezhető programok közül is bőven lehet választani. Ha igazán ki akarunk szakadni a hajtásból, szabadítsuk fel a kreatív energiáinkat! A különféle kézműves workshopokon nemcsak csodaszép ajándékokat lehet készíteni, hanem igazán különleges élményeket is szerezhetünk. Táskák, kerámiák, tálcák, díszek, adventi koszorúk vagy akár saját készítésű csokoládék – a lehetőségek tárháza szinte végtelen. Az alkotás folyamata biztosan kikapcsol majd, a workshop végén pedig biztosan szép – és nem mellesleg egyedi – tárgyakkal indulunk haza.

http://www.grantv.hu/3bffb0ca-9b3e-4a0b-983e-1b13c1f9e614" alt="Image" width="605" height="403" />

 

+1: Winterfest – Budapest első téli fesztiválja

Ha inkább egy éjszakába nyúló zenei forgatagban adnánk ki a feszültséget, akkor a Budapest Park első téli fesztiválján van a helyünk az MVM Dome-ban december 20-án és 21-én. A nagyszínpadon olyan zenekarok lépnek fel, mint a Punnany Massif, a Margaret Island, ByeAlex és a Slepp, a Blahalouisiana, az Elefánt, az Aurevoir, a Vad Fruttik vagy épp Ivan and the Parazol. A nagykoncertek közötti szünetekben minikoncertek és különleges vetítés is lesz, az afterpartykon pedig DJ-k és elektronikus zenei fellépők gondoskodnak a felejthetetlen hangulatról.

Részletes program és jegyvásárlás: https://www.budapestpark.hu/events/budapest-park-winterfest-12-20-12-21-mvm-dome-20241220

 

Forrás: Noguchi

Cikk ajánló

  Gyerekként a focipályán edződött, ma pedig háromszáz kilót emel meg egyetlen mozdulattal....

Ma azért utazunk Washingtonba, hogy Trump elnökkel új fejezetet nyissunk a magyar-amerikai...

  Szennyvízelvezetés kiépítése céljából közel egy hétre lezárják az esztergomi Magyary...

netfone 2024 11

Hirdetés

ELÉRHETŐSÉGEINK

GRAN TV
Székhely: 2500 Esztergom, Perc u. 3.
Stúdió: 2500 Esztergom, Kossuth L. u. 64.
+36 (30) 626-3000, +36 (36) 898-000
 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.